UNESCO solicita o reuniune de criza a Consiliului de Securitate, dupa ce jihadistii au distrus sculpturile preislamice din muzeul din Mosul

Fara Autor | 27.02.2015

Pe aceeași temă

 

Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite a fost solicitat să se reunească de urgență, în ședință de criză, după ce jihadiști din gruparea Statul Islamic (SI) au distrus mai multe sculpturi preislamice din muzeul din Mosul, în nordul Irakului, scrie AFP, preluată de sitiripesurse.

 

Gruparea Statul Islamic a difuzat joi o înregistrare cu militanți care doboară statuile de pe soclul lor și le distrug cu lovituri de baros. Colecțiile vandalizate datează din perioadele asiriană și elenistică, cu mai multe secole înainte de era creștină.

Întruna dintre scenele filmate, jihadiștii folosesc un perforator pentru a desfigura un impozant taur asirian din granit, la situl arheologic de la Poarta Nergal din Mosul, oraș aflat din vară sub controlul jihadiștilor.

Acest taur are un geamăn expus la British Museum, la Londra."Credincioși musulmani, aceste ruine din spatele meu sunt idoli pentru popoarele din trecut care le adorau în loc să i închine lui Allah", declară un jihadist aflat în fața camerei video.

Experții au confirmat și deplâns aceste distrugeri care au fost comparate cu demolarea statuilor lui Buddha de la Bamiyan de către talibanii din Afganistan, în 2001.

"Acest atac este mai mult decât o tragedie culturală, este în același timp și o problemă de securitate pentru că alimentează fanatismul, extremismul violent și conflictul din Irak", a denunțat șefa UNESCO, Irina Bokova, într-un comunicat după difuzarea unei înregistrări video publicate de SI, cerând reunirea de urgență a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite.

"Este motivul pentru care l-am contactat imediat pe președintele Consiliului de Securitate pentru a-i cere să convoace o reuniune de urgență a Consiliului privind protecția patrimoniului irakian în calitate de element care face parte integrantă din securitatea țării", a precizat ea.

Irina Bokova a declarat că aceste distrugeri reprezintă o încălcare a Rezoluției 2199 adoptate de Consiliul de Securitate al ONU la începutul lui februarie pentru a împiedica traficul cu antichități furate din Siria și din Irak, considerate ca o sursă cheie pentru finanțarea grupării SI.

Săptămâna aceasta, jihadiștii au distrus și aproximativ 100.000 de cărți și manuscrise din bibliotecile din Mosul.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22