Tăriceanu, despre statutul magistraților: Voi vorbi cu PSD să voteze amendamentul ALDE

E.b. | 04.12.2017

Călin Popescu-Tăriceanu, președintele Senatului, spune că va discuta cu colegii din PSD pentru a susține, în plenul Camerei Deputaților, la dezbaterea proiectului de modificare a Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, amendamentul propus de ALDE.

Pe aceeași temă

 
  

Este vorba despre  referitor la răspunderea magistraților.

 

"Articolul referitor la statutul magistraților a fost adoptat într-o anumită formă în comisie. Există amendamentul pe care l-a depus colega mea doamna deputat Cătăniciu. Voi avea o discuție în acest sens și cu colegii din PSD să voteze amendamentul propus de dna Cătăniciu", a declarat Tăriceanu, citat de Agerpres.

 

Într-un comunicat remis duminică presei, deputatul Steluța Cătăniciu afirma că ALDE nu susține prevederile privind răspunderea magistraților adoptate de comisia parlamentară privind legile Justiției, deoarece le consideră inoperante. Ea a precizat că ALDE s-a poziționat de la început pentru modificarea celor trei legi ale Justiției, considerând că aceasta derivă din importanța apărării drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor din România, "care în ultimii ani au fost încălcate de un sistem ce a comis nenumărate abuzuri".

 

"Acesta este și motivul pentru care, în cadrul comisiei speciale, am susținut, ca formă de reglementare, obligația statului de a se îndrepta cu acțiune în regres împotriva magistratului care a încălcat legea cu rea-credință sau gravă neglijență, precum și faptul ca statul să fie obligat să plătească justițiabililor 'de îndată' sumele de bani acordate cu titlu de despăgubiri și nu într-un termen de un an. Amendamentul ALDE a fost respins", a spus Cătăniciu.

 

Președintele Comisiei parlamentare speciale pentru legile Justiției, Florin Iordache, a anunțat luni că PSD și ALDE vor susține în plenul Camerei Deputaților un amendament respins săptămâna trecută la comisie, care prevede că, în cazul săvârșirii unei erori de către un judecător sau procuror, statul se îndreaptă cu acțiune în regres împotriva respectivului magistrat pentru recuperarea prejudiciului. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22