Turcii fac atâtea conserve de legume pentru iarnă că e criză de capace de borcane

Laurentiu Gheorghe | 20.09.2019

Inflația i-a speriat pe turci care se pregătesc și fac conserve de legume și fructe în casă pentru a profita de prețurile actuale, fiind de așteptat ca la iarnă prețul alimentelor să crească mult.

Pe aceeași temă

Capacele de borcan sunt atât de căutate și au devenit atât de greu de găsit încât oamenii au început să le fure. De asemenea, aceste obiecte aparent mărunte au început să fie vândute și pe piața neagră, relatează Bloomberg.

Lipsa capacelor de borcane arată percepția populaţiei faţă de direcţia în care se îndreaptă economia, subliniază agenția de știri.

”Capacele au devenit obiecte vândute pe piața neagră”, a spus Bilal Onar, un angajat al unui supermarket din cartierul muncitoresc Gungoren din Istanbul, în timp ce verifică numărul capacelor care au mai rămas în magazin.

”Vindem probabil aproximativ 5.000 pe zi. Oamenii le fură”, spune el râzând.

În timp ce bugetele lor încă se resimt după prăbuşirea monedei în 2018, turcii au început să caute cu frenezie capace de borcan pentru a profita de calmarea inflaţiei şi a face conserve pentru iarnă. Cu câteva luni în urmă, rata inflaţiei a atins cel mai ridicat nivel de la venirea la putere a preşedintelui Recep Tayyip Erdogan în urmă cu 16 ani.

"Oamenii cred că preţurile vor creşte la iarnă, astfel că îşi iau măsuri de precauție", explică Ibrahim Bilici, proprietarul unui magazin care vinde articole ieftine. "Fac munca asta de aproape 30 de ani şi nu am văzut nimic asemănător", a adăugat el.

Lipsa capacelor de borcan pare să se întindă dincolo de Istanbul. Ziarele din provincia Kocaeli, amplasată la est de capitala comercială a Turciei, au raportat şi ele o criză a capacelor de borcan.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22