UPDATE. Decizii DEFINITIVE in dosarul CAROM: Ovidiu Tender-12 ani si sapte luni de inchisoare, Marian Iancu-14 ani de inchisoare

T.d. | 08.06.2015

Pe aceeași temă

UPDATE: In total, inculpatii din dosarul RAFO - Carom au primit 61 de ani si cinci luni de inchisoare si nu vor putea sa fie actionari, asociati sau administratori de firme pe o perioada de cinci ani dupa ce executa pedepsele, scrie Hotnews.

De asemenea, judecatorii au dispus confiscarea sumei de peste 322 milioane de lei.

 

UPDATE: Tender a fost ridicat de politisti de la proprietatea pe care o detine in apropiere de Timisoara, scrie Hotnews. Politistii s-au deplasat acolo imediat dupa pronuntarea verdictului si au asteptat mandatul de executare a pedepsei.

 

Curtea de Apel Bucuresti (CAB) a dat luni sentinte definitive in dosarul CAROM. Astfel, omul de afaceri Ovidiu Tender a fost condamnat la 12 ani si sapte luni de inchisoare, iar Marian Iancu a primit 14 ani de inchisoare

In dosar, Ovidiu Tender a fost trimis in judecata pentru inselaciune, instigare la abuz in serviciu contra intereselor persoanei, in forma calificata si continuata, constituirea si apartenenta la un grup de crima organizata, spalare de bani si spalare de bani in forma continuata.

La randul sau, Marian Iancu este acuzat de complicitate la inselaciune, instigare la abuz in serviciu contra intereselor persoanei in forma calificata si continuata, constituirea si apartenenta la un grup de criminalitate organizata si spalare de bani in forma continuata.

Cei doi au fost condamnati la capatul unuia dintre cele mai lungi procese, dosarul fiind trimis in instanta in august 2006. Acum, judecatorii au impus si un prejudiciu pe care inculpatii trebuie sa il plateasca. Este vorba de aproape 44 de milioane de euro, prejudiciu produs companiei RAFO-CAROM la inceputul anilor 2000.

Marian Iancu se afla deja in inchisoare, unde executa o sentinta de 12 ani in dosarul de evaziune fiscala si spalare de bani “Rafo”. In aceasta cauza, Iancu a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucuresti (CAB).

La ultimul termen al procesului, desfasurat joia trecuta, procurorul de sedinta a cerut aplicarea unei pedepse mai mari pentru Ovidiu Tender si impunerea unei masuri speciale de confiscare a averii acestuia pentru recuperarea prejudiciului din dosar.

Rechizitoriul a fost întocmit de fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, trimisă în judecată, în stare de arest, în dosarul despăgubirilor de la ANRP.

Tender şi Iancu sunt acuzaţi că au preluat ilegal controlul companiei Carom SA Oneşti şi au prejudiciat-o cu 1.400 de miliarde de lei vechi, sumă stabilită la nivelul anului 2003. Înainte de 1990, Carom SA a făcut parte din Platforma Petrochimică Oneşti.

Cei doi oameni de afaceri sunt acuzaţi că au drenat resursele Carom prin intermediul unui circuit financiar complex.

În acelaşi dosar au fost trimişi în judecată Cicilia Dumitrescu, Marin Badea, Toader Găurean şi Bogdan Sălăjan.

"Se poate constata că avem de-a face cu un grup infracţional bine definit, în care fiecare persoană are un rol structurat şi determinat, urmărind îndeplinirea unor activităţi punctual stabilite de către iniţiatorii grupului, inculpaţii Iancu Alexandru Marian si Tender Ovidiu Lucian", arata procurorii, în rechizitoriu.

In prima instanta, la finalul lunii decembrie 2014, Justitia l-a condamnat pe Tender la 11 ani si patru luni de inchisoare, in timp ce Maria Iancu a primit 13 ani si opt luni. Decizia luata la acel moment de Tribunalul Bucuresti nu a fost definitiva si a putut fi atacata.

In curs de actualizare.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22