Unde crede Adrian Nastase ca a gresit PSD in strategia sa de a impune un nou premier

Iulian Popescu | 11.11.2015

Ideea unui cabinet de tehnocraţi maschează, de fapt, încercarea lui Klaus Iohannis de a instala un guvern de dreapta în locul guvernul de stânga al coaliției conduse de PSD, scrie pe bloogul său fostul premier Adrian Năstase.

Pe aceeași temă

 

"Desemnarea lui Dacian Ciolos, să nu ne mintim, inseamnă probabila instalare, sub acoperirea ideii de tehnocratie, a unui guvern de dreapta in România, in locul guvernului de stânga si pregătirea dreptei pentru alegerile de anul viitor.

Probabil că in Parlament, PSD va descoperi, cu uimire că se află in opozitie, dacă nu va accepta o pozitie umilitoare, minoritară, in noul guvern. Nu cred că prin desemnarea unui premier tehnocrat, toate partidele vor fi in opozitie! Astfel, cu ajutorul „Străzii”, este schimbată majoritatea parlamentară decisă in alegeri, si pe această bază, guvernarea.

PSD avea posibilitatea să se prezinte cu un candidat sustinut de TOATE partidele din Coalitie. Intr-o astfel de situatie, presedintele era obligat să desemneze primul candidat de premier din partea majoritătii parlamentare (vă aduc aminte că intr-o situatie asemănătoare, Băsescu a fost obligat s-l desemneze pe Ponta). La consultări (runda a doua), PSD a venit insă cu un candidat doar din partea partidului, nu a Coalitiei, ceea ce evident i-a permis lui Johhanis să se manifeste ca „presedinte jucător”, a scris, pe blogul său, Adrian Năstase.

 

***

 

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, marti, cu puţin timp înainte de a anunţa numele lui Dacian Cioloş, că "este nevoie de un premier independent, tehnocrat, o persoana curata, integra, care a dovedit ca stie sa gestioneze sisteme si situatii complicate" fiind de asemenea nevoie "sa fie promovati ministri performanti asupra carora nu planeaza niciun dubiu."

 

Iohannis a cerut de asemenea Parlamentului să sprijine noul guvern, precizând că partidele au agreat numirea lui Dacian Cioloş, cu puţine excepţii: "E nevoie ca orice guvern vom avea, sa fie sprijinit de Parlament pentru a lua masuri carea garanteaza o crestere economica sustenabila."

 

Dacian Cioloş a declarat că va încerca să construiască o legătură mai durabilă între guvern şi societatea românească şi a anunţat că va începe să-şi formeze echipa cu care va merge în faţa Parlamentului.

 

CITIȚI ȘI: Ciolos negociaza sustinerea Cabinetului. Care e pozitia partidelor in vederea votului

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22