Ucraina: Curtea Constitutionala aproba un proiect care acorda mai multa autonomie regiunilor separatiste din est

P.c. | 01.08.2015

Pe aceeași temă

Curtea Constitutionala (CC) a Ucrainei a aprobat ieri un proiectul de modificare constitutionala care prevede acordarea unei autonomii mai mari regiunilor separatiste din est. Masura este sustinuta de statele occidentale, fiind considerata o cale spre temperarea tensiunilor existente in aceasta regiune.

 

Proiectul a fost trimis CC in urma aprobarii sale de catre deputatii ucraineni, 16 iulie. "Decizia CC cu privire la descentralizare este un pas important catre schimbari mai mari in stat", a spus presedintele Petro Porosenko.

 

Proiectul de reforma ofera puteri mai mari consiliilor regionale si locale dar nu confirma definitiv statutul semiautonom al teritoriilor aflate sub controlul rebelilor prorusi. Potrivit textului, acest statut urmeaza sa fie stabilit printr-o lege separata si numai pentru o perioada de trei ani.
 

CITITI SI: SUA impun noi sanctiuni unor firme rusesti si unor fosti oficiali ucraineni

 

Conform presei de la Kiev, occidentalii ar fi cerut Kievului sa integreze acest statut in Constitutie, o idee care intampina insa o opozitie extrem de puternica in Ucraina, din partea celor care considera ca nu trebuie acceptata autonomia de facto a regiunilor in care exista armamente si trupe rusesti.
 

Conflictul armat dintre armata ucraineana si rebelii prorusi s-a soldat cu peste 6.800 de morti in ultimele 15 luni. Armistitiu a intrat in vigoare la jumatatea lunii februarie, in urma semnarii acordurilor de pace de la Minsk.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22