Un sfert din investițiile în irigații promise de Dragnea și Vâlcov risipite la paza instalațiilor

Redactia | 28.04.2020

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a anunțat marți că guvernele PSD au investit 529 de milioane de lei pentru irigații în ultimii trei ani (circa 1766 milioane de lei anual), deși au promis miliarde.

Pe aceeași temă

În schimb, 129 de milioane lei au mers pentru paza instalațiilor, motiv pentru care doar 133.000 de hectare de culturi agricole sunt irigate, din cele două milioane de hectare irigate promise de PSD.

”O să vă dau două exemple legate de modul în care au fost cheltuiți banii. În Galați, unde există o mare suprafață amenajată și existau sute de cereri de la fermieri, s-a reabilitat zero infrastructură principală de irigații. În județul Olt (județul de unde veneau Darius Vâlcov și Paul Stănescu – n.red.), unde suprafața amenajată e un sfert din cea din Galați, s-au cheltuit peste 20 de milioane de lei”, a spus Oros. ”Vom re-prioritiza lucrările astfel încât reabilitarea infrastructurii principale se va face acolo unde este sunt și beneficiarii”, a declarat marți ministrul Agriculturii Adrian Oros.

El a făcut declarațiile pe fondul discuțiilor despre susținerea fermierilor afectați de seceta îndelungată care a distrus cea mai mare parte a culturilor de cereale din acest an.

Ce promitea Viorica Dăncilă în iulie 2018

Viorica Dăncilă promitea în vara anului 2018 că ”în programul de guvernare ne-am propus ca până în 2020 să avem 2 milioane hectare irigate. După cum se poate observa, într-un an și jumătate avem 1,2 milioane hectare irigate, avem 47 de obiective de investiții noi aprobate, avem 25.300 contracte de irigații. Acest guvern a făcut ca apa să fie gratuită până la stația de pompare. Avem 470 de stații de pompare pentru combaterea inundațiilor”.

Bani din irigații pentru apropiații lui Dragnea Jr. și Vâlcov

G4Media.ro a scris în noiembrie 2018 că partenerii de afaceri ai lui Dragnea Jr. au câștigat două contracte de 8 milioane de euro pentru paza sistemelor de irigaţii din Bărăgan şi Dobrogea.

Șeful instituției care a acordat lucrările a fost director în primăria condusă de Darius Vâlcov.

De asemenea, firma Aceti din Slatina – despre care DNA susţinea în 2015 că este controlată de Darius Vâlcov – a încheiat un contract în valoare de aproape 24 de milioane de lei (fără TVA) cu Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), condusă de Florin-Ionuţ Barbu, fostul director economic din Primăria Slatina în perioada când Vâlcov era primarul oraşului.

Directorul general al ANIF, Florin-Ionuţ Barbu, a fost chiar în comisia de licitaţie care a atribuit contractul firmei Aceti, pe 23 august. E vorba de un lot din cadrul Programului Naţional de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigaţii din România. Firma atribuită de DNA lui Vâlcov a pus mâna pe lotul 4 privind reabilitarea infrastructurii de irigaţii din „amenajarea hidroameliorativă Călăraşi Râul” şi privind „reabilitarea unității plutitoare, înlocuirea electropompelor, înlocuirea conductei de refulare, înlocuirea instalatiei electrice, etc”.

Potrivit presei locale, la ANIF, la serviciul administrativ, lucrează şi vărul lui Darius Vâlcov, Răzvan Langa.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22