Un judecător CSM cere verificarea posibilului troc politic făcut de Gîrbovan cu Florin Iordache

Dora Vulcan | 04.09.2019

Judecătorul CSM Andreea Chiș a cerut sesizarea Inspecției Judiciare pentru a verifica dacă a existat o negociere politică între judecătorul Dana Gîrbovan și Florin Iordache (PSD) pentru șefia MJ.

Pe aceeași temă

Judecătorul Andrea Chiș a spus că nominalizarea Danei Gîrbovan pentru conducerea Ministerului Justiției este una politică, făcută de un guvern politic, ceea ce încalcă o decizie a Curții Constituționale.

Într-un schimb de replici purtat în ședința CSM de marți, Chiș a spus că ar trebui verificate informațiile apărute în presă la momentul propunerii conform cărora Dana Gârbovan ar fi avut discuții cu deputatul PSD Florin Iordache înainte de a fi propusă ministru.

”Vă cer două lucruri: să sesizăm Inspecţia Judiciară, pentru a se stabili dacă s-a săvârşit o abatere disciplinară, sau dimpotrivă să îi apere reputaţia. Cum poate un judecător, fie el şi altul decât doamna Gîrbovan, să îşi negocieze o funcţie politică?”, s-a întrebat Chiș în ședința CSM de miercuri, citată de G4Media.ro.

În replică, judecătorul Gabriela Baltag s-a arătat ”uimită” de afirmațiile colegei sale, sugerând că judecătorul Chiș u are nicio ”garanție” că Gîrbovan ar avea ”legături politice”.

”Ca să fiu nominlizat trebuie să am o comunicare cu lumea politică”, i-a răspuns Andreea Chiș. Ea s-a întrebat în ce măsură se putea stabili această comunicare și a spus că nu e vorba doar de judecătorul Dana Gîrbovan ci de ”criterii obiective pentru ca alţi colegi să ştie în astfel de situaţii ce pot şi ce nu pot să facă. Dacă aș fi pe lista pentru alegeri, dar nu le as câștiga, nu aş fi in incompatibilitate, că nu am ajuns să ocup funcția, dar asta nu înseamnă că nu am făcut politică. Eu vreau ca noi, ca Secţie de Judecători, să setăm clar nişte criterii”, a completat ea.

La rândul său, judecătorul Bogdan Mateescu a spus că ”independenţa justiţiei nu stă în acceptarea sau respingerea unui ministru, stă în separaţia puterilor în stat. Nu există om providenţial. Independenţa justiţiei nu stă în Dana Gîrbovan.”

Întrebat de reporterul B1.ro despre acest lucru, deputatul PSD Florin Iordache a negat orice legătură politică cu judecătorul Dana Gîrbovan și a susținut că discuțiile ”dacă au venit, au fost din partea guvernului”.

"Terminați cu prostiile, eu nu sunt susținător, discuțiile, dacă au venit, au fost din partea Guvernului, eu nu am nici un fel de... Încă o dată vă spun, a fost din partea Guvernului, nu am nici o implicare în chestiunea asta, iar chestiunea asta nu am verificat-o, vă cred pe cuvânt, cred că este o chestiune de presă ca să dăm breaking-news. Mi-ați cerut un punct de vedere eu v-am răspuns, e o prostie", a declarat Florin Iordache pentru B1.ro.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22