Tăriceanu a câştigat războiul. Liderii ALDE îi retrag sprijinul politic lui Constantin

E.b. | 26.03.2017

Liderii ALDE, reuniţi duminică după-amiază în şedinţa Biroului Politic Central, au decis, cu majoritate de voturi, retragerea sprijinului politic vicepremierului Daniel Constantin.

Pe aceeași temă

 


UPDATE Daniel Constantin a declarat că decizia de retragere a sprijinului politic pentru el este nestatutară, iar în acest moment ”mingea” este în terenul liderului PSD Liviu Dragnea şi a premierului Sorin Grindeanu. Însă Dragnea deja s-a pronunţat. El declarat, duminică seară, la Antena3, că, după votul dat de Biroul Politic al ALDE, care i-a retras sprijinul, Daniel Constantin nu mai poate rămâne în Guvern.

 

„Când un partid, printr-un vot cu o majoritate zdrobitoare, a decis să retragă sprijinul politic pentru un membru al Guvernului, în mod normal nu mai poate rămâne în Guvern. Într-un guvern politic se ajunge în urma unui vot. Votul care te trimite acolo şi structurile politice care te trimit acolo sunt aceleaşi care te şi pot scoate de acolo (...) Eu nu am reușit să înțeleg care este proiectul politic de care vorbea Constantin. Eu am crezut că proiectul politic comun al nostru este punerea în practică a planului de guvernare”, a spus Liviu Dragnea, la Antena3

 

Este greu de crezut că premierul Grindeanu va avea altă părere decât liderul PSD. 

 

 

 

86 de voturi „pentru”, 12 „împotrivă” și 6 „abțineri

 

 

 

La şedinţă este prezent şi Daniel Constantin, care a confirmat ca i-a fost retras sprijinul politic.

 

Decizia de a-i retrage sprijinul politic acestuia a fost luată cu majoritate de voturi, în timp ce majoritatea susţinătorilor lui Daniel Constantin s-au abţinut de la vot.

 

Membri ALDE au votat covârșitor pentru retragerea sprijinului politic lui Daniel Constantin. Au fost 86 de voturi „pentru”, 12 „împotrivă” și 6 „abțineri”, conform Digi24.

 

 

 

Războiul

 

 

 

Calin Popescu Tariceanu şi Daniel Constantin, copreşedinţi ALDE, au declanşat un adevărat război al declaraţiilor după şedinţă de duminică trecută a conducerii partidului. Soarta lui Daniel Constantin ar urma să fie tranşata la 21 aprilie,  atunci când va avea loc Congresul extraordinar al partidului.

     

Calin Popescu Tariceanu a declarat, la Parlament, ca Daniel Constantin ar fi preferat să se ajungă la o înţelegere cu privire la repartizarea poziţiilor de conducere în partid, şi nu să se organizeze Congres, pentru a câştiga un avantaj pe care "nu îl merită", dar el nu mai face „niciun fel de înţelegere” cu acesta, în condiţiile în care „s-a fript” o dată, la alegerile parlamentare.

 

 

 

Tăriceanu "s-ar abţine"

 

 

 

Călin Popescu Tăriceanu, copreşedinte ALDE, aflat în conflict cu Daniel Constantin, a declarat azi, într-o emisiune difuzată de Digi 24, că, dacă se va cere în Biroul Politic al partidului retragerea sprijinului pentru Daniel Constantin, el s-ar abţine. 

 

"Eu m-as abţine într-o astfel de chestiune pentru că interesul meu a fost ca ALDE să fie o construcţie puternică, solidă, dar sigur că în acelaşi timp nu pot să nu observ anumite derapaje. Nu pot să nu constat cu părere de rău anumite luări de poziţie care pe mine mă surprind. Politica nu este făcută ca unii să obţină poziţii în Guvern sau alte structuri, este făcută de oameni care au împreună o credinţă în valori şi principii", susţinea Tăriceanu.

 

 

Graţiela Gavrilescu, ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, ar fi  fost propusă de ALDE în funcţia de ministru al Mediului, în locul lui Daniel Constantin, conform unor surse din partid, citate de  News.ro.

 

 

 

Şantajul şi penalii

 

 

 

Călin Popescu Tăriceanu, copreşedinte ALDE, susţinea, duminică trecută, după Delegaţia Permanentă, că Daniel Constantin, tot copreşedinte ALDE, l-a şantajat în legătură cu depunerea listelor ALDE la alegerile parlamentare, aceasta fiind prima sincopă a relaţiei dintre cei doi.

 

Daniel Constantin, a precizat totu  duminica trecută, în replică la acuzele lui Călin Popescu Tăriceanu, că este ruşinos ca acesta să vorbească despre şantaj, în condiţiile în care Tăriceanu este cel care „s-a luptat” ca persoane cu probleme penale să îşi găsească loc pe listele ALDE.

 

 

 

 

 

 

Mingea, "în terenul lui Dragnea şi Grindeanu"

 

 

 

Daniel Constantin a declarat că decizia BPC al ALDE de retragere a sprijinului politic pentru el este nestatutară, iar în acest moment ”mingea” este în terenul liderului PSD Liviu Dragnea şi a premierului Sorin Grindeanu, care trebuie să decidă dacă acceptă o decizie nestatutara.

 

Daniel Constantin a susţinut că decizia este nestatutara pentru că retragerea sprijinului politic pentru un copreşedinte nu se poate face decât în congres.

 

El a adăugat că, probabil, conducerea ALDE îi va informa pe preşedintele PSD, Liviu Dragnea, şi pe premierul Sorin Grindeanu despre această decizie.

 

Acum mingea e în terenul domniilor lor, dacă vor accepta o decizie care nu are nicio legătură nici cu statutul, nici cu legalitatea”, a mai spus Constantin.

 

Daniel Constantin a adăugat că "Nu regret nimic. S-a încercat şantajarea mea cu funcţia de prim-ministru, am demonstrat că ţin mai mult la demnitate şi onoare."

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22