Ungaria lui Viktor Orban, vizata de PRESIUNI INTERNATIONALE. Oficial SUA: Coruptia risca sa afecteze CALITATEA DE ALIATI. Budapesta va fi EXCLUSA din Comunitatea Statelor Democratice

T.d. | 21.10.2014

Pe aceeași temă

Tensiunile bilaterale dintre SUA si Ungaria se pot amplifica. Atasatul cu afaceri al ambasadei americane din Budapesta, Andre Goodfriend, avertizeaza ca nivelul coruptiei din sistemul public maghiar poate obstructiona colaborarea in calitate de aliati dintre cele doua state.

Diplomaţii americani care monitorizează corupţia din sistemul public ungar de peste un deceniu au observat "o degradare a situaţiei, o tendinţă descendentă", afirmă Andre Goodfriend, citată de The New York Times, potrivit Mediafax.

"Această situaţie, dacă va continua în acest mod, va face imposibilă colaborarea ca aliaţi. Vrem să evităm ajungerea într-un astfel de punct", a subliniat Goodfriend.

Şase oficiali guvernamentali ungari suspectaţi de corupţie sunt vizaţi de interdicţii privind intrarea în Statele Unite, a anunţat luni Goodfriend.

"Guvernul Ungariei nu are nicio informaţie despre această situaţie. Nu a fost informat niciun oficial despre interdicţii de intrare pe teritoriul american", a comunicat Biroul premierului Viktor Orban. Ministrul de Externe, Peter Szijjarto, a cerut Washingtonului "transparenţă" în privinţa acestei situaţii bilaterale.

Tamas Harangozo, vicepreşedintele grupului parlamentar socialist (de opoziţie), a solicitat efectuarea de urgenţă a unei investigaţii speciale pe tema sancţiunilor impuse de Statele Unite.

Subsecretarul de Stat american pentru Afaceri Europene şi Euroasiatice, Victoria Nuland, a criticat liderii central-europeni care profită de apartenenţa la UE şi NATO, dar ignoră valorile democratice, denunţând şi protejarea oficialilor corupţi de urmărirea judiciară, fără a nominaliza vreo ţară.

Într-un discurs rostit la Washington pe 3 octombrie, în cadrul CEPA (Central Europe Strategy Forum), Nuland a amintit că în urmă cu 25 de ani, în Europa Centrală, "cetăţenii s-au ridicat pentru dreptul la organizarea de alegeri libere, au construit instituţii puternice şi independente, o societate civilă şi o presă vibrantă".
 

Ungaria, exlusa din Comunitatea Statelor Democratice

Ungaria urmeaza a fi exclusa din Comunitatea Democratiilor, un grup de 106 state constituit din iniţiativa secretarului de stat Madeleine Albrigh, ca răspuns la anomaliile antidemocratice din cadrul organismelor ONU, potrivit revistei Foreign Policy, citata de Gandul.

Potrivit sursei citate, excluderea Ungariei din Comunitatea Democraţiilor, deşi este un gest simbolic, „va însemna o recunoaştere internaţională a faptului că Ungaria nu mai este o democraţie”.

Comunitatea Democraţiilor, un grup de 106 state care au aderat în anul 2000 la Declaraţia de la Varşovia privind valorile democratice, s-a constituit din iniţiativa secretarului de stat Madeleine Albright, ca răspuns la anomaliile antidemocratice care aveau şi încă mai au loc în cadrul organismelor ONU.
 

Viktor Orban: Liberalismul si-a epuizat resursele

Premierul maghiar Viktor Orban a declarat ca vrea sa renunte la democratia liberala in favoarea unui "stat neliberal", urmand exemplele Rusiei si Turciei, informeaza Bloomberg. Criza financiara globala din 2008 a aratat ca "statele democratice liberale nu pot ramane competitive la nivel global", a declarat Orban la 26 iulie 2014, la o intalnire a liderilor etnici maghiari de la Baile Tusnad.

"Nu cred ca aderarea noastra la Uniunea Europeana ne impiedica sa construim un nou stat neliberal bazat pe fundatiile nationale", a sustinut Orban. El a enumerat Rusia, Turcia si China, ca exemple de natiuni "de succes", care nu sunt liberale, iar unele dintre ele nici macar democrate.

CITESTE SI: Viktor Orban: UE S-A IMPUSCAT singura in picior cu sanctiunile impotriva Rusiei

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat la Universitatea de vara de la Baile Tusnad, ca tara sa doreste sa-si dezvolte, in continuare, relatiile cu Uniunea Europeana, dar si cu statele din restul lumii, daca gaseste puncte de interes comune. Raspunzand unei intrebari din public, Orban a spus ca Ungaria nu vrea ca Rusia sa fie izolata, dimpotriva, interesul major este ca "aceasta tara sa nu se rupa de procesul de dezvoltare, democratizare si modernizare a societatii".

El crede ca Ungaria trebuie sa aiba relatii bune cu tarile din Uniunea Europeana, dar si cu restul lumii, mentionand ca nu va marginaliza nici capitalul rusesc, nici cel venit din tarile arabe si nici din China.

 "Lasand la o parte ideologiile, trebuie sa gasim acele puncte comune pe baza carora sa ne armonizam interesele cu aceste tari. Nu cred ca trebuie sa facem o alegere, trebuie doar sa vedem daca relatiile servesc sau nu intereselor Ungariei. (...) Trebuie sa avem relatii bine dezvoltate cu UE, dar si cu restul lumii, pentru ca succesul lor este si succesul nostru. Trebuie sa fim realisti in ceea ce priveste capacitatile noastre si constienti ca trebuie sa dezvoltam aceste relatii, sa cautam acele puncte unde avem interese comune", a afirmat Viktor Orban.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22