Trump neagă că ar fi fost informat despre primele plătite de Moscova insurgenţilor în Afganistan

Redactia | 28.06.2020

Preşedintele american Donald Trump a dat asigurări duminică că nu a fost "informat" despre posibile prime plătite de Moscova insurgenţilor pentru a ucide soldaţi occidentali.

Pe aceeași temă

"Nimeni nu m-a informat sau nu i-a informat pe vicepreşedintele Mike Pence ori şeful de cabinet Mark Meadows în legătură cu aşa-zise atacuri asupra trupelor noastre în Afganistan de către ruşi", a dat asigurări liderul de la Casa Albă într-o postare pe Twitter.

"Toate lumea o neagă şi nu au existat multe atacuri asupra noastră", a adăugat el, criticând din nou 'media de ştiri false'.

New York Times, urmat de Washington Post şi Wall Street Journal, a relatat că agenţi ruşi au distribuit în mod discret bani unor combatanţi "apropiaţi de talibani" pentru ca ei să ucidă soldaţi americani sau ai NATO în Afganistan.

Aceste informaţii i-au fost transmise preşedintelui Trump, iar Consiliul de Securitate Naţională de la Casa Albă a discutat despre asta fără să fie decisă vreo reacţie, au adăugat cotidienele, citând surse anonime din cadrul serviciilor americane de informaţii.

Rusia şi talibanii au dezminţit în bloc aceste informaţii.

La rândul său, Casa Albă a negat că preşedintele sau vicepreşedintele ar fi fost informaţi.

De asemenea, noul director al serviciilor naţionale de informaţii, John Ratcliffe, s-a limitat la un comunicat de patru rânduri pentru a dezminţi că administraţia americană ar fi fost la curent.

"Articolul din New York Times şi următoarele privind o presupusă reuniune (la Casa Albă) sunt inexacte", a scris el.

Dezminţirile nu au pus capăt însă polemicii.

Indiferent dacă preşedintele Trump "a fost informat sau nu, administraţia sa ştia", a spus şefa democraţilor din Congres, Nancy Pelosi, la postul de televiziune ABC News.

Dacă miliardarul american nu minte, acest lucru implică faptul că administraţia sa a ales să nu îl informeze, iar asta arată că ea "vrea să nu evoce Rusia" în discuţiile cu el, a mai afirmat Pelosi.

În opinia sa, "preşedintele vrea să ignore toate acuzaţiile împotriva Rusiei".

Îi "linge cizmele" lui Vladimir Putin "în toate modurile posibile", a mai declarat ea, reproşându-i lui Trump că se interesează acum mai mult de imaginea sa, decât să meargă la esenţa cazului.

Fostul consilier de securitate naţională John Bolton, în conflict deschis cu Donald Trump, despre care a scris o carte extrem de acidă, a reluat o idee similară într-un interviu la CNN.

"Faptul că preşedintele se simte obligat să scrie pe Twitter despre aceste articole arată că prioritatea sa nu este securitatea forţelor noastre, ci să nu pară indiferent", a declarat Bolton, care a părăsit Casa Albă în septembrie.

În opinia sa, preşedintele încearcă să iasă cu faţa curată: "El spune 'nimeni nu m-a ţinut la curent, prin urmare nu aveţi ce să îmi reproşaţi'".

Subiectul este unul sensibil pentru Donald Trump care, cu mai puţin de cinci luni până la alegerile prezidenţiale, denunţă cu regularitate presupusa "slăbiciune" a rivalului său democrat Joe Biden, fost vicepreşedinte în timpul lui Barack Obama.

"Nimeni nu a fost mai ferm faţă de Rusia decât administraţia Trump", a mai scris liderul de la Casa Albă pe Twitter.

"Cu Joe Biden coruptul şi cu Obama, Rusia a avut liber terenul de joc", a adăugat el.

În plus, guvernul american este angajat în negocieri delicate cu insurgenţii talibani.

La 29 februarie, ei au semnat un acord la Doha cu Washingtonul, prin care s-au angajat să înceteze atacurile asupra trupelor străine în schimbul unei retrageri treptate a acestora din Afganistan până în primăvara lui 2021.

De atunci, insurgenţii nu mai atacă soldaţii străini, dar îşi continuă operaţiunile împotriva forţelor afgane, pe care Washingtonul le sprijină în continuare.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22