TVR spune că-și rezervă dreptul să apere imaginea ”instituției” , numai că Pătraru a acuzat persoane nu instituția

Dora Vulcan | 27.04.2018

SRTv a transmis, vineri, după ce Dragoş Pătraru a anunţat că va dezvălui nereguli din Televiziunea Română și amestecul brutal al conducerii în procesul editorial, că ”Televiziunea Română asigură libertatea de exprimare şi promovează pluralitatea de opinii”.

Pe aceeași temă

 

 

Dovada ar constitui-o chiar difuzarea pe post a recentelor ediții ale emisiunii „Starea naţiei”, în care este satirizată sau criticată conducerea societăţii, spune sursa citată făcându-se a uita că suntem în epoca internetului și oricare dintre ediții poate fi oricând vizionată cu o simplă căutare pe google. Comunicatul mai vorbește și de dreptul TVR de a-și apăra imaginea, ca instituție, dar realizatorul nu a atacat instituția, unde face cel mai mare rating, ceea ce denotă că o slujește cu profesionalism, ci a indicat persoane care fac presiuni editoriale. Or, persoanele nu înseamnă instituția. Pentru a-și proba buna credință, profesionalismul și respectul pentru publicul telespectator (adică plătitor al bugetului TVR) la care face referire, conducerea TVR ar trebui să ancheteze persoanele care fac presiuni și nu pe cel care se plânge de ele. Altfel, este complice la abuz și nu face decât să-l confirme. 

 

 

Comunicatul de presă al SRTv

 

Ca urmare a articolelor apărute în mediul online şi a afirmaţiilor făcute de dl. Dragoş Pătraru în emisiunea „Starea Naţiei”, difuzată pe TVR 1, de luni până joi, de la ora 22.30, SRTv face următoarele precizări:

-       Televiziunea Română asigură libertatea de exprimare şi promovează pluralitatea de opinii, conform misiunii sale publice. Dovada acestui fapt este tocmai difuzarea pe post, pe unul dintre canalele sale principale, a recentelor ediţii ale emisiunii „Starea naţiei”, în care este satirizată sau criticată conducerea societăţii. 

-       SRTv consideră că, la fel ca în orice altă companie, relaţiile contractuale trebuie respectate de ambele părţi, fie că vorbim despre proprii angajaţi, de colaboratori sau de alţi parteneri externi. 

-       În acest context, ne rezervăm dreptul legal şi firesc de a acţiona pentru a proteja imaginea instituţiei, în deplin respect pentru telespectatorii noştri şi pentru misiunea publică încredinţată.

-       Managementul SRTv încurajează libera exprimare în interesul publicului telespectator şi are permanent în vedere informarea corectă şi echilibrată a acestuia, precum şi prezentarea obiectivă şi imparţială a realităţilor vieţii social-politice şi economice interne şi internaţionale.

 

 

Dragoş Pătraru a anunţat, în cadrul emisiunii sale, că a sesizat Comisia de Etică a Societăţii Române de Televiziune în legătură cu ceea ce el şi echipa sa consideră că sunt încercări de cenzură, intimidare şi hărţuire la adresa lor din partea conducerii televiziunii publice, potrivit News.ro, preluat de Hotnews.ro.

 

 

 Pătraru a anunţat că va dezvălui nereguli din TVR: Nu vom mai produce emisiunea aici dacă lucrurile nu se vor schimba.

 

Dragoş Pătraru a anunţat că va dezvălui nereguli din Televiziunea Română, în urma desfăşurării unei anchete de presă care vizează subordonarea politică a TVR, amestecul brutal al conducerii în procesul editorial, precum şi cheltuirea fără discernământ şi cu rea voinţă a banului public. Realizatorul TV a precizat că el şi echipa lui nu vor mai accepta să producă emisiunea „Starea Naţiei” la televiziunea publică după încheierea prezentului sezon, dacă lucrurile nu se vor schimba, scrie news.ro.

 

„Mă ştiţi, scandalagiu din fire. Aşa mi-a spus astăzi doamna Doina Gradea, preşedintele director general al TVR, care m-a chemat la ordine după emisiunea de aseară. Mi s-a spus că se va face o analiză a modului în care a fost respectat contractul, că sunt scandalagiu, că asta e o formă de presiune la adresa conducerii, că, de fapt, nu e vorba de niciun amestec editorial în emisiunea «Starea Naţiei», a spus Pătraru, spre finalul ediţiei de marţi seară a emisiunii sale. 

 

„Da, ştiam, ştiam că aici se va ajunge şi tocmai pentru că ştiam mi-am luat toate măsurile să nu se mai spună că e vina noastră, că suntem noi nebuni şi scandalagii”, a adăugat el. 

 

Dragoş Pătraru a continuat anunţând că echipa „Starea Naţiei” nu va mai accepta să producă această emisiune la TVR după încheierea prezentului sezon, dacă lucrurile nu se vor schimba.

 

„Fac public următorul anunţ: date fiind componenţa noului CA din care fac parte persoane care au exercitat în trecut presiuni editoriale la adresa noastră, a comportamentului noului PDG Doina Gradea faţă de angajaţi, măsurile editoriale luate împotriva interesului public în privinţa mai multor producţii de la TVR, încercările de intimidare la adresa acestei emisiuni, noi cei de la Starea Naţiei, nu vom mai accepta să producem această emisiune aici după încheierea prezentului sezon, dacă lucrurile nu se vor schimba”, a spus Pătraru. 

 

Realizatorul TV a precizat că echipa lui, dar şi prieteni şi fani ai emisiunii au investit aproape 50.000 de euro în decor, birouri, amenajări, tehnică pentru „Starea Naţiei”. El a menţionat că aceasta este emisiunea zilnică cu cea mai mare audienţă la postul public.

 

„Nu facem muncă patriotică, departe de noi asta, dar, spre deosebire de conducerea aceasta numită politic, noi am venit cu bani de acasă aici la TVR. Am investit aici aproape 50.000 de euro împreună cu prieteni şi fani ai emisiunii, în decor, birouri, amenajări, tehnică. Facem emisiunea zilnică cu cea mai mare audienţă la postul public şi nu mai putem gira prin prezenţa noastră aici o echipă de conducere care nu dă doi bani pe interesul public”, a spus Dragoş Pătraru. 

 

Realizatorul TV le-a mai spus telespectatorilor că în perioada următoare vor afla, dar nu de la TVR, rezultatele unei anchete de presă din interiorul televiziunii publice.

 

„În perioada următoare veţi afla - atenţie! nu de aici de pe acest post – (…) rezultatele unei anchete de presă făcută timp de mai bine de şase luni din interiorul unei instituţii, cu probe, mărturii, acte, tot ce trebuie. De acest timp am avut nevoie ca să adunăm aceste probe. Ancheta vizează subordonarea politică a TVR, amestecul brutal al conducerii în procesul editorial, cheltuirea fără discernământ şi cu rea voinţă a banului public. Iar dacă se consideră că problema e tot la noi, asta e, ne vom căra acasă. Nu om muri de foame”, a anunţat Pătraru. 

 

„De la ce s-a ajuns aici? Am zis ceva în emisiune despre un membru CA proaspăt numit - că nu mi se pare normal să fie în Consiliul de Administraţie o persoană care a făcut în trecut presiuni editoriale la adresa noastră. Este vorba despre domnul Cătălin Blebea, fost reprezentant UNPR în Consiliul de Administraţie. Nu am găsit alte imagini în afară de acestea de la ieşirea din puşcărie a lui Adrian Năstase”, a adăugat Dragoş Pătraru. 

 

Luni seară, realizatorul TV a declarat, la finalul emisiunii sale, că a fost înştiinţat în scris de „conducerea superioară” că va fi scos de pe post dacă „va mai vorbi prostii” în acest program. În replică, preşedintele - director general al TVR Doina Gradea a declarat, marţi, pentru agenţia de presă News.ro, că Dragoş Pătraru nu a fost ameninţat de nimeni din conducerea Televiziunii Române şi că realizatorul TV are un contract care conţine „clauze diverse" şi care trebuie respectat de ambele părţi, dar a precizat că în niciun caz nu este vorba despre restricţii privind subiectele sau modul de abordare.

 

 

foto Pagina de Media

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22