Ucraina acceptă verificarea adâncimii canalului după lucrările de dragaj, dar cu nave proprii

L. G. | 21.03.2023

Ucraina propune ca măsurătorile de adâncime pe canalul Bâstroe să fie făcute de navele și cu echipamentele proprii, România putând trimite experți.

Pe aceeași temă

„Salut intenția Ucrainei de a măsura adâncimea canalului Bâstroe!

După săptămâni întregi de controverse este timpul să se facă lumină în această problemă bilaterală!

Partea ucraineană a propus României să realizeze propriile măsurători la care noi să desemnăm un expert român!

În prezent, avem un acord pentru măsurători care sunt efectuate de echipajele noastre pe brațul Chilia (partea ucraineană) între km 22 și km 116.

Partea română a solicitat acces pentru măsurători pe sectorul brațului Chilia cuprins între km 11 și km 22, dar și pe canalul Bâstroe.

În condițiile în care inclusiv reprezentanții Comisiei Europene au susținut solicitările României, insist că este în interesul ambelor state să fie clarificată situația dragajelor efectuate de Ucraina pe tot brațul Chilia și pe canalul Bâstroe.”, a spus Sorin Grindeanu.

Secretarul de stat din Ministerul Transporturilor Irinel Scrioşteanu a declarat, marţi, pentru News.ro, că s-a primit acceptul din partea Ucrainei pentru măsurători şi pentru Bâstroe şi pentru restul din Braţul Chilia care nu era încă măsurat, aproximativ 65 de kilometri.

Secretarul de stat din Ministerul Transporturilor Irinel Scrioşteanu a precizat că măsurătorile se vor face cu nave ucrainene și cu experți români şi ar putea dura până la 10 zile.

„S-a primit acceptul şi pentru Bâstroe şi pentru restul din Braţul Chilia care nu era încă măsurat, plus încă câteva devieri din Braţul Bâstroe, gen Solomonov, un canal care poate fi navigabil. În total, încă 65 de kilometri de canal şi braţ care vor fi măsurate în perioada următoare”, a spus secretarul de stat.

El a precizat că „s-a convenit că se vor folosi de data aceasta nave şi echipamente ucrainene, iar noi punem experţi la dispoziţie”.

„Este o chestiune de reciprocitate, cum am folosit pe Chilia, acolo unde braţul este comun, având în vedere că este teritoriu exclusiv ucrainean şi nu este graniţă comună pe aceste zone, mai sigur este să folosim navele şi echipamentele ucrainene”, a explicat oficialul din Ministerul Transporturilor.

Scrioşteanu a arătat că estimează că în aproximativ 7-10 zile ar trebuie să dureze măsurarea celor 65 de kilometri din canalul Bâstroe.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22