UDMR amenință PSD că nu va vota proiectul Bugetului pe 2019 în forma actuală

Redactia | 15.12.2018

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat vineri că, deși proiectul de buget de stat pe anul 2019 nu a fost încă depus în Parlament, formațiunea pe care o conduce nu aprobă actuala formă.

Pe aceeași temă

Kelemen a arătat că UDMR nu este de acord cu propunerile ministrului de finanțe ce privesc excluderea consiliilor județene de la redistribuirea sumelor din impozitul pe venitul personal, ca multe localități să primească mai puține sume de bani ca în anul 2018, sau în anii anteriori, cu înjumătățirea bugetului alocat (raportat la 2018) pentru întreținerea drumurilor județene și nici cu neasigurarea bugetului pentru programul PNLD, relatează G4Media.ro.

„Degeaba solicită sprijinul proiectului în actuala formă, noi nu suntem de acord”, a declarat Kelemen Hunor, vineri, la ședința delegaților UDMR din Județul Satu Mare, potrivit versiunii în limba maghiară a site-ului UDMR.

Liderul UDMR a mai adăugat faptul că situația nu este una fericită, proiectul bugetului ar fi trebuit depus în Parlament încă din luna noiembrie ”și atunci am fi avut posibilitatea de a adopta o decizie înțeleaptă, dar această situație este în răspunderea coaliției de guvernare”.

Anunțul lui Kelemen Hunor vine în contextul în care parlamentarii maghiari și-au creat un ascendent asupra lui Liviu Dragnea, după ce coaliția PSD-ALDE a pierdut majoritatea în Camera Deputaților, iar Guvernul este confruntat cu o moțiune de cenzură depusă de Opoziție.

Astfel, UDMR a reușit amânarea supunerii miercuri la vot a legii pensiilor, unul dintre cele mai importante proiecte ale PSD. Confruntat cu riscul la inițiativa să fie respinsă în lipsa voturilor necesare, Dragnea a preferat scoaterea acesteia de pe ordinea de zi, după ce maghiarii au anunțat că nu vor vota deoarece amendamentele lor care vizau persoanele cu dizabilități au fost respinse.

De asemenea, profitând de avantajul pe care îl are, UDMR a propus zilele trecute propriile modificări la legea educației naționale: extinderea școlilor cu predare în limbile minorităților, transport decontat integral pentru elevii minorității, dublarea costului standard per elev și dublarea finanțării de bază per student în cazul minorităților, examene în limbile minorităților, Bacalaureat de două tipuri și panouri bilingve în toate școlile cu predare în limba minorităților.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22