Tribunalul Bucuresti a scos Hidroelectrica din insolventa, anunta Remus Borza

Dora Vulcan | 21.06.2016

Tribunalul Bucuresti a decis marti iesirea Hidroelectrica din insolventa, a declarat, pentru Agerpres, Remus Borza, administratorul judiciar al companiei. Decizia nu este definitiva, dar este executorie, a precizat Borza.

Pe aceeași temă

 

 

 

Hidroelectrica se afla in insolventa din februarie 2014, pentru a doua oara. Compania a mai fost anterior in procedura de reorganizare judiciara in perioada iunie 2012 - iunie 2013.

 

 

Cea mai importanta masura din perioada insolventei a fost rezilierea celor 11 contracte bilaterale incheiate direct cu mai multi traderi de energie si consumatori finali, asa-numitii baieti destepti: Energy Holding, Alpiq Romindustries, Alpiq Romenergie, Energy Financing Team, Alro Slatina, ArcelorMittal Galati, Electromagnetica, Electrocarbon, Euro-Pec, Elsid, Luxten.

 

 

Contractele bilaterale pe termen lung au adus companiei Hidroelectrica prejudicii de peste 1,1 miliarde de euro, se arata in raportul administratorului privind cauzele insolventei, in special "din cauza duratei foarte mari a contractelor, de peste 10 ani si a caracterului vag si general al prevederilor contractuale care nu permit Hidroelectrica sa inceteze contractele in ipoteza neajungerii la un acord privind pretul energiei corelate cu evolutia pretului pe piata concurentiala".

 

 

"Daca la momentul incheierii lor, majoritatea la nivelul anului 2004, solicitarile de contractare a energiei electrice catre Hidroelectrica erau reduse si, astfel, incheierea contractelor bilaterale a reprezentat un avantaj economic pentru Hidroelectrica, ulterior, aceste contracte au devenit in mod evident prejudiciabile pentru societate, renegocierea preturilor de livrare a energiei desi realizata la nivelul fiecarui an pentru anul urmator fiind mult sub pretul mediu anual al Pietei Zilei Urmatoare", se arata in raportul mentionat.

 

 

Mai departe, dupa iesirea din insolventa, Ministerul Energiei, actionarul majoritar al Hidroelectrica, are in vedere listarea la bursa a unui pachet de 15% din actiunile companiei. Fondul Proprietatea, care este singurul actionar minoritar al Hidroelectrica, evalueaza participatia sa de 20% la 594 milioane de euro (676 milioane de dolari), ceea ce indica o valoare de 2,97 miliarde de euro pentru intreaga companie. Aceasta ar putea fi prima oferta initiala primara (IPO) a unei companii de stat din Romania, de la listarea Electrica, in 2014.

 

 

In februarie, Hidroelectrica a angajat compania de consultanta Deloitte pentru servicii de audit financiar asupra situatiilor financiare intocmite pentru perioada 31 decembrie 2015 - 31 decembrie 2017, inclusiv servicii aferente listarii la bursa.

 

 

Hidroelectrica a inregistrat, in 2015, un profit brut de 1,1 miliarde lei, de 3,5 ori mai mare decat cel raportat in 2010, anul care pana acum fusese cel mai profitabil pentru companie.

 

 

"In cei 4 ani de insolventa, Hidroelectrica a trecut printr-un proces radical de restructurare si eficientizare. In urma acestui proces, Hidroelectrica a devenit cea mai profitabila companie din Romania, in ultimii 3 ani inregistrand o EBITDA de 63% din cifra de afaceri. Insolventa Hidroelectrica a demonstrat ca si companiile statului au potential, a aratat ca si ele pot genera stabilitate, incredere, performanta si profit daca sunt administrate corect", a declarat Remus Borza, intr-un comunicat remis recent Agerpres.

 

 

El a aratat ca astazi Hidroelectrica este un model aspirational si pentru alte companii ale statului si nu numai. "Pe fondul acestor evolutii pozitive, Hidroelectrica va consemna in 2016 un profit record de 1,3 miliarde de lei. Azi avem un grad de umplere de 79% in lacuri fata de 67% la aceeasi data a anului trecut. Asta inseamna o rezerva de 2,5 TWh, ceea ce ne va permite sa vindem mai mult si mai scump in perioada de vara, maximizand astfel veniturile si implicit rezultatul financiar", a continuat Borza.

 

 

El a precizat ca, tot in 2016, Hidroelectrica va consemna un alt record: cel mai mare pret incasat de o companie in urma unui proces de listare. "Daca aplicam un multiplu de doar 10 ori EBITDA, desi in industria energetica multiplul e de 15-18 ori EBITDA, valoarea companiei ar fi de 5 miliarde euro. Un pachet de 15% din capitalul social, care face obiectul IPO, inseamna 750 milioane de euro, de departe un record absolut inregistrat de o companie romaneasca in urma listarii pe bursa', a mai spus reprezentantul Euro Insol.

 

 

In primele cinci luni ale anului, Hidroelectrica a avut o cifra de afaceri de 1,29 miliarde de lei, in scadere cu 18% fata de aceeasi perioada a anului trecut, se mai arata in comunicat. Compania a produs in aceasta perioada o cantitate de energie de 6,9 TWh.

 

 

"Pe fondul scaderii productiei cu 1,4 TWh din cauza unei hidraulicitati mai scazute in primele luni ale anului 2016, coroborat cu scaderea pretului mediu de tranzactionare de la 164 lei/MWh in 2015 la 156 lei/MWh in 2016, cifra de afaceri a scazut cu 18% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Din aceleasi considerente si rezultatul financiar este mai mic cu 12%, respectiv 560 milioane lei fata de 635 milioane lei inregistrat de societate pe primele 5 luni din 2015", au mentionat reprezentantii Hidroelectrica. Totodata, in urma scaderii costurilor si optimizarii activitatilor si fluxurilor, marja profitului brut a crescut de la 40% in 2015 la 43% in 2016.

 

 

Hidroelectrica avea la 31 mai 2016 o lichiditate proprie de 1,6 miliarde de lei care creste in fiecare luna cu circa 100 milioane de lei. Doar din dobanzi la depozitele bancare, Hidroelectrica a castigat pe primele cinci luni 7,4 milioane de lei.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22