UDMR a decis: guvern cu PSD și PNL

Laurentiu Gheorghe | 08.11.2021

Șeful UDMR, Kelemen Hunor a declarat luni că intrarea într-o coaliție alături de PSD și PNL are sens doar dacă prin modificarea Constituției se va trece la republică parlamentară.

Pe aceeași temă

„Luni ne-am consultat cu preşedinţii organizaţiilor judeţene, iar în cadrul şedinţei online al Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU) am decis să continuăm guvernarea, iar UDMR să înceapă negocierile pentru formarea unei mari coaliţii între PNL-PSD-UDMR, susţinută de grupul parlamentar al minorităţilor naţionale”, a scris Kelemen Hunor, luni pe Facebook.

Liderul Uniunii a mai spus că „această coaliţie are sens doar dacă se pot face reforme pentru revizuirea Constituţiei – introducerea republicii parlamentare poate fi un astfel de obiectiv important”.

„Totodată, Uniunea militează ca reforma constituţională să asigure condiţiile reale pentru înfăptuirea unei justiţii independente”, a completat Kelemen Hunor.

Sorin Grindeanu a precizat că este exclus ca Florin Cîţu să fie premier într-un Guvern care să aibă PSD în componenţă şi a adăugat că social-democraţii vor avea o nominalizare pentru funcţia de prim-ministru. El a mai spus că ponderea reprezentării PSD într-un Executiv format alături de PNL va ţine cont de ponderea partidelor în Parlament. Prim-vicepreşedintele PSD a anunţat că a fost luată decizia, în şedinţa de luni a Consiliului Politic Naţional de a începe negocierile cu PNL, UDMR şi minorităţi în vederea formării unui Guvern.

El a mai anunţat că un grup de lucru coordonat de Robert Cazanciuc va discuta despre modificarea Constituţiei. El a adăugat că ar fi o oportună o dezbatere în Parlament cu privire la Legea Fundamentală şi dacă ea mai corespunde realităţior României de astăzi, după 30 de ani.

Acesta a mai spus că, de exemplu, în Constituţie nu există forma de administrare locală numită regiune. „Nu există limite aici sau condiţii pe care PSD să le impună, dar cred şi credem că în acest moment o discuţie serioasă legată de Constituţia din anii ’90, la 30 de ani de atunci”, a precizat Grindeanu.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22