Trump anunță retragerea din Siria, iar Turcia e pregătită să invadeze regiunile deținute de kurzi

Laurentiu Gheorghe | 08.10.2019

Turcia a anunțat marți că este pregătită să atace pozițiile kurde din Siria după ce SUA a început să-și retragă soldații din nord-estul țării, lira turcă pierzând 2% în fața dolarului.

Pe aceeași temă

Însă președintele american, după ce a anunțat retragerea din Siria a ținut să avertizeze că va „distruge” economia aliatului NATO dacă va interveni împotriva kurzilor „în afara limitelor” acceptate. Decizia neașteptată a SUA îi lasă pe kurzi, parteneri în lupta anti-Stat Islamic, fără apărare în fața trupelor Ankarei, care îi consideră teroristi, susținători ai PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdisatan, care luptă pentru independență)

Turcia a efectuat o serie de atacuri aeriene, luni şi marţi, contra unor rebeli din cadrul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) în nordul Irakului, a anunţat Ministerul turc al Apărării, relatează AFP.

Ministerul Apărării de la Ankara a anunțat că aviația turcă a bombardat luni seară și noaptea de luni spre marți poziții kurde din nordul Siriei și a ucis 12 „teoristi separatisti”, denumire care-i desemnează pe luptătorii PKK.

PKK se află într-o luptă de gherilă cu armata turcă din 1994, pentru a obține independența Kurdistanului, care se află în mare parte în administrația Ankarei.

Aceste ultime bombardamente intervin în contextul în care Ankara pare pe punctul de a lansa o operaţiune militară de amploare în Siria împotriva altei grupări armate kurde, Unităţile Protecţiei Poporului (YPG).

Toate pregătirile în vederea unei eventuale operaţiuni militare în nord-estul Siriei s-au încheiat, a anunţat luni seara Ministerul turc al Apărării, care subliniază că înfiinţarea unei ”zone de securitate” este esenţială în stabilitatea regiunii, relatează Reuters.

Instituirea unei „zone de securitate” este esenţială în stabilitatea şi pacea regiunii şi care le va permite sirienilor să trăiască în securitate, a subliniat luni diplomaţia turcă pe Twitter.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22