Udrea, sub control judiciar pentru spalare de bani. Ioana Basescu, pentru instigare

Dora Vulcan | 22.09.2016

Procurorii DNA au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, cu începere de la data de 22 septembrie 2016, faţă de sase inculpati printre care si Elena Udrea si Ioana, fiica mai mare a fostului presedinte Traian Basescu.

Pe aceeași temă

 

 

UPDATE 17.20:  Ioana Basescu, notar public, fiica presedintelui Romaniei in functie la acel moment, este cercetata penal de procurorii DNA pentru instigare la abuz in serviciu si spalare de bani (2 fapte), intr-un dosar in care mai este cercetata si Elena Udrea, in legatura cu finantarea campaniei prezidentiale din 2009.

 

Procurorii o acuza pe Ioana Basescu pentru ca a cerut achitarea unei facturi electorale de catre Oil Terminal, dar a folosit banii pentru a pleca in excursie in Cuba cu concubinul sau, informeaza DNA. Si fostul iubit al Ioanei, Giovanni Mario Francesco, om de afaceri, este acuzat de evaziune fiscală si spălare de bani (2 fapte).

 

Inculpata este si Elena Udrea, implicata direct în campania lui Traian Basescu la alegerile prezidenţiale din 2009, în prezent deputat în Parlamentul României. Ea este acuzata de 5 infracțiuni de spălare de bani. 

 

Alaturi de cei trei au mai fost inculpati:

  • Gheorghe Nastasia -  fost secretar general al Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului, pentru luare de mită,
  • Victor Tarhin -  fost preşedinte al  Consiliului Județean Tulcea, tot pentru luare de mită
  • Ioan SIlviu Wagner -  fost director general al unei societăți comerciale cu capital majoritar de stat, acuzat de abuz în serviciu.

 

Faptele descrise pe larg de procurorii DNA 

 

În cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, au fost colectate sume de bani despre care există suspiciunea că au provenit din săvârșirea unor infracțiuni și care au fost folosite ulterior pentru plata unor servicii prestate în campania electorală.

 

  • În acest context, în perioada octombrie – noiembrie 2009, un om de afaceri (martor în cauză), reprezentant al unei firme care avea încheiate contracte în valoare peste 20 de milioane de euro cu autorități locale finanțate de Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, a fost contactat de Nastasia Gheorghe, în calitate de secretar general al instituției respective.

 

Acesta i-a comunicat omului de afaceri că urmează să se aloce fonduri pentru demararea lucrărilor contractate şi i-a cerut suma de 900.000 de lei pentru a nu avea probleme pe viitor cu finanțarea și plata contractelor pe care le avea în derulare, indicându-i și numele societății către care urma să se facă plata.

 

În perioada 27 noiembrie – 21 decembrie 2009, la insistențele secretarului general, omul de afaceri a virat firmei respective, în două tranșe, suma de 918.864 lei, în baza unui contract fictiv ce avea ca obiect prestarea unor servicii de publicitate, deși societățile administrate de omul de afaceri nu aveau nevoie de o campanie națională de publicitate pentru promovarea unor proiecte locale.

 

În realitate, suma de bani a fost folosită pentru plata unor servicii de publicitate stradală pentru campania electorală a unuia dintre candidați.

 

 

  •  În aceeași manieră, spun procurorii DNA, a procedat și Tarhon Victor, în calitate de preşedinte al Consiliului judeţean Tulcea care în același scop, a cerut unui om de afaceri (martor în cauză), suma de 700.000 lei. Societatea omului de afaceri încheiase anterior cu Consiliul Județean Tulcea un contract finanțat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului cu o valoare de 50 milioane lei.

 

Astfel, în perioada 26 octombrie – 23 noiembrie 2009, societatea omului de afaceri a virat în conturile a 4 firme, în baza unor contracte fictive de consultanță și servicii de publicitate suma totală de 691.029,63 lei.

 

Nici de această dată, serviciile respective nu au fost realizate în realitate, iar sumele de bani au fost folosite pentru plata unor servicii prestate în timpul campaniei electorale desfășurate în favoarea aceluiași candidat.

 

 

Legatura dintre Ioana Basescu si Elena Udrea

 

  •  În luna decembrie 2009, Ioana Băsescu Ioana, fiica președintelui României în funcție la acel moment, i-a cerut lui Wagner Silviu Ioan, director general al unei societăți comerciale cu capital majoritar de stat, să achite o factură fiscală despre care a spus că reprezintă cheltuieli restante din campania pentru alegerile prezidențiale, care se desfășurase în toamna aceluiași an.

 

În baza acestei solicitări, la data de 30 decembrie 2009, societatea reprezentată de inculpatul Wagner Silviu Ioan a încheiat un contract fictiv de prestări servicii cu o anumită firmă, în valoare de 419.000 lei, prețul menționat în cuprinsul contractului fiind indicat de inculpata Băsescu Ioana care a și intermediat încheierea tranzacției.

 

În baza acestui contract, la data de 16 februarie 2010 s-a realizat plata sumei de 119.000 lei, diferența de 300.000 lei nemaifiind virată din dispoziția inculpatului Wagner Silviu Ioan, ca urmare a faptului că nu a primit nici un document justificativ pentru suma achitată în avans.

 

Și de această dată, serviciile respective nu au fost prestate, societatea reprezentată de inculpatul Wagner Silviu Ioan, neavând nevoie reală de publicitate (avea un obiect de activitate cu consumatori captivi și nu mai achiziționase niciodată publicitate de asemenea valoare).

 

Mai mult, firma “prestatoare” nu desfășurase anterior acestui moment activități comerciale semnificative și nu avea experiență relevantă în domeniul publicității. 

 

La data de 19 februarie 2010 (la două zile de la încasarea banilor), firma respectivă a virat suma de 100.000 lei către o societate administrată de Francesco Giovanni – Mario, care era în acea perioadă concubinul Ioanei Băsescu, spun procurorii DNA. 

 

Între cele două societăți nu au existat în realitate nici un fel de operațiuni comerciale, iar prin transferul bancar s-a urmărit exclusiv ascunderea originii infracționale a banilor proveniți din prejudicierea societății de stat reprezentată de  Wagner Silviu Ioan.

 

În cursul lunii februarie 2010, suma de bani obținută în maniera de mai sus a fost folosită în interes personal de Ioana si Francesco Giovanni – Mario pentru achitarea contravalorii unei excursii în Cuba și a cheltuielilor efectuate pe parcursul deplasării.

 

 

  •  La data de 1 iulie 2009,  Francesco Giovanni – Mario, administrator și unic asociat al unei firme, a încheiat un contract de prestări servicii cu o societate media, având ca obiect lansarea a două posturi de televiziune cu tematică muzicală și punerea la dispoziție de echipamente și aparatură audio-video.

 

Conform contractului, în schimbul acestor servicii societatea administrată de Francesco Giovanni – Mario a încasat de la firma respectivă suma totală de 2.500.000 lei. Veniturile și taxa pe valoarea adăugată colectată în maniera de mai sus nu se regăsesc în declarațiile fiscale, iar impozitele corespunzătoare nu au fost plătite către bugetul de stat. Astfel, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma totală de 735.098 lei (TVA în cuantum de 399.160 lei și impozit pe profit în cuantum de 335.938 lei).

 

La instigarea inculpatei Băsescu Ioana, suma astfel obținută a fost folosită de inculpatul Francesco Giovanni – Mario pentru plata unor servicii prestate în campania electorală desfășurată în cursul anului 2009 pentru alegerea președintelui României. Transferurile bancare către firmele care au prestat serviciile au fost justificate prin contracte fictive care aveau ca unic scop ascunderea provenienței infracționale a banilor.

 

 

În contextul prezentat mai sus, legătura dintre persoanele care obțineau banii pe cale nelegală și prestatorii de servicii legate de campanie era realizată de inculpata Udrea Elena Gabriela. Aceasta conducea un staff de campanie informal al unuia dintre candidați și, din această poziție, coordona atât achizițiile de servicii de campanie, cât și persoanele care au acționat ca intermediari pentru plățile realizate, astfel încât sumele de bani să ajungă la societățile prestatoare (s.n.), precizeaza DNA.

 

Remiterea foloaselor infracționale se realiza prin încheierea unor contracte fictive cu societăți care prestau în realitate servicii în cadrul campaniei electorale, respectiv publicitate stradală, tipărire de afișe, reclame publicate în mass media, realizarea unor pagini de internet, monitorizarea presei, organizarea de spectacole și prestarea de servicii de consultanță.

 

 

UPDATE: Elena Udrea a fost pusa sub control judiciar pentru patru infractiuni de spalare de bani pentru modul cum a contribuit la finantarea campaniei din 2009. 

 

 Elena Udrea a spus ca este vorba de 4 acuzatii de spalare de bani legate de calitatea sa de persoana ce se ocupa "neoficial" de campania fostului presedinte Traian Basescu.

 

"Se cerceteaza cum s-au finantat niste actiuni de publicitate electorala de care eu, in calitate de persoana implicata in campanie, as fi avut cunostinta", a adaugat Udrea, citata de Hotnews.ro.

 

Aceasta  a precizat, dupa ce a fost audiata circa trei ore, ca noul dosar se refera la "finantarea unor actiuni de publicitate pentru campania electorala din 2009" si ca ar fi vorba de 1 milion de euro.

 

Elena Udrea a contraatacat afirmand ca prin chemarea celorlalte persoane chemate la audieri joi alaturi de ea -  Ioana Basescu, Dan Andronic - se are in vedere "mutarea atentiei" de la "dezastrul de imagine in care se afla DNA", cu "dosare respinse, procurori dovediti imorali sau chiar ilegali", intr-o perioada de "pre-campanie electorala".

 

"Numele lui Traian Basescu trebuia terfelit", ca "posibil contra-candidat la functia de premier", in conditiile in care exista o "campanie fabuloasa cu conturi false pe Facebook in favoarea lui Dacian Ciolos, a acuzat ea.

 

Cu acest nou control judiciar "viata mea se simplifica foarte mult", a continuat Udrea, exprimandu-si speranta ca macar va avea voie sa discute cu "soferii".

 

Elena Udrea a mai spus ca nu ea este "miza acestui dosar" si ca este vorba de o "actiune de imagine", pentru a reduce sansele PMP in alegerile din toamna. 

 

 

 

 

 

UPDATE:  Consultantul politic Dan Andronic a declarat joi, la ieşirea de la DNA, că a aşteptat mult până a ajuns în faţa anchetatorilor şi a dat o declaraţie scurtă, fără a preciza ce le-a spus anchetatorilor şi în ce dosar a fost audiat, transmite News.ro.

 

Dan Andronic a stat peste patru ore la Direcţia Naţională Anticorupţie, unde potrivit declaraţiei sale ar fi fost citat pentru a fi audiat ca martor într-un dosar din 2015.

 

 

***

 

 

Gheorghe Nastasia, fost secretar de stat în Ministerul Turismului în mandatul Elenei Udrea, este urmarit penal de procurorii DNA , fiind pus sub control judiciar. Nastasia este acuzat de luare de mita in dosarul privind finantarea campaniei prezidentiale a lui Traian Basescu, scrie Agerpres.

 

 

"Se fac cercetari in legatura cu infractiuni de luare de mita si este vorba de denuntul formulat de o persoana ca, in perioada 2009, atunci cand a fost campania electorala, ar fi contribuit cu sume de bani pentru campania prezidentiala. (...) Este vorba despre un denuntator care avea mai multe contracte cu Ministerul Turismului in acea perioada. (...) Clientul meu are calitate de suspect, acuzat de luare de mita. Este cercetat sub control judiciar", a afirmat, la sediul DNA, Vasile Plesa, avocatul lui Gheorghe Nastasia, conform Agerpres.
 

 

Potrivit unor surse judiciare, valoarea sponsorizarilor din campania electorala s-ar ridica la 1 milion de euro. 

 

 

UPDATE Fiica cea mare a fostului preşedinte, Traian Băsescu, Ioana Băsescu, ar fi acuzată de de spalare de bani si complicitate la abuz din functia de notar, iNformaţia provine pe surse din interiorul anchetatorilor şi este difuzata de antena3. Ea a iesit din sediul DNA dupa circa patru ore, fara a face declaratii jurnalistilor.
 

 

Fiica cea mare a fostului presedinte nu a dat detalii privind motivul intalnirii cu procurorii. Ioana Basescu, de profesie notar, a sosit insotita de un avocat. Potrivit unor surse judiciare citate de News.ro, ea a fost citata pentru audieri intr-un dosar vizand fapte de coruptie. 

 

 

***

 

Traian Basescu, fostul presedinte al Romaniei, a declarat aseara, la Romania Tv, ca Laura Codruta Kovesi, sefa DNA, ar actiona ca un animal incoltit si ca actiunile DNA au scapat de sub control. Fostul presedinte a mai pus ca ar exista un nucleu de procurori care s-ar fi laudat ca il vor obliga sa ceara custodia unui dintre nepoti, arestandu-i acestuia parintii:

 

"Am aflat prin DNA ca este un mic grup de procurori care se jura ca ma va face sa cer custodia copilului, unuia din nepoti, adica va aresta parintii. Sunt cativa procurori apropiati doamnei Kovesi pe care i-a carat si i-a pus consilieri dupa ce au rezolvat niste dosare. Nu o sa spun nume, dar va spun acest adevar, va veni si acea zi cand voi face publice numele", a spus Traian Basescu la Romania TV, conform Hotnews.
 

"Când declari că eşti înconjurat de duşmani, ca dna Kovesi, cum acţionezi? Ca un animal încolţit. CSM trebuia să analizeze declaraţiile dnei Kovesi. Este un comportament care e scapat de sub control. Nu spun că DNA ar trebui să stea... Problema este că am ajuns intr-o epoca a abuzurilor fără limite, ne întoarcem la anii '50.

 

Există un nucleu de procurori în jurul dnei Kovesi care rezolvă toate dosarele sensibile. Dna procuror Mirică (dosarul Gabriel Oprea) face parte din acest nucleu. Acest comportament nu a existat în timpul mandatelor lui Daniel Morar şi nici măcar în primul mandat al Codruţei Kovesi. Acest comportament nebun al DNA s-a declanşat în ultimele luni ale mandatului meu de preşedinte," a spus Basescu, la Romania Tv. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22