Tribunalul Iasi suspenda alegerile de la Univ. Alexandru Ioan Cuza, la solicitarea studentilor

Vlad Toma | 14.01.2016

Tribunalul Iasi a suspendat alegerile pentru toate structurile de conducere ale Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi, acceptand astfel sesizarea făcuta de Liga Studentilor din aceeasi universitate. Universitatea are drept de recurs in 5 zile de la comunicarea hotararii.

Pe aceeași temă

 

Liga Studenţilor a sesizat faptul ca metodologia de alegeri, aprobata de Senatul Universitatii, prevede ca studentii trebuie sa aiba minimum media 8 pentru a-si putea reprezenta colegii in Consiliile Facultatilor si Senat, in conditiile in care Legea Educatiei statueaza ca "statutul de student reprezentant nu poate fi conditionat de catre conducerea universitatii", transmite Hotnews.

 

Consiliul de Administratie al Universitatii a anuntat ca va solicita Senatului sa analizeze in sedinta extraordinara "situatia creata prin contestarea Metodologiei". 
 

Liga Studentilor din Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi (LS IASI) a explica intr-un comunicat remis HotNews.ro ca a inaintat in data de 21.12.2015 o cerere catre Tribunalul Iasi de suspendare a Metodologiei de organizare a alegerilor pentru structurile si functiile de conducere academica din Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi. Studentii spun ca si Ministerul Educatiei i-a cerut Universitatii sa elimine "criteriile discriminatorii impuse studentilor pentru participarea la alegeri", dupa ce LS Iasi a depus la Minister un memoriu. 
 

Cererea studentilor de suspendare a alegerilor universitare acuza introducerea in Metodologie a conditiei ca reprezentantii studentilor sa nu aiba restante si sa aiba cel putin media 8 (opt), contrar prevederilor Legii Educatiei Nationale (art. 203 din LEN prevede "(4) Statutul de student reprezentant nu poate fi conditionat de catre conducerea universitatii"); lipsa de transparenta in procesul de organizare al alegerilor pentru desemnarea reprezentantilor studentilor in structurile de conducere şi organizarea alegerilor in perioada sesiunii si a vacantei, cand studentii nu pot vota, desi acestia sunt reprezentanti in proportie de 25% in structurile decizionale si de conducere.


Silvian-Emanuel Man, presedintele Ligii Studentilor (LS IASI), a declarat ca "Legea Educatiei Nationale este mai presus decat orice hotarare luata de vreo structura de conducere a unei institutii de invatamant superior, autonomia universitara fiind limitata de respectarea cu strictete a legislatiei in vigoare. Multumim Ministerului Educatiei pentru sprijinul pe care ni l-au acordat in rezolvarea acestei probleme. Mai sunt si alte nereguli in cadrul institutiei, prin care se incalca drepturile studentilor, pentru care vom lupta pana la capat pe toate caile legale."
 

Poziţia conducerii Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi

 

Consiliul de Administratie al Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi anunta ca va solicita Senatului Universitatii "sa se constituie in sedinta extraordinara pentru a analiza situatia creata prin contestarea Metodologiei, inclusiv a atributiilor sale legitime, si a decide in conformitate cu spiritul Legii nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, si al Cartei Universitatii".
 

Conducerea executiva a universitatii sustine, insa, in acest comunicat ca "pretentiile exagerate ale unor inchipuiti reprezentanti ai studentilor, care isi aroga abuziv si nelegitim dreptul de a folosi numele Universitatii, si deciziile superficiale ale unor terte persoane sau entitati, indiferent de nivel sau resort, constituie o incalcare grava a dreptului de reprezentare a majoritatii covarsitoare a studentilor si aduc o atingere nepermisa autonomiei universitare".
 

Consiliul de Administratie al Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi (UAIC) afirma ca nu s-a implicat "in niciun fel in procesul de elaborare a Codului 'Drepturile si obligatiile studentilor UAIC' si a Metodologiei de organizare a alegerilor pentru structurile si functiile de conducere academica din UAIC". 
 

"Primul document a fost elaborat de catre reprezentantii studentilor in Senatul UAIC, in colaborare cu studentii din celelalte structuri de conducere la nivelul facultatilor, precum si cu asociatiile studentilor, iar ulterior a fost discutat, analizat si aprobat de Senatul Universitatii in data de 30.01.2014. Metodologia a fost elaborata, discutata si analizata in doua sedinte consecutive ale Senatului Universitatii, din care fac parte, potrivit Legii 1/2011 si in conformitate cu prevederile celorlalte acte normative in vigoare, reprezentantii legitimi ai studentilor. Propunerile studentilor au fost adoptate fara modificari", se mai arata in comunicat.
 

Punctul III.2 din Metodologie care stipuleaza: "Studentii alesi in Consiliile facultatilor si cei propusi pentru Senat trebuie sa fi obtinut cel putin media 8.00 la admiterea in ciclurile de studii sau in anii anteriori si sa fi promovat integral examenele" a rezultat din dezbaterea reprezentantilor studentilor privind calitatea actului de reprezentare in structurile de conducere ale Universitatii si facultatilor. "A fost insusit si aprobat de Senatul UAIC in baza atributiilor care-i revin potrivit legii si a autonomiei universitare. Nimeni din personalul didactic nu s-a implicat in vreun fel in decizia studentilor si nici nu le-a impus stabilirea unor criterii de departajare sau conditionalitati", sustine conducerea institutiei de invatamant superior.
 

"Totusi, conducerea executiva considera ca Senatul Universitatii, incluzand reprezentantii legitimi ai studentilor, a procedat corect, respectand integral prevederile art. 203 din Legea nr. 1/2011", afirma in continuare conducerea universitatii. 
 

Desi legea educatiei prevede ca "statutul de student reprezentant nu poate fi conditionat de catre conducerea universitatii", conducerea este de parere ca "studentii pot decide sa fie reprezentati de persoane care isi indeplinesc misiunea esentiala de a invata si a acumula experienta si, in plus, au disponibilitatea de a desfasura activitati in beneficiul binelui institutional comun si in serviciul colegilor lor. Daca persoanele din conducerea executiva a Universitatii si facultatilor sau membri ai corpului profesoral s-ar implica in deciziile reprezentantilor legitimi ai studentilor ar comite un act imoral si ilegal".


Poziţia Ligii Studentilor


Liga Studentilor din Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi (LS IASI) a acuzat in urma cu doua zile "modul ilegal" in care sunt organizate alegerile universitare la Iasi si a cerut Ministerului Educatiei "sa intervina urgent in vederea solutionarii acestor probleme".
 

Liga sustine ca la Facultatea de Istorie studentii au "doar patru ore la dispozitie pentru a-si vota colegii, in conditiile in care acestea se desfasoara in sesiune, cand studentii pot ajunge mai greu la vot" si ca "la Facultatea de Litere, alegerile sunt organizate direct de catre conducerea Facultatii, ceea ce incalca total prevederile art. 12 alin. 3 din Statutul Studentului care interzice implicarea personalului didactic si administrativ in alegerile studentesti". 
 

"Cel mai grav, se urmareste eliminarea studentilor vocali din cursa electorala. Mijlocul prin care se realizeaza aceasta este un criteriu ilegal prin care studentii sunt obligati sa aiba minimum media 8 (opt) la admitere sau pe fiecare semestru si sa nu aiba restante pentru a-si putea reprezenta colegii in Consiliile Facultatilor si Senat", avertizeaza Liga Studentilor.
 

Asociatia sustine ca "aceasta conditie a fost introdusa de catre Senatul Universitatii in metodologia de alegeri, astfel incat reprezentanti ai studentilor sa nu ajunga cei doriti de studenti, ci doar tineri supusi conducerii actuale, care sa detina aceste functii pur formal, pentru a nu divulga neregulile din interiorul institutiei si care sa nu militeze in mod real pentru drepturile studentilor".

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22