UPDATE Deputații din Comisia Juridică, raport favorabil proiectului legii dării în plată

Vlad Toma | 05.04.2016

Comisia Juridica a Camerei Deputatilor va vota astazi legea darii in plata, anunta deputatul Daniel Zamfir, initiatorul acestei legi, pe contul sau de Facebook.

Pe aceeași temă

 

UPDATE: Deputații juriști au dat marți raport favorabil la proiectul legii dării în plată, cu amendamente, urmând ca actul normativ să fie trimis plenului Camerei cu propunere de adoptare, transmite Agerpres.
 

***

"Maine la ora 12.30 intra la vot in Comisia Juridica Legea DIP. E ultimul act inaintea votului final. Desi unii si-au pierdut rabdarea si mai ales increderea, vreau sa va asigur ca eu voi duce lupta mea pana la capat ca sa scoatem o lege buna, cat mai rapid aplicabila! Suntem la un pas de reusita!", a scris Zamfir pe Facebook.

 

Daca legea darii in plata va intra in vigoare, persoanele fizice care au credite imobiliare vor putea ceda locuinta pe care au cumparat-o catre banca, achitandu-si astfel datoria, fara sa mai aiba alte obligatii.

 

Senatorii au adoptat, cu unanimitate, in 29 februarie, proiectul legii dării în plată. Dupa dezbateri, legea va fi votata de plenul Camerei Deputaților, care este for decizional.

 

Conform initiatorului legii, citat de Hotnews, imobilele cumparate prin programul Prima Casa nu vor intra sub prevederi acestei legi, existand de asemenea un plafon de 250 000 de euro.

 

Comisia Europeană nu apreciază legea

 

Legea darii in plata, in forma sa actuala, reprezinta un risc sistemic pentru sectorul bancar și un risc major pentru macroeconomie, și poate avea un impact negativ asupra cererii interne, considera Comisia Europeană, în Raportul de tara pentru 2016.

 

"Un risc major de inregistrare a unei tendinte descendente a evolutiilor macroeconomice este eventuala punere in aplicare a legii privind darea in plata, in forma sa actuala. Astfel, cum a fost aprobata initial de Parlament, legea reprezinta o provocare serioasa la adresa stabilitatii sectorului bancar si ar putea avea un impact negativ asupra cererii interne, precum si asupra increderii consumatorilor si a investitorilor", se arata in Raportul de tara al Romaniei pentru 2016, document de lucru al serviciilor Comisiei Europene.

 

"Daca va fi adoptata din nou de catre Parlament in forma sa originara, legea privind darea in plata poate genera un risc sistemic pentru intregul sector bancar, cu riscuri pentru stabilitatea sectorului financiar si cu implicatii asupra intregii economii", subliniaza raportul.

 

Legea atrage criticile BNR

 

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a criticat dur Legea dării în plată și modul în care este promovată aceasta, ea fiind calificată de susținătorii săi drept o lege a haiduciei, o lege economică sau una a eliberării din sclavie, ceea ce a dus la o mare confuzie în societate.

 

Isărescu a amintit că în anul 1991, când a fost organizată la Bucureşti prima licitaţie valutară, oamenii erau entuziaşti, dar ştiau ce au de făcut, spre deosebire de prezent, când există o mare confuzie în societate, precum şi o avalanşă de critici la adresa liberalizării contului de capital, comentând că libertate fără responsabilitate "nu prea merge".

 

"Atmosfera faţă de '91 nu este îmbunătăţită din acest punct de vedere şi trebuie să recunoaştem acest lucru", a mai spus guvernatorul.

 

Iohannis trimite legea la reexaminare

 

În 18 Decembrie 2015, presedintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului Legea darii in plata, pentru a fi reexaminata. Preşedintele a argumentat că, în actuala sa formă, această lege risca sa creeze noi dificultati celor care au credite imobiliare.

 

"Legea privind darea in plata este bine-venita, dar forma adoptata de Parlament, in loc sa-i ajute pe cei care au credite imobiliare, risca sa creeze noi dificultati, mergand chiar pana la imposibilitatea aplicarii ei.Terminologia neclara, necorelarea cu legislatia in vigoare si crearea unor situatii de inechitate intre beneficiarii legii sunt cateva dintre problemele actului normativ. De aceea, am retrimis astazi legea spre reexaminare Parlamentului. Este atributul Legislativului sa defineasca mai riguros termenii folositi, astfel incat sa fie eliminate neclaritatile si evitate confuziile" a scris Iohannis, pe Facebook.

 

Sefii Erste Group, Unicredit, Societe Generale si Raiffeisen Bank International i-au trimis atunci o scrisoare preşedintelui Iohannis în care îi cereau sa nu promulge Legea darii in plataEi au precizat de asemenea ca statul român ar putea fi dat in judecata in urma aplicarii legii.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22