UPDATE Ancheta Panama Papers avanseaza. 300 de romani au conturi in paradisul fiscal

Tudor Despina | 12.04.2016

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) avansează în ancheta privind dosarul Panama.

Pe aceeași temă

 

UPDATE: Sute de cetățeni români au făcut tranzacții prin conturi din Panama, în ultimii 13 ani. Cifrele au fost prezentate de șeful Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, Nicolae Plăiașu. “În perioada 2003-martie 2016, în bazele de date ale Oficiului au fost înregistrare 286 de persoane fizice și juridice care au realizat încasări și transferuri externe din și în Panama. Valoric, au intrat 21,7 milioane de euro și au ieșit 50,5 milioane de euro”, a spus Plăiașu. Potrivit Ziare.com, e vorba aici despre sume care au depășit baremul de 15.000 de euro.

 

Fiscul a cerut Centrului Român pentru Jurnalism de Investigație date legate de Panama Papers, a anunțat marți șeful ANAF Dragoș Doroș. El a fost prezent în cadrul unei discuții în Comisia de buget-finanțe a Camerei Deputaților.

 

"În prezent ANAF a inițiat demersuri pentru obținerea datelor și acestea vor fi analizate. Prelucrarea se va face cu respectarea confidențialității specifice secretului fiscal. Încercăm să obținem sprijinul și altor instituții din România", a spus Doroș, citat de Agerpres.

 

La începutul lunii aprilie, în contextul apariției primelor informații privind dosarul Panama, Fiscul românesc anunța că verifică posibile implicații fiscale produse de schema de evaziune, spălare de bani și corupție coordonată de o firmă de avocatură din Panama specializată în conturi offshore. ANAF anunța atunci că a format un grup de lucru interdepartamental pentru analizarea informațiilor."La nivelul ANAF suntem în situația în care avem un grup de lucru care are atribuții pe verificarea, analizarea și coordonarea unitară la nivelul Agenției. Se evaluează necesarul logistic având în vedere cantitatea datelor. Am făcut o cerere oficială către Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație să ne fie pusă la dispoziție baza de date. În același timp investigăm toate sursele de pe internet sau din alte surse. Avem în vedere implicațiile fiscale și de altă natură", a spus Doroș, marți, în context.

 

De altfel, și Parlamentul și-a manifestat interesul pentru scandalul conturilor offshore. Comisia de buget-finanțe începe să deschidă audieri pe această temă. ''Trebuie să avem o reacţie mai ales pentru că sunt persoane din România care au înfiinţat firme în Panama şi sunt convins că multe tranzacţii s-au derulat prin acele firme şi nici Fiscul român şi nici Oficiul nu ştiu de aceste tranzacţii. S-ar putea să fie vorba despre evaziune fiscală, spălare de bani", spunea săptămâna trecută fostul ministru de Finanțe, deputatul liberal Gheorghe Ialomițianu.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22