Tudorel Toader se delimiteaza de gratierea coruptilor: Sustinem forma initiala a proiectului

Iulia Mincu | 04.05.2017

Ministrul Justiţiei a declarat, joi dimineata, ca susţine forma iniţială a proiectului de lege privind graţierea, care va fi completat cu o serie de alte prevederi in asa fel incit sa fie respectate cerintele CEDO.

Pe aceeași temă

 

 

Reactia vine dupa ce ieri Comisia Juridica a Senatului a adoptat amendamentele propuse de Basescu si Nicolae prin care se gratiaza mita si traficul de influenta.

 

Proiectul mai prevede gratierea infractiunilor comise pana la data de 1 ianuarie 2017, ceea ce inseamna ca vor fi afectate toate dosarele cu aceste fapte aflate pe rolul instantelor și cele aflate în instrumentarea procurorilor.

 

"Legea graţierii se va completa cu proiectul de lege privind recursul compensatoriu. Probabil vom iniţia şi un proiect de lege prin care vom propune reducerea limitelor liberării condiţionate, a fracţiilor acelea, iar diferenţa, restul de executat, să fie urmat de acea supraveghere electronică. După aceea, cu acţiunile de modernizare a penitenciarelor, de construcţie a celor două penitenciare, de extindere a unora dintre ele, încercăm să răspundem cerinţelor pe care le-a stabilit Curtea Europeană prin decizia pilot CEDO. Ministerul Justiţiei aşadar susţine forma iniţială a proiectului de lege", a declarat, joi dimineaţa, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, citat de Mediafax.

 

La rindul sau premierul Sorin Grindeanu a scris pe pagina de Facebook că Executivul nu sustine amendamentele de miercuri privind graţierea faptelor de corupţie, ci legea graţierii în forma propusă de Guvern.

 

”Am mai spus-o şi o repet: Guvernul susţine legea graţierii în forma propusă iniţial. Amendamentele adoptate astăzi de Comisia Juridică a Senatului, referitor la graţierea faptelor de corupţie, nu au susţinerea Executivului”, a scris premierul Sorin Grindeanu pe Facebook.

 

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a transmis, pe Facebook, că dezaprobă categoric votul din Comisia Juridică din Senat, menţionând că va discuta cu membrii PSD ca forma finală a raportului să nu conţină aceste amendamente.

 

"Dezaprob categoric votul din Comisia Juridică de la Senat prin care au fost adoptate amendamentele privind graţierea faptelor de corupţie. Am spus tot timpul şi îmi menţin punctul de vedere că nu susţin graţierea infracţiunilor de corupţie. Înţeleg că raportul final nu a fost încheiat. Voi avea o discuţie cu membrii PSD din Comisie pentru ca forma finală a raportului să nu conţină aceste amendamente", a scris, miercuri seară,  Liviu Dragnea, pe pagina sa de Facebook.

 

Comisia juridică din Senat a votat, miercuri, un amendament la Legea graţierii, potrivit căruia persoanele condamnate pentru luare sau dare de mită şi trafic sau cumpărare de influenţă vor fi graţiate.

 

Senatul este prima camera sesizata, Camera Deputatilor este decizionala.  Comisia juridica din Senat trebuie sa adopte un raport cu modificari la acest proiect de lege urmand ca acesta sa intre in plen.

 

Unul dintre cei mai vocali sustinatori ai amendamentului a fost Traian Basescu. Desi acesta afirma ca urmareste ”eliberarea clasei politice”, este evident ca scopul real este s-o exonereze de raspundere penala pe Elena Udrea, condamnata in prima instanta de ICCJ la 6 ani inchisoare pentru dare de mita in dosarul ”Gala Bute”.

 

”Luarea de mită - am propus-o pentru graţiere, având în vedere că se face eventuala graţiere cu plata prejudiciului şi având recidivişti. E uşor de înţeles ce mă mobilizează. Până la ultima lege a finanţării campaniilor electorale, toate partidele pot fi acuzate aşa cum s-a şi întâmplat cu foarte mulţi oameni şi de luare de mită şi de abuz în serviciu, lucruri pe care se cam merge. Eu sunt de acord să fie pedepsiţi cei care au dus banii acasă. Şi trebuie pedepsiţi. Banii ăştia s-au dus în geci , în umbrele, pentru că aşa au funcţionat lucrurile în realitate. Dacă ne facem acum că au venit Fecioarele Maria, neprihănite şi Parchetele noastre pleacă pe această linie, asta a creat o atmosferă de supunere a clasei politice, dacă observaţi. Aţi văzut foarte bine şi pe amărâtul ăla care a dat pui şi a fost condamnat. Nu a dus un pui acasă, dar a distribuit în câteva comune... a fost condamnat. S-au dat mii de geci din China (...) Discutăm de realităţi. Dacă vrem să legăm toate partidele putem să o ţinem aşa”, a declarat Traian Băsescu în faţa senatorilor jurişti.

 

Reprezentantii PNL si USR din comisie au declarat ca nu vor sustine acest proiect si nici gratierea coruptiei.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22