Ucraina cere Rusiei despagubiri de 350 de miliarde de dolari: La un moment dat Moscova va plati

T.d. | 11.05.2015

Pe aceeași temă

Ucraina cere Rusiei despagubiri de 350 de miliarde de dolari, autoritatile de la Kiev acuzand Moscova de agresiune si invadarea teritoriului ucrainean. Kremlinul respinge orice implicare in conflictul separatist din estul tarii vecine.

Potrivit adjunctului ministrului ucrainean pentru Dezvoltarea Economiei, Aleksandr Borovik, suma a fost calculata in baza precedentului invaziei Kuwaitului de Saddam Hussein, in 1991, transmite The Moscow Times, citat de Gandul.

La un moment dat Rusia va plati. Este necesar sa calculam, e necesar sa fim pregatiti sa facem lobby oricand putem si sa spunem <<uitati, asta trebuie sa platiti>>”, a spus Borovik.

“S-au cerut 350 de miliarde de dolari dupa ce Irakul a atacat Kuwaitul. Apoi au decis ca datorau 320 de miliarde de dolari. Avand in vedere cat a durat acea agresiune si de cand dureaza agresiunea Rusiei impotriva noastra, acestea sunt comparabile”, a mai spus oficialul ucrainea.

Separat, autoritatile de la Kiev reclama Kremlinului despagubiri cu privire la un contract pentru gaze naturale intre cele doua state, contract semnat e fostul premier ucrainean Iulia Timosenko. Actualul guvern Iateniuk denunta contractul ca “inechitabil” si sustine ca a produs pagube de 16 miliarde de dolari in urma disproportiei dintre preturile prea mari si tarifele de tranzit prea mici.

In ianuarie 2015, Parlamentul de la Kiev adopta un proiect de lege potrivit caruia Rusia devine “stat agresor” fata de Ucraina. Actul califica autoproclamatele republici populare din Donetk si Lugansk drept organizatii teroriste.

De cealalta parte, Kremlinul respinge orice acuzatie de implicare in conflictul armat din tara vecina.

Retorica rusa este confruntata de opinia regasita in comunitatea euro-atlantica, potrivit careia Moscova se face vinovata de criza din Ucraina – Kremlinul fiind acuzat ca sprijina direct si activ separatistii din estul tarii, dar si ca a anexat Peninsula Crimeea, incalcand toate prevederile dreptului international – si ca sprijina financiar formatiunile extremiste aflate pe val in Europa.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22