Tribunalul Bucuresti: Sorin Oprescu va fi judecat in stare de arest la domiciliu

Iulian Popescu | 23.11.2015

Primarul suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu, va fi judecat în arest la domiciliu, potrivit deciziei luate luni de Tribunalul Bucureşti, la primul termen de judecată din dosarul de corupție în care fostul edil este acuzat de luare de mită.

Pe aceeași temă

 

Sorin Oprescu, Bogdan Popa, fost şef al Administraţiei Cimitirelor, şi alte şapte persoane au fost trimişi în judecată, vineri, de procurorii DNA, scrie Mediafax.

 

Popa este acuzat că ar fi constituit un grup infracţional care a urmărit luarea de mită, din sume provenite din bugetul PMB, pe care, din 2013, l-ar fi condus primarul Capitalei.

 

Oprescu şi Popa vor fi judecați în stare de arest la domiciliu, la fel ca și Romeo Albu - trimis în judecată pentru complicitate la spălare de bani (două infracţiuni), complicitate la dare de mită şi constituire a unui grup infracţional organizat.

 

Alte patru persoane acuzate în acest dosar au fost trimise în judecată în stare de arest preventiv:

Cristian Stanca, fostul şofer al lui Sorin Oprescu - pentru complicitate la luare de mită (patru infracţiuni), complicitate la dare de mită (două infracţiuni) şi constituire a unui grup infracţional organizat;

Mircea Octavian Constantinescu, directorul Direcţiei Economice din Primăria Capitalei la data faptelor - pentru luare de mită şi constituire a unui grup infracţional;

Florin Şupeală, director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului (CCPBPB) cu atribuţii de director adjunct la data faptelor - pentru luare de mită şi constituire a unui grup infracţional organizat;

Claudiu Bengalici, administrator al unei societăţi comerciale - pentru complicitate la spălare de bani (trei infracţiuni) şi constituire a unui grup infracţional organizat.

 

Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae, director general al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului la data faptelor, aflată sub control judiciar, va fi judecată pentru luare de mită şi constituire a unui grup infracţional organizat, iar Ion Niţă a fost trimis în judecată, în stare de libertate, pentru complicitate la spălare de bani (două infracţiuni) şi constituire a unui grup infracţional organizat.

 

***

 

În rechizitoriul de trimitere în instanță a dosarului de corupție al lui Sorin Oprescu, procurorii DNA au solicitat confiscarea extinsă a averii primarului suspendat al Capitalei, întrucât sumele de bani și valoarea imobilelor deținute de el și partenera sa de viață depășesc cu mult veniturile din declarațiile de avere.

 

DNA arată că, urmare a investigațiilor financiare efectuate cu privire la situația materială a inculpaților și membrilor familiilor lor, în cazul lui Oprescu au rezultat indicii cu privire la incidența dispozițiilor art. 112 (1) C.pen. referitoare la măsura confiscării extinse.

 

În consecință, DNA a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui apartament deținut de Oprescu în sectorul 1 al Capitalei, cu o suprafață totală de 244 mp (din care patru camere și dependințe — 172,34 mp, 4,84 mp loggie; 48,78 mp terasă, loc de parcare la demisol 15,60 mp și boxă demisol 2,63 mp), plus cota parte din teren — 101,64 mp, până la concurența valorii de 1.264.531 lei.

 

De asemenea, a fost pus sechestrul pe casa lui Oprescu din localitatea Ciolpani, cu o suprafață de 526 mp și teren de 895 mp, până la concurența valorii de 115.252 lei.

 

Procurorii au pus sechestru și pe un imobil din sectorul 1 al Capitalei, ce aparține partenerei lui Oprescu, până la concurența valorii de 2.411.019 lei.

 

În plus, anchetatorii au indisponibilizat mai multe sume de bani găsite la perchezițiile efectuate în locuința primarului: 31.350 lei, 9.000 euro, 31.050 lei și 40.000 lei, 500 euro.

 

"Pentru a se ajunge la această măsură s-a apreciat, în esență, că din extrasele de cont ale inculpatului rezultă alimentarea conturilor cu sume în numerar al căror cuantum depășește cu mult veniturile licite menționate în declarațiile de avere și cele declarate organelor fiscale. O parte din sumele depuse în anul 2012 în contul său de campanie electorală nu provine de la persoanele menționate în acele documente. Veniturile obținute de tatăl său în ultimii 10 ani din viață erau insuficiente pentru a fi sursa unei mari părți din sumele de bani găsite la percheziția domiciliară (bancnotele fiind prea noi) și a celor menționate în declarația de avere", se arată în rechizitoriul procurorilor.

 

Dubii în privința proveienței averii partenerei lui Oprescu

 

Procurorii au dubii și în legătură cu declarația partenerei lui Oprescu, care a susținut că a primit sume de bani cu titlul de împrumut (în jur de 200.000 — 400.000 de euro) de la diverse persoane și nu de la primar.

 

De asemenea, anchetatorii susțin că partenera lui Oprescu și-a cumpărat imobilul în care locuiește în mod netransparent, motiv pentru care a fost pus sechestru și pe locuința ei.

 

"Ținând cont că s-a probat faptul că inculpatul Oprescu Sorin a comis infracțiunea de luare de mită, totodată făcând parte din anul 2013 dintr-un grup infracțional organizat, care avea ca scop exact săvârșirea infracțiunilor de dare și luare de mită, dobândind bunuri și valori care depășesc veniturile sale licite, din care o mare parte le-a transferat unui membru de familie în sensul legii penale, precum și considerentele expuse în ordonanțele de luare a măsurilor asiguratorii, se impune, în conformitate cu dispozițiile art. 112 (1) și art. 289 alin. 3 C.pen., confiscarea extinsă de la inculpat și de la partenera sa de viață a sumelor care depășesc valoarea veniturilor licite", se mai arată în rechizitoriul DNA.

 

Primarul suspendat al Capitalei, trimis în judecată

 

Sorin Oprescu a fost trimis în judecată vineri, 20 noiembrie, pentru luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu și constituire a unui grup infracțional organizat.

 

Conform DNA, Sorin Oprescu a condus un grup infracțional organizat, constituit de directorul Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane Bogdan Cornel Popa, care avea ca scop săvârșirea de infracțiuni de corupție, mai precis dare și luare de mită, din sume provenite din bugetul Municipiului București.

 

Vinerea trecuta, magistratii Tribunalului Bucuresti au admis cererea lui Oprescu pentru a se interna timp de o saptamana in spital, in vederea efectuarii unei interventii chirurgicale. In prezent, Oprescu e arestat la domiciliu, statut cu care merge in instanta, acolo unde magistratii vor hotara daca ii vor sterge sau nu “eticheta” de coruptie.

 

Alaturi de Oprescu, mai merg in judecata Cristian Stanca, Mircea Constantinescu (directorul Directiei Economice din Primaria Bucuresti), Florin Supeala (directorul al Centrului Cultural Palatele Brancovenesti), Claudiu Begalici (administrator al unei societati comerciale), toti acestia fiind in arest preventiv. Din arest la domiciliu merg in judecata Sorin Oprescu, Bogdan Popa (director al Palatelor Brancovenesti si ulterior al Administratiei Cimitirelor si Crematoriilor Umane), Romeo Albu, iar cu masura controlului judiciar – Ruxandra Petroi (directoare la Palatele Brancovenesti), in timp ce Ion Nita merge in fata instantei in stare de libertate.

 

De la finalul anului 2013, spun procurorii, Sorin Oprescu a condus un grup infractional organizat in interiorul aparatului administrativ al Primariei Bucuresti. Grupul ar fi fost format de Bogdan Popa in calitatea de director al Administratiei Cimitirelor si Crematoriilor Umane. Ulterior, ceilalti inculpati au aderat la grupare. Scopul grupului erau infractiunile de coruptie.

 

Inițial, structura grupului era simplă și perfect adaptată scopului urmărit, presupunând doar un lider (directorul instituției publice cu rol de autoritate contractantă, calitate în care dispunea de influența necesară determinării câștigătorului unei proceduri de achiziții publice, dar și dreptul de a semna acordurile cadru și contractele), conducători de societăți private care doreau să execute lucrări, precum și o sumă de apropiați ai liderului care să-l ajute, prin documente fictive și societăți fără activitate, să obțină în numerar, într-o formă aparent legală, mita plătită de contractorii privați”, explica procurorii.

 (Sorin Oprescu, retinut in urma perchezitiilor asupra locuintei sale)

 

Grupul avea sa dezvolte o adevarata structura de mafie organizata, anchetatori vorbind despre “crearea unui esalon de secunzi” in ce priveste deciziile si actiunile intreprinse. In contex, “în cursul anului 2014, inculpatul Oprescu Sorin Mircea a desemnat la conducerea Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului pe inculpații Petroi Avasiloae Ruxandra Mihaela și Șupeală Florin, persoane obediente față de inculpatul Popa Bogdan Cornel, numit și el la conducerea Administrația Cimitirelor și Crematoriilor Umane și a impus introducerea în grup a inculpatului Stanca Cristian.

 

CITIȚI ȘI: DNA il trimite in judecata pe Sorin Oprescu. Mita, abuz si grup infractional organizat

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22