UDMR ameninta pe fata cu iesirea de la guvernare

Fara Autor | 04.11.2010

Pe aceeași temă

Dupa intilnirea cu presedintele Basescu si premierul Boc, in care se parea ca tensiunile din coalitie se temperasera, presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat ca in acest moment Coalitia guvernamentala nu functioneaza si ca se pune sub semnul intrebarii participarea formatiunii maghiare la guvernare, dupa respingerea de Curtea Constitutionala a asumarii Guvernului pe Legea Educatiei. Presiunile in UDMR in acest sens se inmultesc, liderul de la Sfintul Gheorghe, Antal Arpad a declarat, citat de Mediafax, ca prefera alegerile anticipate decit "jocul", iar Gyorgy Frunda a reitereat ideea ca Uniunea ar trebui sa plece din Coalitie.

"In acest moment Coalitia de guvernare nu functioneaza asa cum ar trebui. Ori reusim sa refacem solidaritatea si coeziunea, ori avem probleme foarte serioase de functionare si din UDMR se pune sub semnul intrebarii participarea in aceasta Coalitie", a spus Marko dupa intilnirea cu Basescu si Boc.

Liderul maghiar a spus ca, dat fiind ca Legea Educatiei va fi acum adoptata in Parlament, colegii de coalitie de la PD-L vor trebui sa dovedeasca acolo daca exista un guvern minoritar care pare ca are majoritate, altfel UDMR pleaca de la guvernare.

"Nu dorim sa fim intr-un guvern minoritar care da impresia ca are majoritate. Ramanem la guvernare daca se garanteaza functionarea impecabila a acestei majoritati. Daca avem garantii ca putem merge mai departe, inclusiv in domeniul minoritatilor, vom merge mai departe".

Intrebat daca ar accepta o Lege a Educatiei care sa nu contina prevederea privind predarea istoriei si geografiei in limba maghiara, Marko Bela a raspuns ca "nu va tolera o asemenea ingradire a drepturilor minoritatilor", mai ales ca si PSD a acceptat aceasta prevedere in 2009 , pe vremea cand facea parte din Guvern.

Totodata, Marko a acuzat problemele de functionare a Coalitiei la Senat, aratand cu degetul in principal spre presedintele Comisiei de Invatamant, pedelistul Mihail Hardau, care a fost filmat cand aplauda decizia Curtii Constitutionale privind respingerea asumarii raspunderii guvernului. In acest sens, la intilnirea cu seful statului si premierul s-a stabilit ca Hardau sa fie inlaturat de la sefia Comisiei de Invatamint.

Presedintele UDMR a precizat foarte clar conditiile in care formatiunea sa va mai ramane la guvernare:daca se face descentralizarea si daca va fi o reforma a Educatiei care sa convina minoritatilor.

"Daca exista sansa reformei si a crearii unor conditii pentru descentralizare, atunci credem ca putem sa mergem mai departe. Analizam serios daca mai sunt sanse de a impune un progres in acele domenii si in privinta Legii Educatiei", a spus Marko de la sediul UDMR. Totodata, el a dat semne ca e nemultumit de activitatea de ansamblu a guvernului si ca nu se refera doar la drepturile minoritatilor.
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

CELE MAI CITITE

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2019 Revista 22