Tudorel Toader încurcat de Iohannis la numirea procurorilor cu funcții de conducere la DNA și DIICOT

Redactia | 21.11.2018

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat că nu este surprins atât de refuzul președintelui Iohannis pentru cei cinci candidați propuși la funcții de conducere în DNA și DIICOT, cât de motivație.

Pe aceeași temă

"Pe mine nu m-a surprins refuzul, după cum nu m-a surprins nici avizul negativ din partea CSM pentru revocarea procurorului general. Nu am fost foarte surprins de refuzul preşedintelui, dar, sigur, am fost surprins de motivarea, justificarea acestor respingeri, că sunt cinci. Preşedintele a vrut să meargă pe argumente de legalitate, că aşa îi dă voie legea, dar, după părerea mea, le-a greşit şi o să spun de ce. Pentru că a scris, nu a scris preşedintele, cineva de acolo, pe o pagină, nici pagina nu era toată ocupată, cam trei sferturi, adică se repetă - să schimbi doar numele şi nu ştiu ce acolo, că opţiunea e aceeaşi, şi în final spune că dosarul nu a avut între piesele lui şi răspunsul de la CNSAS precum că respectivii candidaţi nu au fost colaboratori ai fostei Securităţi", a explicat nervosToader, la Palatul Parlamentului, după ce a participat la ședința CEx a PSD.

El a adăugat că obligaţia de verificare la CNSAS nu îi revine preşedintelui, potrivit unui articol din Legea 303/2004, ci revine Consiliului Superior al Magistraturii.

Conform ministrului, CNSAS ar trebui să răspundă în 15 zile, iar dacă nu o face există declaraţia anuală pe care magistraţii o dau pe propria răspundere.

"Nu poţi să reproşezi unuia ce a făcut sau ce nu a făcut altul", a spus Toader.

"Cu foarte puţin timp în urmă am propus procurorul-şef pentru DIICOT. Nu a întrebat preşedintele de declaraţia, de relaţiile de la CNSAS, că a fost sau nu a fost. Atunci îţi pui întrebarea, cum stăm cu egalitatea, cu acelaşi standard de evaluare, de verificare? Sau folosim chiar şi la nivelul ăsta un dublu standard?", a arătat ministrul Justiţiei.

Preşedintele Klaus Iohannis a respins miercuri propunerea de numire a Adinei Florea în funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Administraţia Prezidenţială precizează că, în luna octombrie, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a transmis şefului statului următoarele propuneri de numire a unor procurori în funcţii de conducere:

  • ADINA FLOREA - pentru funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie

  • FLORENA-ESTHER STERSCHI - pentru funcţia de procuror-şef al Secţiei de resurse umane şi documentare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

  • ELENA GIORGIANA HOSU - pentru funcţia de procuror-şef adjunct al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism

  • IULIANA NEDELCU - pentru funcţia de procuror-şef adjunct al Secţiei Judiciare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

  • ANTONIA-ELEONORA CONSTANTIN - pentru funcţia de procuror-şef al Secţiei Judiciare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

"În conformitate cu dispoziţiile art. 54 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi, având în vedere considerentele Deciziei Curţii Constituţionale nr. 358/2018, preşedintele României respinge propunerile înaintate de către ministrul Justiţiei, întrucât nu sunt îndeplinite condiţiile de legalitate necesar a fi întrunite, în mod obiectiv, de către procuror pentru a fi numit într-o funcţie de conducere, respectiv cea prevăzută de art. 54 alin. (2) prin raportare la art. 48 alin. (10) şi (12) din Legea nr. 303/2004", a precizat Administraţia Prezidenţială.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22