Ucraina. Fosti oficiali ai regimului pro-rus Ianukovici se organizeaza intr-un guvern in exil. Conflictul separatist din estul tarii continua sa faca victime

T.d. | 03.08.2015

Pe aceeași temă

Fostul regim ucrainean prorus condus de Viktor Ianukovici nu se impaca cu ideea pierderii puterii de la Kiev si formeaza un asa-zis Comitet al salvarii, in fapt un guvern ucrainean in exil, cu scopul revenirii la putere. Intre timp, in estul separatist al Ucrainei continua sa moara oameni.

Conflictul din regiunile controlate de separatistii sustinuti de Moscova a facut alte victime in ultimele 24 de ore in persoana a patru soldati ucraineni. Asta in pofida acordului de pace de la Minsk, potrivit AFP, citata de Agerpres.

De altfel, cele doua tabere urmeaza sa se reintalneasca pe terenul negocierilor, tot la Minsk, luni dupa-amiaza. Este vizat un nou acord care sa acopere toate zonele deficitare in ce priveste incetarea focului.

Potrivit purtatorului de cuvant al armatei ucrainene, Andrei Lasenko, duminica, situatia din zona de conflict a fost “extrem de tensionata”, oficialul acuzand rebelii ca au lansat tiruri asupra unor cartiere locuite din Donetk si Mariupol.

“Am pierdut patru soldati, in timp ce alti 15 au fost raniti in urma unor confruntari intense si a tirurilor rebelilor”, a continuat Lasenko.

CITESTE SI: Porosenko: Luptam nu doar pentru independenta Ucrainei, ci si pentru securitatea Europei. Rusia poate ataca Finlanda, statele baltice sau pe cele de la Marea Neagra

In tot acest timp, la Moscova, oficiali ai fostului guvern pro-rus Ianukovici au decis sa se organizeze intr-un asa-numit Comitet al salvarii Ucrainei, organizatie ce se vrea a fi un guvern ucrainean in exil, cu scopul inlaturarii de la putere a actualei administratii Porosenko pro-occidentala.

Anuntul a fost facut luni de fostul premier ucrainean Nikolai Azarov. Potrivit acestuia, fostul sef de stat Viktor Ianukovici nu va lua parte la structura, aceasta urmand a fi condusa de fostul deputat in Rada Suprema Vladimir Oleinik.

Trebuie sa cerem alegeri anticipate: alegeri prezidentiale, parlamentare si locale. Tara are urgent nevoie de innoire. Cu ajutorul dumneavoastra (a cetatenilor ucraineni – n.r.), Comitetul este pregatit sa-si asume responsabilitatea pentru viitorul tarii”, a transmis Azarov.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22