Tudorel Toader, chemat de Hans Klemm la o discutie despre modificarea Legilor Justitiei

I.m. | 03.09.2017

Ambasadorul SUA la Bucuresti, Hans Klemm, i-a solicitat ministrului Justitiei, Tudorel Toader, o intalnire pe tema proiectului legii justitiei care a generat critici apasate. Intilnirea, care va avea loc marti dimineata, a fost confirmata de Toader.

Pe aceeași temă

 

Solicitarea ambasadorului SUA vine dupa ce ambasada a afirmat, referindu-se la propunerile de modificare a Legilor Justitiei, ca SUA au luat la cunostinta de acestea cu ”ingrijorare” din perspectiva independentei sistemului judiciar si a statului de drept care are nevoie de un sistem judiciar puternic si independent.

 

"Parteneriatul Strategic dintre Statele Unite ale Americii si Romania se bazeaza pe angajamentul fata de valorile democratice, buna guvernare si consolidarea statului de drept intrucat acestea sunt fundamentul pentru cresterea securitatii si prosperitatii noastre comune.

 

Instaurarea ferma a statului de drept are nevoie de un sistem judiciar puternic si independent, precum si de procurori independenti care pot urmari activitatile infractionale fara imixtiuni politice sau limitari ale actului legal de justitie", se arata in declaratia ambasadei Statelor Unite privind propunerile facute de catre ministrul Justitiei, Tudorel Toader.

 

Contactat de Mediafax, ministrul Justitiei a confirmat intalnirea, care ar urma sa aiba loc la sediul ministerului.

 

Anterior, Tudorel Toader a cerut ambasadei SUA sa isi ”motiveze” ingrijoarea, termen pe care l-a catalogat drept ”dur”.


"A exprima o ingrijorare firesc apare sa fie si motivata, or, in aceasta prezentare a starii de ingrijorare, eu nu am vazut care sunt fundamentele, care este motivul acestei stari de ingrijorare. Nu cred (...) ca starea de ingrijorare vine din faptul ca durata mandatelor celor cu functii de conducere se va schimba din 3 ani in 4 ani (...). Nu este vorba de prelungirea mandatelor in curs, pentru ca e un principiu general constitutional care spune ca o lege care modifica o alta lege nu modifica mandatele in curs. (...)Nu cred ca starea de ingrijorare poate sa vina din faptul ca (...) un magistrat care se pensioneaza astazi, care in timpul activitatii profesionale are un apartament in centrul Bucurestiului si pentru care plateste o chirie de 50 de lei sau maximum 94 de lei... Vine o vreme pentru fiecare, beneficiul locativ ramane sotului supravietuitor iar dupa sotul supravietuitor ramane si copiilor acestuia. Nu cred ca acesta este un temei pentru o stare de ingrijorare", a spus Toader la Romania TV.Ministrul Justitiei a catalogat drept "dur" termenul de ingrijorare folosit de reprezentantii Ambasadei SUA in mesajul facut public pe aceasta tema.

 

Dupa luarea de pozitie  a ambasadei, presedintele Camerei Deputatilor, liderul PSD Liviu Dragnea, a declarat ca este ingrijorat de faptul ca "niste ambasadori" in Romania isi permit sa ne interzica si dreptul de a incepe dezbaterea privind Legile Justitiei, el aratand ca urmeaza sa ni se interzica dreptul de a gandi.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22