UDMR vrea să pună A.N.I. pe butuci. Marton Arpad: Nicaieri in lume nu exista o asemenea institutie inventata de doamna procuror comunist Macovei

Fara Autor | 07.10.2011

Pe aceeași temă

Deputatul UDMR Arpad Marton vrea să elimine din legea ANI articolele care îi lasă pe inspectorii de integritate să afle informaţii despre averile demnitarilor şi să-i sancţioneze. Udemeristul vrea sa elimine prevederea care ii obliga pe toti demnitarii sa-si depuna declaratiile de avere si interese si sa-si declare contractele cu statul. Horia Georgescu, secretarul general al ANI, sustine ca aceste amendamente ar duce la desfiintarea ANI.

Marton Arpad a profitat de propunerea colegului lor Tudor Ciuhodaru de a introduce în legea ANI obligativitatea depunerii declaraţiilor de studii, alături de cele de avere şi de interese, pentru a aduce amendamente care "echivalează cu desfiinţarea Agenţiei", în opinia secretarului general al ANI, Horia Georgescu.  Arpad Marton propune eliminarea articolului care prevede ca toţi candidaţii la funcţii publice (preşedinte, parlamentar, eurodeputat, primar, consilier local sau judeţean) să-şi depună declaraţiile de avere şi de interese.

Fara incompatibilitati

De asemenea, articolul care permite ANI să ceară instiuţiilor sau firmelor informaţii despre veniturile sau participaţiile demnitarilor la firme este eliminat.

Mai mult, in viziunea lui Marton, demnitarii găsiţi în situaţie de incompatibilitate nu trebuie să aibă inter­dic­ţie de a ocupa funcţii publice în următorii trei ani, aşa cum prevede forma actuală a legii, şi nici ca persoanele ale căror declaraţii nu sunt în concordanţă cu averea reală să fie considerate incompatibile.
De asemenea, contractele incheiate de o persoana aflata in conflict de interese si care fac obiectul conflictului de interese nu mai sunt anulate.

Declaratiile de avere la secret

Marton mai  propune ca demnitarii care nu îşi depun la timp declaraţiile de avere sau nu le completează conform legii să nu mai fie sancţionaţi. Tot pentru a-i proteja pe aleşi şi funcţionari publici, deputatul elimină din legea ANI prevederea conform căreia declaraţiile de avere şi de interese se postează pe site-ul Agenţiei. În prezent, baza de date a ANI, care conţine peste 2,5 milioane de declaraţii, poate fi accesată de oricine.

Sanctiunile eliminate

Dacă iniţiativa deputatului va fi adoptată, atunci inspectorii de integritate nu ar mai avea nici dreptul să ceară o expertiză extrajudiciară, în cazul în care au indicii privind diferenţe semnificative ale averii per­­­soanelor cercetate. Rapoartele de evaluare trimise organelor fiscale, celor de urmărire penală şi comisiei de cercetare a averilor ar urma să fie doar "evaluate cu precădere de aceste instituţii",  fără a se vorbi de măsuri, în forma propusă de Marton.

Marton: ANI, inventia procurorului comunist Monica Macovei

Stiu ca e greu de conceput ca cine nu este parte a puterii judecatoresti  nu poate sa imparta dreptatea pe strazi, sa linseze, sa scoata sabia daca este suparata; nicaieri nu exista o astfel de institutie inventata de doamna procuror comunist Macovei, care nefiind parte a puterii judecatoresti sa aiba competente de natura instantelor judecatoresti... ANI nu este parte a puterii judecatoresti
Arpad Marton

Deputatul Arpad Marton şi-a justificat amendamentele spunând că a propus eliminarea articolelor declarate necons­tituţionale de Curtea Constitu­ţională. "Aceste articole au fost repuse în lege pe uşa din dos, dar ele rămân tot neconstituţionale. Orice act pe care îl face această agenţie poate fi contestat din acest motiv," a spus Marton, citat de Romania libera.

Marton reia acuzele aduse de opozitie, spunind ca nicaieri in lume nu exista o institutie precum Agentia Nationala de Integritate, "inventata de doamna procuror comunist Macovei".

El a sustinut, intr-o emisiune la TVR Info, ca prin amendamentele pe care le-a depus la legea ANI, institutia ar intra in legalitate, pentru ca autoritatile care nu fac parte din autoritatea judecatoreasca nu au dreptul sa se implice in deciziile acestei puteri.

"Stiu ca e greu de conceput ca cine nu este parte a puterii judecatoresti  nu poate sa imparta dreptatea pe strazi, sa linseze, sa scoata sabia daca este suparata; nicaieri nu exista o astfel de institutie inventata de doamna procuror comunist Macovei, care nefiind parte a puterii judecatoresti sa aiba competente de natura instantelor judecatoresti... ANI nu este parte a puterii judecatoresti".

"ANI nu e medic, dvs. vreti ca un vraci sa spuna ce boala are o persoana care se duce la vraci, pentru ca acea competenta de a lua niste decizii conform Constitutiei o are puterea  judecatoraesca unde activeaza niste magistrati, care au pregatirea si competenta necesara pentru a lua niste decizii; e adevarat ca in comunism au existat acele posibilitati extraordinare  prin care o parte a populatiei trimitea la ocna o alta parte a populatiei, dar acea vreme a apus... Conform deciziei Curtii Constitutionale, deciziile de asemenea anvergura sunt luate doar de puterea judecatoreasca", a continuat Marton Arpad.

ANI: Un semnal negativ pentru UE

Secretarul general al Agenţiei, Horia Georgescu, spune însă că modificările propuse de Marton "echivalează cu desfiinţarea ANI".

"Practic, nu vom mai putea solicita nici un fel de documente, sancţiunile complementare pentru conflict de interese, incompatibilităţi şi confiscări, iar declaraţiile de avere nu mai sunt publice", a declarat Georgescu pentru Romania libera.

Cât despre motivul neconstituţionalităţii invocat de Marton, Georgescu spune că "problema e lipsită de fond, nu poţi vorbi despre ceva ce nu există, e dincolo de orice logică". Indiferent ce soartă va avea legea ANI, "semnalul negativ e deja dat", mai spune secretarul general al ANI, în condiţiile în care încercările anterioare de restrângere a competenţelor Agenţiei au fost criticate de Uniunea Europeană.

La sfârşitul lunii trecute, Georgescu, avertiza că legea de funcţionare a Agenţiei "este în pericol", după ce în Parlament au fost depuse trei proiecte prin care se doreşte aducerea unor modificări, iar unii parlamentari fac presiuni asupra inspectorilor de integritate, prin declaraţii agresive.

Recent, doi deputaţi UDMR investigaţi de ANI, Andras Mate şi Petru Lakatos, au trimis Agen­ţiei o serie de scrisori dure, în care au acuzat inspectorii de calomnie şi rea-credinţă şi le-au cerut să justifice sumele cheltuite cu anchetarea lor. Lakatos este, de altfel, parlamentarul care a cerut micşorarea bugetului ANI.

De altfel, UDMR a încercat de mai multe ori să restrângă com­petenţele ANI. În 2010, senatorul Gyorgy Frunda a adus o serie de amendamente care lăsau ANI fără prerogative, dar legea a fost salvată la Camera Deputaţilor. În 2006, tot prin Marton, UDMR a propus amendamente prin care atri­buţiile ANI să fie reduse.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22