UE se pregateste pentru ce-i mai rau: Falimentul Greciei si iesirea ei din zona euro, abordate formal pentru prima data

M. B. | 13.06.2015

Pe aceeași temă

 

Intrarea în faliment a Greciei și ieșirea acesteia din zona euro au fost discutate la modul formal joi, pentru prima dată, de către oficiali ai Uniunii, potrivit unor surse Reuters.

 

Acest scenariu a fost abordat la Bratislava, unde s-au reunit reprezentanții din zona euro, și unde s-a insistat pentru găsirea unor soluții care să permită continuarea programului de asistență financiară a Greciei și evitarea falimentului acesteia.

 

Termenul limită pentru ajungerea la un acord între Atena și creditorii internaționali este sfârșitul lunii iunie, când Grecia trebuie să achite 1,6 miliarde de euro către Fondul Monetar Internaţional (FMI).

 

Aceasta ar debloca ultima tranșă, de 7,2 miliarde de euro, solicitată de Atena în cadrul actualului plan de asistenţă financiară, în valoare totală de 240 de miliarde de euro.

 

Informația publicată vineri de Reuters a determinat o cădere pe bursele europene, pe fondul îngrijorărilor deja crescute după ce delegația FMI s-a retras joi de la negocieri.

 

O înțelegere fără FMI este “inimaginabilă”, a declarat pentru BBC Jeroen Dijsselbloem, președintele Eurogroup, cel care va prezida săptămâna viitoare întâlnirea miniștrilor de finanțe din zona euro la care s eva decide soarta Greciei.

 

Dacă guvernul elen nu va dori să ia măsuri dificile, cu riscul de a fi nepopular, Grecia nu va putea fi salvată, a spus Dijsselbloem, citat de Bloomberg.

 

Angela Merkel, cancelarul Germaniei, a cerut vineri ambelor părți (creditorilor internaționali și guvernanților eleni) să continue negocierile pentru ajungerea la un acord, repetând că „acolo unde există voință, există și o cale”.

 

“Nu mai este timp pentru pariuri”, a spus exasperat președintele Consiliului Euripean, Donald Tusk, completând: “Mi-e teamă că vine ziua când cineva va spune că jocul s-a sfârșit”.

 

“În pofida zvonurilor, noi nu am jucat nicio clipă jocuri de noroc” , a replicat pe Twitter Yanis Varoufakis, ministrul de Finanțe al Greciei.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22