Uniunea Scriitorilor condamnă politizarea și controlul asupra Justiției

Redactia | 14.03.2019

Uniunea Scriitorilor din România își manifestă îngrijorarea privind "tentativele de politizare și de control asupra Justiției".

Pe aceeași temă

”Uniunea Scriitorilor din România priveşte cu tot mai multă îngrijorare actele de legiferare în materie de Justiție şi atrage atenția asupra efectelor lor negative, atât în privința păcii sociale din țară, cât şi în privința imaginii şi prestigiului României în arena internațională.

Reamintim, dacă mai este cazul, că Uniunea Scriitorilor nu este o organizație partizană şi nu face altă politică decât cea a culturii române. Însă, prin natura ei, ca breaslă intelectuală, nu poate rămâne fără reacție atunci când în societate sunt înregistrate disfuncționalități care amenință echilibrul şi amanetează viitorul națiunii. În condițiile în care România are probleme structurale grave – cum ar fi dezechilibrele macroeconomice, starea infrastructurii, nivelul scăzut al investițiilor publice, deficiențe grave ale sistemului de sănătate, respectiv de învățământ –, care pot şi trebuie rezolvate prin actul de guvernare, concentrarea asupra măsurilor de reorganizare a Justiției este de neînțeles din punctul de vedere al interesului național. Zeci de mii de români pleacă anual dintr-o țară în care sunt atât de multe de făcut şi în care există atâtea şi atâtea posibilități pentru fiecare din cetățenii ei.

Suntem de acord că o reformă în justiție este necesară, atât pentru a putea duce mai departe lupta contra corupției, cât și pentru a pune capăt unor abuzuri. Dar suita de măsuri luate în ultimul timp, vizând reorganizarea Justiției, măsuri incoerente și haotice, fără consultarea specialiștilor și a corpului magistraților, nu doar că îngreunează lupta împotriva corupției, dar a scos în stradă mii de oameni din toate categoriile sociale și profesionale. De asemenea, a coalizat o largă neîncredere europeană față de țara noastră.

Uniunea Scriitorilor apreciază că există riscul ca repetatele măsuri în materie de Justiție să ducă, simultan, la o fractură socială şi la o izolare internațională a țării noastre. Pentru a elimina acest risc, Uniunea Scriitorilor solicită actualei majorități parlamentare să renunțe la tentativa de a controla Justiția şi să se concentreze pe efortul de a face din România o țară dezvoltată la nivel european. Ar fi un efort benefic atât pentru societate, cât şi pentru clasa politică românească, în ansamblul ei. Suntem dispuşi ca breaslă intelectuală cu un mare număr de membri şi în măsura competențelor noastre în domeniul cultural să participăm instituțional la acest efort de regândire a României, fără de care, oricât s-ar extinde controlul politic asupra diferitelor domenii de activitate şi oricât s-ar recicla discursul patriotard de altădată, nu e de aşteptat niciun progres real.”

Din comitetul directori al Uniunii Scriitorilor face parte și vicepresedintele ALDE, Varujan Vosganian, care este si prim-vicepresedinte al Uniunii Scriitorilor din Romania.

Săptămâna trecută, poeta Ana Blandiana spunea, la RFI, că îi este rușine că scriitorii nu s-au solidarizat cu magistrații care protestează împotriva OUG 7.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22