Ucraina a semnat un nou acord din care lipsesc adaugirile introduse fara stirea Moscovei

Ilieana Racheru | 12.01.2009

Pe aceeași temă

Ucraina a semnat din nou acordul cu privire la prezenta unor observatori europeni pe teritoriul sau pentru a supraveghea tranzitul gazului rusesc catre Europa, relateaza Reuters. Kievul a acceptat semnarea unui nou acord  dupa ce premierul ucrainean, Iulia Timosenko a admis cererea presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, de a scoate din textul documentului adaugirile facute de ucraineni fara stirea Moscovei.

Potrivit Reuters care a intrat in posesia unui document scanat care contine adaugirile operate de ucraineni, Kievul a introdus sase puncte la acordul semnat anterior de Moscova.  Astfel, Ucraina a introdus tocmai subiectele cu privire  la care exista divergente in relatia cu Rusia.

Principalele prevederi adaugate de ucraineni sunt:

1. Ucraina a fost si va ramane o tara de incredere si nu a intrerupt tranzitul gazului catre statele membre ale UE.

2. Ucraina nu a sustras gaz necontractat in 2009.

3. Ucraina nu are datorii fata de Gazprom si a ajuns la un acord final pentru plata gazului consumat.

4. Observatorii desemnati de UE, inclusiv expertii trimisi de companiile europene, vor raporta partii europene. Partea ucraineana subliniaza ca Gazapromul detine actiuni la unele dintre aceste companii, ceea ce ar putea duce la un conflict de interese.

5. Tranzitul gazului rusesc  spre consumatorii europeni pe teritoriul ucrainean va fi asigurat in  paralel cu furnizarea de catre partea rusa a 6,4 miliarde de metri cubi pe an de gaz tehnic.

6. Aceste reguli vor ramane in vigoare timp de 30 de zile, cu posibilitatea de a fi prelungite pentru alte 30 de zile, daca partile considera necesar.

La 11 ianuarie 2008, presedintele Federatiei Ruse, Dmitri Medvedev a anuntat ca Moscova nu va relua livrarile de gaz catre statele europene pentru ca Ucraina a inserat conditii care reprezinta o "violare a prevederilor acodrului semnat anterior", potrivit RIA Novosti.

Medvedev a mai precizat ca i-a cerut ministrului de externe al Rusiei, Serghei Lavrov "sa-i informeze pe partenerii europeni ca se afla intr-o situatie dificila si ca trebuie sa negocieze cu ucrainenii pentru retragerea adaugilor facute de acestia". Moscova semnase sambata acordul cu privire la monitorizarea tranzitului gazului rusesc in prezenta oficialilor UE. Ulterior acordul fusese semnat si de Kiev, in absenta unor reprezentanti ai Moscovei.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22