Tudorel Toader desecretizează arhiva SIPA, dar nu ştie când

E.b. | 18.05.2017

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, a declarat, la Parlament, că deocamdată nu ştie când ar putea fi desecretizată arhiva SIPA, în condiţiile în care este în faza în care se documentează. "Când am desfăşurătorul cu toate elementele, atunci voi face o comisie şi vom vedea”, a spus Tudorel Toader.

Pe aceeași temă

 

Însă atunci când va deţine toate elementele cu privire la conţinutul arhivei, Toader va face o comisie la nivelul ministerului pentru a vedea care sunt paşii de urmat.

 

Întrebat când ar putea fi desecretizată arhiva SIPA, ministrul Justiţiei a susţinut că, deocamdată, nu poate da o dată exactă, deoarece nu ştie ce conţine această arhivă, conform News.ro.

 

"Nu pot spune un termen exact acum, pentru că sunt în momentul în care eu, la rândul meu, mă documentez privind istoricul constituirii, administrării fondului din arhivă. Când am desfăşurătorul cu toate elementele, atunci voi face o comisie şi vom vedea”, a răspuns Tudorel Toader.

 

De asemenea, întrebat dacă va fi vorba de o desecretizare totală sau parţială, ministrul Toader a reiterat faptul că nu ştie ce conţine arhiva.

 

"Nu am cum să spun eu acum totală, parţială, pentru că nu ştiu ce este în arhivă. Dacă vor fi secrete de stat, nu le pot desecretiza eu. V-am răspuns, dacă sunt de competenţa ministrului le desecretizează ministrul, dacă sunt de competenşa Guvernului, Guvernul prin hotărâre, dacă vor fi secrete de stat, e alt regim”, a mai susţinut Tudorel Toader

 

Ministrul Justiţiei a anunţat, miercuri dimineaţă, că va desecretiza arhiva SIPA "în cel mai scurt timp şi cu respectarea termenelor si procedurilor legale". 

 

În presă s-a vehiculat informaţia că o parte din arhiva SIPA - care ar conţine de la 10.000 de dosare până la 21.000 de documente, inclusiv 3.000 de dosare ale magistraţilor - a fost copiată, iar unele documente au fost sustrase şi chiar distruse

 

Serviciul Independent pentru Protecţie şi Anticorupţie a fost înfiinţat în 1991, ca structură în subordinea Direcţiei Generale a Penitenciarelor, şi trebuia să urmărească faptele din penitenciare. În 1997, Valeriu Stoica, atunci ministru al Justiţiei, a trecut SIPA în subordinea MJ, pentru ca structura să se ocupe şi de protecţia magistraţilor.⁠⁠⁠⁠

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22