Universitatea Bucureşti se delimitează de afirmaţiile profesorului Iancu despre holocaust

Dora Vulcan | 07.06.2017

Rectorul Mircea Dumitru a cerut Comisiei de Etică a Universităţii să ia în discuţiile declaraţiile profesorului Gheorghe Iancu, fost Avocat al Poporului, care a susţinut într-o emisiune la TVR că Hitler ar fi înnebunit "abia în 1942", cu trimitere la aplicarea politicilor naziste de exterminare.

Pe aceeași temă

 

 

 

Profesorul de Drept Constituţional Gheorghe Iancu a susţinut, la dezbaterea de la TVR pe tema modificării Constituţiei, că Adolf Hitler "era ok în 1939 şi abia în 1942 a început să înnebunească". 

 

 

“Doamnă, nu mai ocoliţi istoria, nu în ’39 a decis Hitler să facă treaba asta, era în ’42, când a început să înnebunească”, i s-a adresat profesorul Gheorghe Iancu sociologului Mihaela Bolan.

 

 

Universitatea București se delimitează de declarațiile lui Iancu şi a anunţat că rectorul Universităţii din Bucureşti, Mircea Dumitru, a solicitat conducerii Comisiei de Etică să ia în discuţie declaraţiile menționate.

 

 

 

Universitatea din București respinge ferm orice afirmație care denaturează adevărul istoric privind Holocaustul și politicile naziste

 

 

"Universitatea din București se delimitează de declarațiile domnului profesor Gheorghe Iancu, făcute în cadrul emisiunii „Recurs la morală” (TVR, 3 iunie 2017). Comunitatea academică a Universității din București respinge orice tentativă de negare a adevărului istoric în legătură cu Holocaustul și atrage atenția că declarațiile membrilor comunității academice trebuie să se bazeze pe evidențe științifice.

 

 

Rectorul Universității din București, profesorul Mircea Dumitru, a solicitat conducerii Comisiei de Etică să ia în discuție declarațiile domnului profesor Gheorghe Iancu.

 

 

"Cred că suntem datori față de generația actuală și față de cele viitoare să respectăm adevărul istoric și să fim consecvenți în combaterea antisemitismului, a urii și a rasismului", precizează rectorul Mircea Dumitru pe contul său de Facebook.

 

 

Conducerea Universității din București își reafirmă angajamentul de a combate antisemitismul, discriminarea, violența de orice fel și discursul instigator la ură, prin toate demersurile sale în spațiul academic și în afara acestuia", potrivit unui mesaj postat de conducerea Universităţii pe pagina de Facebook a instituţiei de învăţământ. 

 

 

 

 

 

 

Postarea rectorului Mircea Dumitru, pe pagina sa de Facebook: 

 

 

 

 

 

 

Gheorghe Iancu (n. 2 septembrie 1952, București) este un jurist român care a îndeplinit funcția de Avocatul Poporului în perioada 2011-2012. A fost consilier juridic la Ministerul Silviculturii, apoi procuror pentru Tribunalul Suprem, după care, după revoluția din 1989, a devenit consilier parlamentar la Camera Deputaților. Din 1995 și până în 2000 a fost secretar general al Curții Constituționale, în 2000 și 2001 a fost consilier de conturi la Curtea de Conturi a României, după care a fost director al Autorității Electorale Permanente.  Pe 27 septembrie 2011 a fost numit în funcția de Avocatul Poporului iar în iulie 2012 a fost demis din această funcție. (sursa)

 

 

( Gheorghe Iancu - foto Adevărul)

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22