Un avion s-a plimbat nestingherit o oră în spațiul aerian al României

Redactia | 14.09.2021

Marți dimineață devreme, un avion ucrainean cu numărul de înmatriculare şters cu vopsea a intrat în România și a ieșit nestingherit peste o oră.

Pe aceeași temă

A fost capturat de autoritățile moldovene de dincolo de Prut

După ce autoritățile din Republica Moldova au dat detalii precise despre ora intrării şi ora ieşirii din România, Poliţia de Frontieră a spus că face „verificări”, relatează Digi 24

Declarațiile pe tema avionului Antonov AN-2 care a fost capturat de autoritățile din Republica Moldova sunt contradictorii.

Era folosit pentru contrabandă cu țigări, aduse din Ucraina în România.

Anunțul capturării aparatului de zbor a fost făcut de Poliția de Frontieră din Moldova, dar comunicarea inițială dădea de înțeles că țigările nu au ajuns la noi.

Câteva ore mai târziu însă, adjunctul Poliției de Frontieră de la Chișinău a declarat presei locale că, de fapt, avion era gol, iar încărcătura a fost lăsată în România. Autoritățile române spun că fac cercetări. Cele din țara vecină spun că aparatul de zbor a stat mai bine de o oră în spațiul aerian al României.

Aparatul de zbor a fost depistat în zona de nord a Republicii Moldova, pe un teren agricol de lângă localitatea Hlinaia Mică, din raionul Edineț.

Polițiștii de frontieră moldoveni i-au reținut pe cei trei cetățeni ucraineni care erau la bord și care se ocupau de realimentarea aeronavei. Autoritățile moldovene au dat de înțeles inițial că avionul a fost oprit înainte de a ajunge în România.

„Din informațiile preliminare, avionul respectiv era utilizat pentru transportarea țigărilor de contrabandă. Acesta a decolat de pe teritoriul Ucrainei și avea ca destinație finală țara vecină România”, a scris pe Facebook Poliția de Frontieră din Republica Moldova.

Câteva ore mai târziu, un șef din instituție vine cu precizări, în presa locală. „Aeronava a survolat spațiul aerian al R.Moldova și a ajuns în România, iar la întoarcere a aterizat pe un câmp din Hlinaia Mică, raionul Edineț. Am sesizat despre acest caz și colegii din România, care urmează să stabilească unde au ajuns țigările, a declarat Daniel Martnos, adjunctul șefului Poliției de Frontieră din R. Moldova, citat de deschide.md.

Ulterior, ofițerii din țara vecină au explicat că avionul a fost văzut intrând în spațiul aerian al României la ora 1:42. O oră și 15 minute mai târziu e observat revenind în Republica Moldova, însă într-o altă zonă a graniței, aflată cu aproape 100 de kilometri mai la sud.

Numai că autoritățile române nu confirmă că țigările au ajuns la noi. Iar ulterior, contactați de Digi24, reprezentanții Frontierei din Republica Moldova și-au nuanțat declarațiile. Iar cei de la noi au confirmat că fac verificări.

Este al doilea caz de contrabandă de țigări cu avionul descoperit în numai o lună.

Specialiștii spun că aparatele de zbor de mici dimensiuni sunt preferate, deoarece pot ocoli sistemele de detectare.

„Traficanții profită de ocazii, nu le trebuie aerodrom special, au o bucațică de pământ de pe care decolează, survolează, aruncă țigările și se întorc înapoi, fără ca nimeni să știe nimic. Un avion care zboară cu 100 și ceva de km pe oră, să se ducă până la graniță și să se întoarcă, mai mult de 25 de minute nu îi ia”, spune Paul Mitu, fost comandant de zbor.

Contrabanda cu țigări, care a fost pusă anul trecut în Strategia Națională de Apărare la capitolul „amenințări”, aduce bugetului de stat pierderi de 3 miliarde de lei în fiecare an. Iar trendul este în creștere: în primele 8 luni ale acestui an, au fost capturate peste 4 milioane și jumătate de pachete de țigări, față de puțin peste 5 milioane, cât în tot anul trecut.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22