Ultima ofertă a Guvernului pentru minerii greviști de CEO: 1.000 lei brut în plus la salariu

Laurentiu Gheorghe | 17.01.2019

Ministerul Energiei a propus minerilor de Complexul Energetic Oltenia un plus de 1.000 lei la salariu și promite că nu-i va concedia pe cei 8.000 de angajați care au ignorat decizia de reluare a lucrului.

Pe aceeași temă

Minerii şi energeticienii care au plecat pe jos la Bucureşti în semn de nemulţumire faţă de situaţia CEO au ajuns în județul Dolj, în timp ce liderii de sinidicat negociază cu ministrul Energiei, Anton Anton, și oficiali ai givernului.

Oferta Ministerului:

Ca urmare a discuțiilor din data de 17.01.2019, dintre conducerea Ministerului Energiei, conducerea Sociețății Complexului Energetic Oltenia S.A și reprezentanții legali ai sindicatelor, în condițiile reluării imediate a activității, au fost stabilite următoarele :

În limita prevederilor bugetare, se va acorda un spor de productie astfel:

 • Pentru personalul muncitor din activitatea de producție, mentenanță și transport cărbune etc va fi acordată o sumă 1000 lei brut, respectiv 585 lei net;

 • Pentru conducători formatie lucru din activitatea de producție, mentenanța și transport cărbune etc va fi acordată o sumă 700 lei brut, respectiv 409 lei net;

 • Pentru personalul de conducere din activitatea de producție, mentenanță și transport cărbune etc va fi acordata o sumă 500 lei brut, respectiv 292 lei net;

 • Pentru alte categorii de personal din activitatea tehnică, exploatare, mentenanță, transport cărbune, sumele vor fi convenite în cadrul comisiei de negociere.

 • De asemenea vor fi acordate vouchere de vacanță pentru toti salariatii în sumă de 1450 lei, incepand cu data de 01.05.2019.

 • Prima pentru sarbatorile pascale se va acorda in aceleasi conditii ca si primele pentru Ziua Meseriei, reprezentand un castig net de cel putin 330 lei.

 • Administrația se angajează să nu inițieze niciun fel de măsuri în vederea aplicării de sancțiuni față de salariații participanți la grevă, în condițiile recuperării timpului de lucru.

 • Ministerul Energiei garantează cele mai sus stabilite și va întreprinde demersuri pentru promovarea actelor legislative necesare aducerii la îndeplinirea angajamentelor asumate de administrație.

  Dăncilă cere intervenția serviciilor secrete

În același timp, premierul Dăncilă a anunțat, la începutul ședinței de Guvern, că a solicitat tuturor structurilor de siguranță națională informații legate de criza din energie și verificarea unor informații privind achiziții de energie electrică din alte țări. "Nimeni nu se poate juca cu independența energetică a României", a spus Dăncilă. Aceasta a mai spus că a cerut consilierului de stat pe probleme energetice (Florin Ciocănelea – n.r.) să convoace grupul de lucru interministerial pentru siguranță energetică.

Declarațiile lui Dăncilă despre criza energetică

 • Mi s-a adus la cunoştinţă ieri, cu suspectă şi nepermisă întârziere, situaţia gravă de la Complexul Energetic Oltenia. Am convocat imediat o întâlnire de urgenţă şi, împreună cu miniştrii şi autorităţile responsabile, am analizat ce măsuri pot fi luate, astfel încât Complexul Energetic Oltenia să îşi reia activitatea la capacitatea normală.

 • Ne preocupă situația de la Complexul Energetic Oltenia și am ținut cont de toate semnalele apărute în spațiul public în ultimele zile.

 • Astfel, am dispus să-mi fie prezentată de urgență situația stocurilor de cărbune comparativ cu anul trecut, o analiză detaliată a situației minerilor, a veniturilor lor și a condițiilor de lucru, precum și soluții de modernizarea a Complexului Energetic Oltenia.

 • Corpul de Control să înceapă din această dimineață o acțiune de verificare la această societate.

 • Am solicitat ministrului energiei să în această dimineață la Tîrgu-Jiu, să discute cu oamenii și să vină urgent cu soluții.

 • Am cerut consilierului de stat din aparatul prim-ministrului, cu responsabilități în domeniul energiei, să convoace de urgență grupul de lucru interministerial pentru siguranță energetică.

 • Am solicitat în această dimineață tuturor structurilor de siguranță informații legată de această situație extrem de gravă și verificarea celor apărute în spațiul public privind achiziții de energie din alte țări la prețuri foarte mari, astfel încât să ne lămurim foarte clar dacă există vreo legătură între acest blocaj și dorința unor de a face speculații pe spatele românilor. Nimeni nu se poate juca independența energetică a țării.

 • Cu toate aceste date pe masă vom putea să luăm deciziile care se impun, astfel încât să nu fie afectată siguranța și funcționarea sistemului energetic național.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22