Un nou Avocat al Poporului până miercurea viitoare. Nume vehiculate

Redactia | 17.06.2021

Conducerea Parlamentului a stabilit, joi, programul numirii unui nou Avocat al Poporului după ce senatorii și deputații au revocat-o pe Renate Weber din fruntea instituției.

Pe aceeași temă

"Am stabilit calendarul pentru a vota noul avocat al Poporului. Depunerea candidaturilor din partea grupurilor parlamentare se va face până marți 22 iunie, orele 16.00 și am stabilit ca termen de raport pentru comisiile Juridice ale celor două Camere pentru ziua de miercuri ora 12.00. În cazul în care va fi finalizat raportul comisiilor, se vor reunii Birourile Permanente pentru a convoca plenul comun și, cel mai probabil, miercuri se va finaliza procedura legală pentru numirea unui nou Avocat al Poporului" a declarat președintele Camerei Deputaților la finalul ședinței Birourilor Permanente reunite.

Reamintim că Parlamentul a demis-o miercuri pe Renate Weber din funcția de Avocat al Poporului.
PSD a refuzat să participe la vot și a anunțat că va contesta la Curtea Constituțională proiectul de hotărâre prin care aceasta a fost revocată din funcție.

Numirea unui nou Avocat al Poporului a fost discutată în interiorul Coaliției și negociată la pachet cu șefia TVR și Radio. Până în prezent Coaliția nu a nominalizat public o persoană care să preia conducerea instituției.

De precizat este că funcția de Avocat al Poporului este foarte importantă pentru Coaliție pentru că poate bloca ordonanțele de urgență emise de Guvern prin atacarea lor la Curtea Constituțională.


Totuși, în spatele ușilor închise, au fost vehiculate două nume până în prezent. UDMR l-a propus pe profesorul universitar Gyula Fabian de la universitatea Babeș-Bolyai, iar liberalii îl susțin pe profesorul universitar Flavius Antoniu Baias de la Universitatea din Bucuresti. La mijlocul lunii mai, liderii Coaliției au căzut de acord ca numirea pentru Avocatul Poporului să-i revină UDMR.


Gyula Fabian este absolvent al Facultății de Drept a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (1994) și doctor în științe juridice în domeniul „Dreptului internațional public” (2001), bursier Herder al Universității din Viena și al Institutului Ludwig Boltzmann pentru drepturile omului din Viena. Acesta a fost și procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj.


Flavius-Antoniu Baias
este doctor în Drept "Summa cum laude" la Universitatea din Bucuresti (2001) și a fost decanul Facultății de Drept a Universitatii din Bucuresti. Predă Drept civil. Drepturile reale, Drept civil. De asemenea este avocat în Baroul Bucuresti (din 1985).


În timpul guvernării CDR, a fost secretar de stat la ministerul Justiției sub conducerea lui Valeriu Stoica (1998-2000) și a fost decorat cu "Steaua Romaniei" în grad de Comandor (2000).

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22