UPDATE Ampla ancheta a Consiliului Concurentei pe piata asigurarilor, privind incalcarea legislatiei concurentei la nivel national si comunitar

T.d. | 27.07.2015

Pe aceeași temă

Piata asigurarilor din Romania este vizata de o ancheta a Consiliului Concurentei, privind o posibila incalcare a regulilor nationale si comunitare de concurenta. Investigatia va dura aproximativ doi ani si ar putea aduce, in cazul confirmarii suspiciunilor, sanctiuni de pana la 10% din primele incasate.

UPDATE: Raspunsul UNSAR la ancheta Consiliului Concurentei

Vizate de ancheta sunt Media Xprimm, UNSAR (Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania) si alte societati de asigurare, potrivit Agerpres.

Consiliul Concurentei vorbeste despre un posibil schimb de informatii sensibile din punct de vedere comercial intre concurentii de pe piata serviciilor de asigurare.

Acum, Consiliul analizeaza documente ridicate in urma unor inspectii inopinate la sediile societatilor avute in vedere.

Daca ancheta va confirma incalcari ale legislatiei de concurenta, atunci societatile vizate ar putea fi sanctionate cu pana la 10% din primele incasate in anul anterior, a explicat presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.

Va fi o investigatie de durata, ne asteptam sa dureze un an jumatate, doi. (…) Suspiciunea este ca, prin intermediul UNSAR, avea loc un schimb de informatii comerciale sensibile: date comerciale recente privind vanzarile, tarifele, produsele vandute, clientii carora le-au fost vandute.

Genul acesta de informatii, circuland printre concurenti, permite estimarea strategiei pe care o firma o va avea si, in felul acesta, companiile isi pot coordona comportamentul, reducand presiunea concurentiala”, a explicat Chiritoiu.

Seful Consiliului Concurentei a explicat si procedura aplicata in cazul confirmarii suspiciunilor:

Va avea loc o procedura numita audiere, care seamana cumva cu un process. Toate companiile vor primi raportul pe investigatie, vor avea minimum o luna la dispozitie ca sa il studieze, sa raspunda acuzatiilor aduse – dupa care vor veni in fata mea si a colegilor mei din plenul Consiliului Concurentei – si va avea loc o audiere” in urma careia Consiliul va decide daca sunt impuse sanctiuni.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22