Pe aceeași temă
Comisia Europeană i-a cerut Ungariei, marți seara, să explice imediat de ce a suspendat unilateral regulamentul “Dublin III” privind solicitările de azil, încălcând normele Uniunii Europene, relatează Reuters.
Somația vine la câteva ore după ce Budapeste a luat decizia de a suspenda acest regulament, invocând ''protejarea intereselor ungare''.
Prin acest regulament sunt stabilite criteriile și mecanismele care permit determinarea statului membru responsabil de examinarea unei cereri de azil prezentate într-unul din statele membre de către un resortisant al unui stat terț.
„În condițiile în care regulamentul Dublin III nu prevede suspendarea transferurilor (de imigranți) către statele membre responsabile de examinarea unei cereri de azil, Comisia i-a cerut Ungariei clarificări imediate asupra naturii și amplorii problemelor tehnice, precum și cu privire la măsurile luate pentru remedierea situației”, a declarat marți o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, citată de Agerpres.
Ungaria dă tot mai multă bătaie de cap Uniunii Europene, ultima dispută fiind cea pe problema refugiaților ajunși pe continent în bărci supraîncărcate care traversează Mediterana spre Grecia și Italia.
Budapeste a anunțat, săptămâna trecută, că vrea gard ghimpat înalt de patru metri de-a lungul graniței cu Serbia.
Comisiei Europene a propus ca 40.000 de imigranți din Siria și Eritreea să fie redistribuiţi în alte ţări din UE, în următorii doi ani.
Conform datelor oficiale, de la începutul anului au ajuns în Europa aproximativ 100.000 de imigranți clandestini, dintre care 60.000 numai în Italia.
10 state din estul Europei, alături de Spania şi Portugalia, se opun însă formulei actualea propunerii, dorind ca redistribuirea să nu fie obligatorie.
Premierul maghiar a catalogat recent cotele de imigranți ca fiind "la limita nebuniei", iar grupul parlametar Fidesz a anunțat pregătirea unei legi care să închidă frontiera de sud printr-o lege care să le interzică azilul celor veniți dintr-o țară de tranzit sigură (serbia, Grecia, Croația etc.)
România trebuie să preia într-o primă fază 657 de refugiaţi din taberele din Siria, având apoi o cotă de 3,75% din totalul imigranților care ajung în UE şi se califică pentru azil.
Cotele cele mai mari sunt repartizate Germnaiei - 18,42% din refugiați, Franța -14,17% și Italia - 11,84%.
CITITI SI:
Ungaria vrea zid inalt de 4 metri de-a lungul granitei cu Serbia, ca sa impiedice migrantii ilegali