UDMR va semna acordul propus de Iohannis după o discuție a lui Kelemen Hunor cu președintele

Dora Vulcan | 12.06.2019

UDMR va semna acordul propus politic propus de președintele Iohannis săptămâna viitoare, a anunțat liderul Uniunii, Kelemen Hunor.

Pe aceeași temă

„Am avut o discuție cu președintele Klaus Iohannis și i-am spus că voi fi plecat din țară și voi semna săptămâna viitoare. Noi suntem de acord, în mare, cu textul acestui acord. Vom avea însă și niște observații și poate ar trebui, în viitor, și un pact între majoritate și minoritate. Săptămâna viitoare semnez și îi voi înmâna președintelui și observațiile noastre”, a declarat Kelemen Hunor pentru Hotnews.ro.

La semnarea acordului vor lua parte liderii PNL, USR, Pro România, PMP, mai puțin cei ai PSD și ALDE.

"La invitația Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, joi, 13 iunie a.c., la ora 16:00, la Palatul Cotroceni, va avea loc ceremonia publică de semnare a Acordului Politic Național pentru consolidarea parcursului european al României, la care vor participa președintele Partidului Național Liberal, domnul Ludovic Orban, președintele Uniunii Salvați România, domnul Dan Barna, președintele PRO România, domnul Victor Ponta, și președintele Partidului Mișcarea Populară, domnul Eugen Tomac", este anunțul Administrației Prezidențiale.

Deși nu figurează pe anunțul președinției, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat în presă că va semna acordul care va transpune în legislație interdicția amnistiei și grațierii și pe cea de adoptare a Ordonanțelor de Urgență în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională, după votul pozitiv obținut la referendumul pe justiție din 26 mai.

De asemenea, în acest acord politic ar urma să fie menționat că legile justiției și Codurile penale vor fi revizuite numai în acord cu avizele Comisiei de la Veneția și ale Comisiei Europene.

Premierul Viorica Dăncilă declara, la finalul unei ședințe a coaliției de guvernare, că PSD are amendamente la pactul propus de președintele Klaus Iohannis pentru consolidarea parcursului european al României. În documentul dat publicității aceste amendamente preiau tezele exprimate deja de Liviu Dragnea în campania electorală despre dublul standard al UE și abuzurile justiției din România. Între timp, președintele PSD Liviu Dragnea a fost condamnat la închisoare cu executare și se află încarcerat la Rahova.

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a spus că pactul trebuia făcut în jurul partidelor și nu al președintelui, uitând că referendumul pe justiție a fost convocat de Klaus Iohannis.


În replică, Iohannis a spus că PSD ”face fițe” pentru că se bazează pe ”o majoritate toxică” în parlament care face imposibilă schimbarea. și ”caută tot felul de șmecherii să se eschiveze, să nu semneze pactul, să nu repare legile Justiției".

"Cine face fițe? PSD. Păi se poate? După ce și-au luat-o la vot, oamenii s-au exprimat clar, lumea se așteaptă acum să facă ce trebuie. Ei nu fac. De ce? Fiindcă au în continuare în Parlamentul nostru o majoritate toxică. Deci majoritatea pesedistă de acum din Parlament este o majoritate toxică. Au venit cu fel și fel de povești (...), chestiuni de-ale lor, doar ca să nu semneze, doar ca să nu facă ce le-au cerut românii. Acum PSD caută tot felul de șmecherii să se eschiveze, să nu semneze pactul, să nu repare legile Justiției, legile pentru următoarele alegeri. Până când această majoritate PSD-istă toxică nu este înlocuită în Parlament, lucrurile se vor schimba greu”, a spus Iohannis.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22