Universitatea de Vest reanalizeaza teza de doctorat a sefei DNA. Kovesi respinge acuzatiile

Vlad Toma | 30.09.2016

Universitatea de Vest din Timişoara va reanaliza lucrarea de doctorat scrisa de sefa DNA Laura Codruta Kovesi, in urma unei solicitari facute de rectorul Marilen Pirtea, anunta Adevarul.

Pe aceeași temă

 

Conform Adevarul, Şcoala Doctorală a Facultatii de Drept din cadrul Universitatii de Vest Timisoara are termen pana luni sa dea un raspuns in privinta tezei de doctorat scrisa de sefa DNA, fiind avuta in vedere de asemenea, in functie de raspunsul primit, sesizarea Comisiei de Etică. Un alt punct de vedere pe aceeasi tema a fost dat de Scoala Doctorala a Facultatii de Drept din UVT in 2012. 

 

Decizia de a reanaliza lucrarea sefei DNA a aparut, potrivit directoarei Şcolii Doctorale de la Universitatea de Vest, în urma verdictului dat de Asociaţia Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară (GRAUR) din Cluj-Napoca, asociaţie care a emis un comunicat de presă cu titlul: „Confirmăm plagiatul Laurei Codruţa Kovesi”, mai scrie Adevarul.

 

Sefa DNA a declarat astazi, intr-un interviu pentru Europa FM, ca a fost verificata in 2012 de Comisia Națională de Etică: „Am prezentat probele. Am primit un verdict final, definitiv, acum patru ani”.

 

Kovesi le-a dat celor doi jurnalisti care i-au luat interviul probele pe care le-a depus in perioada in care lucrarea sa a fost analizata, printre ele numarandu-se si certificatul sau de nastere: "Prima probă este chiar certificatul de căsătorie, pentru că s-a precizat că Kovesi Codruța a plagiat-o pe Lascu Codruța, iar certificatul de căsătorie dovedește că sunt una și aceeași persoană”.

 

***

 

Acuzatiile legate de teza de doctorat scrisa de sefa DNA au reaparut in spatiul public zilele trecute dupa ce deputatul Sebastian Ghita s-a prezentat, marti seara, la Parchetul General unde a depus un autodenunt in care afirma ca a participat la "redactarea in fals" a Raportului Tehnic de Expertiza intocmit de Comisia Tehnica a Consiliului National de Etica in cazul tezei de doctorat a Laurei Codruta Kovesi. Ghita a dat ieri o declaratie de martor la Parchetul General insa nu a depus inca nicio proba in acest caz.

 

Ghita sustine ca, alaturi de alti demnitari ai statului roman, ar fi falsificat raportul legat de acuzatiile de plagiat privind lucrarea de doctorat a sefei DNA, precizand ca nu a existat nicio intrunire a Comisiei tehnice pentru analiza acestei lucrari: "In cursul anului 2012, am participat in mod direct la redactarea in fals, fara respectarea prevederilor legale, a Raportului Tehnic de Expertiza intocmit de Comisia Tehnica a Consiliului National de Etica in cazul tezei de doctorat Laurei Codruta Kovesi. Detin date si dovezi care demonstreaza ca aceasta comisie nu s-a intalnit niciodata, iar redactarea in fals a raportului s-a facut cu implicarea unor inalti demnitari ai statului si cu stiinta Laurei Codruta Kovesi", a scris Ghita, in autodenuntul depus la Parchet si citat de site-ul luju.ro."Am convenit sa acoperim acest plagiat al doamnei Kovesi, am convenit ca o astfel de chestiune ii va afecta cariera... Laura Codruta Kovesi avea cunostinta de ceea ce faceam noi... Eu pot sa va spun ca acea comisie nu s-a intrunit niciodata, iar acel Raport a fost scris in Guvernul Romaniei. Nu stiu ce o sa declare Victor Ponta despre acest lucru, o sa spuna dansul procurorilor. Aceste evenimente au avut loc in 2012", a mai spus Ghita.

 

Traian Basescu a declarat, la Romania TV, ca printre cei implicati in falsificarea respectivului raport se afla Sebastian Ghita, Mihnea Costoiu, "cu stiinta dlui prim ministru de la acea vreme, Victor Ponta". Fostul presedinte spune ca nu stia, atunci cand a numit-o in functia de procuror sef, despre acest "plagiat": "Si Coldea, si Kovesi au musamalizat propriile lor plagiate. In 2013, cand am nominalizat-o, nu stiam. Stiam doar ca in 2011, cand s-a dus la Timisoara sa sustina doctoratul, s-a dus cu mare alai, cu generalul Coldea, cu George Maior. Acum fac o multime de legaturi. Din pacate nu le-am facut la momentul potrivit".

 

Basescu a mai acuzat-o pe Kovesi ca in 2016, "si-a permis sa ridice telefonul de convorbiri operative si sa sune la un demnitar roman si sa-l ameninte ca daca se reia cercetarea pe teza ei de doctorat va fi arestat".

 

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a transmis, printr-un comunicat de presă, că nu a plagiat în teza de doctorat şi că lucrarea îi aparţine în totalitate, precizând că procurorii au obligaţia de a verifica autodenunţul formulat de Sebastian Ghiţă.
 
 
  "În situaţia în care este depusă o sesizare de orice natură (denunţ, autodenunţ, plângere), este obligaţia procurorilor să verifice şi să clarifice, în raport cu prevederile legii, toate aspectele sesizate şi să dispună măsurile legale. Cu referire la teza de doctorat Combaterea crimei organizate prin dispoziţii de drept penal, ţin să precizez că aceasta este o lucrare care îmi aparţine în totalitate şi că nu am plagiat. De altfel, acest lucru l-am susţinut de la prima apariţie, încă din anul 2012, în spaţiul public a afirmaţiilor denigratoare de acest tip", spune procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, într-un comunicat de presă postat pe site-ul DNA

 

Despre plagiatul Laurei Codruta Kovesi a scris Mugur Ciuvica in mai 2012, la scurt timp dupa scandalul de plagiat al lui Ponta, iar in iulie 2012 Consiliul National de Etica a dat verdict de neplagiat. La acea vreme ministrul educatiei era Liviu Pop, care a fost urmat in functie de Ecaterina Andronescu.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22