Ucraina: Presedintele vorbeste despre eventualitatea unui referendum pentru pastrarea statului unitar

T.d. | 06.04.2015

Pe aceeași temă

Presedintele Ucrainei a vorbit luni despre convocarea unui referendum pe tema modelului statal al tarii. Potrivit lui Petro Porosenko, ucrainenii ar urma sa aleaga intre un stat unitar si unul federal. Liderul de la Kiev a facut declaratia in contextul viitoarei reforme constitutionale.

Afirmatia lui Porosenko a primit, la scurt timp, o reactie din partea separatistilor prorusi, acestia calificand declaratia drept “inacceptabila”, potrivit EFE, citata de Agerpres.

Petro Porosenko si-a exprimat pozitia in fata Comisiei Constitutionale create in vederea revizuirii legii fundamentale. De altfel, reforma constitutionala este unul dintre punctele incluse in acordul de pace de la Minsk.

Documentul prevede participarea tuturor regiunilor la reforma constitutionala, desi Executivul de la Kiev percepe liderii prorusi din regiunile separatiste Donetk si Lugansk drept ilegitimi. In plus, Kievul considera ca alegerile in provinciile separatiste trebuie organizate conform legislatiei ucrainene, fapt respins de separatisti.

In ce priveste ideea federalizarii, Porosenko a caracterizat-o drept “un fel de infectie ce ameninta toata Ucraina pentru a-i distruge unitatea de care a dat dovada in timpul razboiului”.

Totusi, Porosenko a subliniat faptul ca “Ucraina a fost, este si va fi un stat unitar, intrucat aproape 90% din populatie este impotriva modelului de stat federal”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22