Tudorel Toader: Numirea la șefia DNA nu se va face ca în trecut, prin troc politic

Dora Vulcan | 23.07.2018

Ministrul Justiției Tudorel Toader crede că lipsa candidaților la șefia DNA denotă faptul magistrații ar fi înțeles că numirea nu se va mai face ca în trecut, prin înțelegere politică sau troc.

Pe aceeași temă

 

 

 

 ”Nu știu nici eu (de ce nu sunt candidați-nr), dar nu uitați că numirile precedente au fost realizate uneori pe baza unei înțelegeri politice, să nu zic un troc politic. Gândiți-vă la ultima numire (a Laurei Codruța Kovesi-nr), nu a fost procedură, nu a fost concurență și nu v-ați alarmat că nu sunt mulți înscriși. Altădată numirea s-a făcut în detrimentul unui aviz negativ al CSM.  Cred că unii dintre procurorii au această părere că numirea se va face ca în precedent pe baza unor înțelegeri. Vă asigur că nu va fi așa ceva. Pe de altă parte, cine vrea să fie șef la DNA, nu cred că nu sunt doritori, știu foarte biine realitatea de acolo, mai bine decât mine și dvs, își dau seama de cât de multă muncă este necesară pentru a face DNA funcțională. Prin urmare, acestea sunt, după părerea mea, motivele rezervei în înscrierea candidaturilor. Mai avem însă ziua de astăzi când cred că vom avea candidați”, a spus Toader, citat de Hotnews.ro și Digi 24.ro.

 

Ministrul a mai susținut că viitorul șef al DNA are misiunea de a face ca Direcția să reintre în ”normalitate”, în condițiile în care sunt sute de achitări în dosarele instrumentate de procurorii anticorupție. ”La Constanța, spuneam că ar fi normal să cunoaștem nu numai victimele, cei care au fost trimiși în judecată, arestați, ținuți în pușcărie, după aceea achitați, poate nu ar fi lipsit de interes să cunoaștem și procurorii care au trimis în judecată. Imaginați-vă ce însemnă să ai un dosar pennal cu un inculpat reținut, condamnat chiar în primă instanță, după care judecătorii, să spună în apel fapta nu există. Păi atunci de ce l-ai anchetat, dacă nu există fapta?”, a comentat el.

 

Tudorel Toader a spus că procurorii ar trebui să facă anchete doar în condițiile legilor penale. "În condițiile Codului Penal, a Codului de Procedură penală și evident a legilor speciale, și nu în baza protocoalelor care adaugă pe lângă lege", a conchis ministrul.

 

 

 

Toader a precizat că procedura va fi reluată, dacă nu se înscrie nimeni la concurs. Astăzi este ultima zi în care procurorii îşi pot depune candidatura la selecţia organizată de Ministerul Justiţiei pentru funcţia de procuror şef al DNA.

 

Funcţia de procuror şef al DNA a devenit vacantă după ce Laura Codruţa Kovesi a fost revocată de la şefia DNA printr-un decret emis pe 9 iulie de preşedintele Klaus Iohannis, care a pus astfel în aplicare o decizie a Curţii Constituţionale. Fosta consilieră a lui Kovesi, Anca Jurma, a fost desemnată procuror-șef interimar pentru șase luni.

 

Selecţia pentru propunerea în funcţia vacantă de procuror-şef al DNA se va desfăşura până pe 30 iulie.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22