Unioniştii de la Universitate vor să le dea politicienilor «adunarea generală» în stradă

E.b. | 23.10.2016

”Suntem pregătiţi să stăm în piaţă şi până pe 1 decembrie, până ce vom discuta cu premierul şi liderii partidelor politice”, a declarat George Simion, liderul Platformei Unioniste "Acţiunea 2012", care a organizat marşul "Luptă pentru Basarabia”, soldat cu incidente. Insă cererile unioniştilor sunt pe cale pe cale să devină temă de campanie, prin implicare mai multor politicieni.

Pe aceeași temă

  

UPDATE: George Simion, liderul celor care de declară unionişti, adepţi ai Platformei Unioniste ”Acţiunea 2012”, are programate întâlniri cu reprezentanţi ai partidelor parlamentare. El discută deja cu preşedintele PMP, Traian Băsescu, urmând ca de la ora 13 să se întâlnească cu unul dintre copreşedinţii ALDE, Daniel Constantin.

 

La sediul central al PSD, unioniştii vor fi primiţi la ora 14, de către senatorul Ecaterina Andronescu. Ultimele două întâlniri, sunt programte cu USR şi PRU de la ora 17, respectiv 18.

 

La ora 10, George Simion a mers şi la sediul central al PNL, din Aleea Modrogan, dar liderri partidului  nu a anunţat încă o poziţie oficială privind negocierile cu unioniştii, transmite News.ro.

 

Simion a precizat că de la bun început a fost intenţia ”Acţiunii 2012” să stea în stradă până când vor fi ascultaţi de către decidenţii politici de la Bucureşti, conform News.ro.

 

 

El  anunţa că la ora 10 vor veni revoluţionarii să îi susţină, iar, la ora 16, manifestanţii cer tuturor celor care sprijina unirea să li se alăture în Piaţa Universităţii, conform HotNews.ro.

 

Simion a spus că ”Acţiunea 2012” a pregătit din vreme evenimentul. ”Corturile le avem de la filiala noastră din Suedia care le-a luat gratis de la organizatorii unui festival de acolo care altfel le-ar fi aruncat”, a spus George Simion. Aseară, el a estimat la 200 numărul persoanelor care-şi vor petrece noaptea în Piaţa Universităţii. În realitate, au fost aproximativ 100 de persoane care au rămas pe timpul nopţii în corturile instalate lângă fântâna de la Universitate.

 

Cinci manifestanţi au fost ridicaţi, sâmbătă, de jandarmi din Piaţa Victoriei, unde au avut loc mai multe incidente violente între forţele de ordine şi participanţi la marşul "Luptă pentru Basarabia” organizat de Platforma Unionistă "Acţiunea 2012. La marş au participat câteva mii de oameni. Patru din cele cinci persoane care au fost duse la secţia de poliţie în urma incidentelor de la manifestaţia din Piaţa Victoriei au fost amendate cu câte 3.000 de lei, pentru instigarea prin orice mijloace, cu intenţia de tulburare a adunării publice, conform News.ro. 

 

Unul dintre incidentele cu jandarmii este legat de faptul că, la un moment dat, forţele de ordine au observat că printre manifestanţi se infiltrase un membru al unei galerii de fotbal şi au încercat să-l ”extragă”, fapt care a stârnit furia unora dintre manifestanţi. 
Până la urmă, lucrurile s-au liniştit repede, un ofiţer discutând cu câţiva manifestanţi cu capetele ceva mai puţin înfierbântate. Treptat-treptat, jandarmii s-au îndepărtat din ce în ce mai mult de grupul manifestanţilor, iar când s-au lămurit că riscul unor noi incidente era neglijabil şi-au scos telefoanele pe care le-au butonat plictisiţi mai toată seara, transmitea News.ro.

 

 "Adunare generală

 

Cei  care militează pentru unirea Basarabiei cu România aşteaptă, duminică, asumarea de către partidele politice din România a unirii ca proiect de ţară, liderul lor, George Simion, anunţând "adunare generală" pentru ora 16.00.  

 

Instalarea corturilor era pregătită înaintea marşului

 

Într-o postare pe Facebook din timpul nopţii, liderul Platformei Unioniste "Acţiunea 2012", George Simion, susţine că ideea instalării corturilor în piaţă i-a venit după ce filiala din Suedia a adunat de la un festival de muzică corturile rămase.

"Pe un drum anevoios (prima oară au ajuns la Iaşi, apoi la noi la sediu), le-am primit şi am zis că, în afară de marşul clasic vom face şi un sit-in (ăsta e cuvântul de prin vest) la Universitate. Iată veni ziua marşului, iată-ne pe noi într-o coloană mare, doar că jandarmii (sau alţii care comandă jandarmii - şi nu mă refer la Cioloş!) au avut alte planuri. Maaaaare lucru cred ei că au obţinut târându-ne, rupându-ne hainele şi amendându-ne....Noi ne-am luptat cu comuniştii în Moldova, nu ne speriem aşa uşor!", scrie Simion.

El cheamă oamenii să vină cu ceaiuri şi cu mâncare în piaţă şi aminteşte că vor avea loc discuţii cu partidele politice, referindu-se la termenul dat acestora ca pana la ora 14.00 să spună dacă îşi asumă Unirea ca proiect de ţară.


"Mai apoi, la ora 16:00, dăm ADUNARE GENERALĂ. Ne regrupăm, ne schimbăm hainele şi ne dregem glasurile pentru a face Unirea", anunţă Simion.


Duminică dimineaţă, el a reluat apelul, cerând să li se alăture unioniştilor cât mai mulţi manifestanţi.

 

Unirea ca proiect de ţară

 

Platforma Unionistă "Acţiunea 2012" cere premierului Dacian Cioloş şi liderilor PSD, PNL, PMP, ALDE şi USR să îşi asume unirea ca proiect de ţară, termenul fiind duminică, ora 14.00.

 

"Dacian Cioloş, Liviu Dragnea, Alina Gorghiu, Călin Popescu-Tăriceanu, Traian Băsescu şi Nicuşor Dan sunt chemaţi de unioniştii din stradă să îşi asume Unirea ca proiect de ţară. Termenul-limită pentru un răspuns din partea liderilor principalelor formaţiuni politice din România anunţat de unionişti, este duminică, ora 14:00. Manifestanţii din Piaţa Universităţii din Bucureşti precizează că vor rămâne în stradă până când premierul României şi reprezentanţii partidelor politice îşi vor asuma clar că vor susţine o Declaraţie de unire cu Republica Moldova, adoptată de Parlamentul României şi că vor trata Unirea ca proiect de ţară cu toţi paşii concreţi aferenţi acestui proiect naţional", anunţă unioniştii.


Cererile unioniştilor, temă de campanie electorală

 

Sâmbătă, mitingul pentru unire a scos din casă şi mai mulţi politicieni. 

Eugen Tomac, Sebastian Ghiţă şi Aurelian Pavelescu au mers la secţia de poliţie unde au fost duşi manifestanţii reţinuţi

Pe de altă parte, preşedintele PNL şi primarul general al Capitalei s-au acuzat reciproc, prin mesaje pe Facebook, pe tema demonstraţiei, conform Digi24.ro.
 

Unul dintre politicienii care au ajuns imediat la secţia 4 de Poliţie, unde au fost duşi cei cinci manifestanţi reţinuţi, a fost preşedintele executiv al PMP, Eugen Tomac.

„Cred că ministrul de interne are toate motivele din lume pentru a-şi prezenta demisia în urma unui asemenea incident”, a declarat fostul secretar de stat pentru românii de pretutindeni din guvernul PDL.

„PRU a cerut deja demisia ministrului de interne”, a arătat, la rândul său, deputatul Sebastian Ghiță, fost social-democrat, în prezent membru al Partidului România Unită.

Între timp, pe Facebook, Alina Gorghiu a acuzat Primăria Capitalei că nu a permis unioniştilor să demonstreze paşnic. Liderul PNL a cerut autorităţilor „să blocheze elementele care vor să degenereze marşul, dar cu respectarea mesajului militanţilor corecţi”.

La scurt timp a venit şi replica primarului general al Capitalei. „Astfel de atitudini manipulatoare sunt extrem de periculoase şi pot determina o creştere a violenţelor în următoarea perioadă. (...) Jandarmeria a decis reţinerea în forţă a celor cinci lideri ai manifestanţilor - o acţiune pe care o considerăm exagerată. (...) Jandarmeria este o instituţie în subordinea Ministerului de Interne, deci a Guvernului”, precizează Gabriela Firea într-un comunicat de presă, conform Digi24.ro.

 

Cât despre fostul președinte Traian Băsescu, cel care a solicitat cetățenie moldovenească, acesta a avut, pe Facebook, o reacție de-a dreptul virulentă, folosind termeni extrem de duri la adresa premierului Dacian Cioloș:

„Ticăloşilor sau Julien, tu cu ce te ocupi ?
În România, liderii celor care au manifestat azi la Bucureşti pentru Unirea României cu Republica Moldova au fost reţinuţi şi băgaţi în dube de jandarmi.
Vai de capul vostru, adunătură de ticăloşi trădători de ţară.
Cioloş, cât de slugi puteţi fi voi, Guvernul României?
Pentru violenţa jandarmilor împotriva unioniştilor din Republica Moldova şi România, Ministrul Afacerilor Interne şi Dacian Julien Cioloş trebuie să dispară din viaţa publică.
Slugoilor, ce tare vă doare unionismul. L-aţi ridicat pe George Simion, unul din liderii unioniştilor, ca să faceţi frumos în faţa Germaniei şi a Federației Ruse”, a scris Traian Băsescu.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22