Tăriceanu: DNA si SRI, o supraputere oculta ce erodeaza încrederea în partidele politice

Vlad Toma | 25.05.2016

Calin Popescu Tariceanu, presedintele Senatului, revine cu noi critici la adresa DNA si SRI, dupa ce procurorii DNA au inceput ieri urmarirea sa penala pentru mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului in dosarul retrocedarii presupus nelegale a unei suprafețe din Pădurea Snagov și a Fermei Băneasa.

Pe aceeași temă

 

Tariceanu arata intr-o scrisoare deschisa ca DNA l-a chemat la Brașov în plină campanie electorală si ca asta il impiedica sa sprijine candidatii ALDE.

 

El considera ca pierderea increderii romanilor în politicieni și în instituții ar fi produsa de DNA şi SRI, "două agenţii ale statului despre care ar trebui să auzim rar, dar care şi-au fixat misiunea de a arunca o suspiciune generalizată asupra politicienilor şi de a eroda încrederea în partidele politice":

 

"DNA, cu ajutorul denunţului, ce nu a mai fost practicat la această scară din anii 1950, a reuşit să se substituie în bună măsură alegătorilor şi să decidă, prin abuzul puterii ce-i este conferită de lege, cine poate să stea în faţa cetăţenilor pentru a le cere încrederea şi cine trebuie privat de exerciţiul acestui drept constituţional.

 

Mă întreb astăzi, încă o dată, cine anume stabileşte politica DNA şi SRI, cine decide, în interiorul acestor instituţii, care va fi următoarea victimă? Aceste agenţii au devenit o supra-putere, situându-se deasupra celor trei puteri constituţionale ale statului. O supra-putere ocultă şi iraţională ce trezeşte, în mintea generaţiilor mature, amintirea rolului pe care-l juca cândva partidul comunist şi braţul său înarmat, securitatea."

 

Tariceanu le cere cetatenilor sa voteze ALDE la alegerile din 5 iunie pentru a contribui astfel la schimbarea situatiei din Romania.

 

El face de asemenea cateva comentarii pe marginea cazului in care este anchetat: "Sunt acuzat într-un dosar cu presupuse fapte din 2008. Asta e ceea ce numesc eu cercetare amănunțită. Bineînțeles că, momentul ales pentru acuzarea mea nu are nimic de a face cu alegerile din 5 iunie 2016. E o pură coincidență! Nu după 8 zile, nu după 8 săptămâni, nici după 8 luni, ci abia după 8 ani, conducerea DNA a hotărât într-un final să mă acuze. Evident că, în acest moment îmi pierd timpul cu avocați, procurori și dosare, în loc să fiu prin țară convingând electoratul să voteze și să sprijine candidații ALDE."

 

Presedintele Senatului spune ca, desi este convins ca "majoritatea celor care lucrează în DNA își exercită sarcinile cu onestitate și în deplinătatea competențelor lor… observăm cu toții că astăzi România este pe cale de a deveni o republică a procurorilor."

 

***


Procurorii DNA au inceput urmarirea penala a lui Calin Popescu Tariceanu, presedintele Senatului, pentru mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului in dosarul retrocedarii presupus nelegale a unei suprafețe din Pădurea Snagov și a Fermei Băneasa.

 

Conform DNA, Tariceanu ar fi facut declarații necorespunzătoare adevărului în depoziția luată sub jurământ in cadrul cercetarilor efectuate in acest dosar.

 

Procurorii considera ca Tariceanu nu a spus tot ce știe în legătură cu împrejurări esențiale legate de acest dosar si ca ar fi urmărit împiedicarea / îngreunarea cercetărilor și a tragerii la răspundere penală a inculpaților cercetați în dosarul mentionat. 

 

DNA mentioneaza mai multe declarații ale lui Tariceanu care ar fi fost necorespunzătoare adevărului, fiind contrazise de probatoriul administrat în cauză: declarații ale martorilor, suspecților și alte mijloace de probă.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22