Ungaria lansează programul pentru dezvoltarea economică a Ţinutului Secuiesc

Redactia | 22.11.2018

Programul lansat de statul ungar pentru dezvoltarea economică a Ţinutului Secuiesc sprijină investiţiile mari, având pentru 2019 un buget de 25 de miliarde de forinţi, adică este 77 de milioane de euro.

Pe aceeași temă

Suma reprezintă jumătate din totalul banilor trimiși de Budapesta pentru programe de dezvoltare economică din afara granițelor Ungariei, scrie cotidianului transilvănean Krónika, citat de agenția publică de presă maghiară MTI, preluată de G4Media.ro.

Informația a fost furnizată de Mónika Kozma, director executiv al Fundaţiei maghiare Pro Economica, entitatea care va administra programul. Ea a susţinut la Sfântu Gheorghe o conferinţă de presă despre detaliile programului, împreună cu Sándor Tamás, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna şi Árpád Antal, primarul oraşului Sfântu Gheorghe.

În cadrul apelului de proiecte nu există restricţii cu caracter etnic, însă proiectele pot fi depuse numai în limba maghiară, a spus sursa citată.

G4Media.ro a relatat că unul dintre puținii români beneficiari de fonduri prin acest proiect a fost în acest an liderul PSD Mureș, Vasile Gliga.

”În primă fază vor sprijini investiţiile mari, concentrându-se pe agricultură, industria de prelucrare şi industria alimentară. Se doreşte ca într-o serie de domenii să fie realizate investiţii care să ajute şi activitatea furnizorilor, a micilor producători. Apelul de proiecte va fi publicat înainte de sfârşitul anului. Ulterior, în primăvară va fi publicat un nou apel dedicat proiectelor de valoare mai mică”, a spus Monika Kozma, potrivit MTI.

MTI: Premierul ungar anunță că are acordul guvernului român pentru investițiile din Har-Cov

Agenția maghiară de presă scrie că premierul ungar Viktor Orban a anunțat că are acordul statului român pentru investițiile de milioane de euro destinate maghiarilor din județele Harghita și Covasna.

”Analizând programele de dezvoltare economică din afara graniţelor, legat de Transilvania, el a subliniat că nu are sens să fie anunţate programe economice într-o formă în care statul care exercită puterea, să poată ataca cu urmări întreprinderile subvenţionate. Din acest motiv, a solicitat, şi va face la fel şi în viitor, ca partidele care reprezintă maghiarii din zona respectivă să discute elementele indispensabile ale acordului cu naţiunea majoritară pentru continuarea programelor de dezvoltare economică oferite de Ungaria. Acest lucru s-a realizat în România, am fost şi norocoşi, a afirmat Viktor Orbán, care a precizat că s-au orientat după modelul german. El a subliniat că astăzi se pot realiza programe de dezvoltare economică, evident, nu fără obstacole deoarece aşa ceva nu există, dar, în principiu, cu acordul naţiunii majoritare”, scrie agenția MTI, preluată de G4Media, care relatează discursul ținut de Orban la Conferinţa Permanentă Maghiară (Máért).

G4Media.ro a relatat în luna august că guvernul din Ungaria investește masiv în sprijinul fermierilor maghiari din Transilvania, fără ca statul român să aibă vreo reacție publică.

O fundație din Ungaria, controlată de statul maghiar, canalizează milioane de euro către fermierii din Transilvania printr-un program practic inaccesibil potențialilor beneficiari care nu cunosc limba maghiară.

Proiectul adresat locuitorilor din zona Câmpia Mureșului sprijină, printre altele, achiziția de terenuri (prin finanțarea întabulării). Doar circa 8-10% dintre beneficiari sunt români, restul maghiari, dar printre românii finanțați de Budapesta se numără și șeful PSD Mureș, Vasile Gliga.

Ministerul de Externe susține că a atenționat Budapesta, dar până acum nici o autoritate a statului român nu a comunicat public pe acest subiect.

Guvernul maghiar este tot mai implicat în Transilvania, alocând sume uriașe pentru controlul presei de limba maghiară, pentru proiecte economice, culturale, sociale și religioase ale cetățenilor români de etnie maghiară. Mai mult: în 2014, un oficial al Ambasadei Ungariei la București dezvăluia un plan al guvernului Orban pentru cumpărarea de terenuri agricole in Transilvania.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22