Udrea a fost pusa sub control judiciar. Trebuie sa plateasca o cautiune de 5 milioane lei

Iulian Popescu | 01.11.2015

După prima audiere în noul dosar, DNA a anunțat că Elena Udrea este cercetată sub control judiciar pe cauțiune, fiind stabilită suma de 5 milioane lei, deputata fiind atenționată că dacă nu plătește suma i se va aplica o măsură preventivă mai gravă.

Pe aceeași temă

"Luând cunoștință de rezultatele supunerii la vot, de către plenul Camerei Deputaților, la 28 octombrie, a cererilor transmise de DNA (cerere de încuviințare a urmării penale, de reținere și de arestare preventivă), procurorii au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe cauțiune (5.000.000 lei) față de inculpata Elena Udrea, în prezent deputat în Parlamentul României, care a îndeplinit, succesiv, în perioada decembrie 2008 — februarie 2012, funcțiile de ministru al Turismului, ministru interimar al Mediului și ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului. (...) Inculpatei Udrea i se atrage atenția că nedepunerea cauțiunii atrage înlocuirea măsurii cu alta mai gravă", se arată într-un comunicat al DNA postat vineri seara pe site-ul DNA.

 

Pe timpul cât se află sub control judiciar, Elena Udrea trebuie să respecte următoarele obligații: să se prezinte la organul de urmărire penală ori de câte ori este chemată; să informeze cu privire la schimbarea locuinței; să se prezinte la organul de poliție desemnat, conform programului de supraveghere sau ori de câte ori este chemată; să nu părăsească municipiul București, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului; să nu se apropie de ceilalți participanți la comiterea infracțiunii și martori și să nu comunice cu aceștia, direct sau indirect, pe nicio cale.

 

''Inculpatei Udrea i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive", mai precizează DNA.

 

Elena Udrea, menționează sursa citată, va depune o cauțiune în valoare de 5 milioane lei, care va fi consemnată pe numele acesteia la dispoziția DNA prin constituirea unei garanții reale, mobiliare ori imobiliare, în limita sumei respective, în favoarea Direcției Naționale Anticorupție.

 

Măsura dispusă de procuror poate fi atacată, însă, într-o decizie, ÎCCJ arăta că prevederile legale nu instituie și posibilitatea de contestare a cuantumului cauțiunii, fixarea cauțiunii fiind atributul suveran al organului judiciar competent.

***

Miercuri, plenul Camerei Deputaților au acceptat cererea privind urmărirea penală a Elenei Udrea.

 

În cazul încuviințării reținerii acesteia au fost dezbateri în cadrul comisiei de numărare de mai bine de o oră, după ce s-a constatat că au fost introduse în urne mai multe bile decât deputații prezenți.

 

În cele din urmă, s-a anunțat că încuviințarea reținerii a adoptată de plenul Camerei Deputaților cu 123 de voturi "pentru" și 119 "împotrivă", iar pentru solicitarea privind arestarea preventivă s-au înregistrat 115 voturi "pentru" și 105 "împotrivă", nefiind întrunit numărul de voturi necesar — 122—pentru adoptarea hotărârii în acest caz.

 

CITIȚI ȘI: Parlamentul avizeaza urmarirea penala si retinerea Elenei Udrea, nu si arestarea sa

 

În plenul Camerei, Udrea le-a transmis parlamentarilor că le va veni și lor rândul și vor "exploda" acuzații la adresa lor, indiferent cât "de parteneri cu sistemul" se consideră.

 

Cererile DNA pentru urmărirea penală, reținerea și arestarea preventivă au fost făcute în cazul unui nou dosar privind perioade când Elena Udrea era ministru, pentru săvârșirea următoarelor infracțiuni: luare de mită în formă continuată, trafic de influență în formă continuată, instigare la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine, efectuare de operațiuni financiare incompatibile cu funcția ori încheierea de tranzacții financiare utilizând informațiile în virtutea funcției, spălare de bani în formă continuată, fals în declarații de avere în formă continuată (cu referire la declarațiile de avere din perioada 2009 — 2012).

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22