UPDATE Divergente in coalitia de guvernare. Oprea sustine ca Ordonanta privind salariile demnitarilor a fost ideea lui Victor Ponta. Premierul: Nu am fost de acord cu ea

T.d. | 10.07.2015

Pe aceeași temă

Gabriel Oprea il contrazice pe Victor Ponta. Vicepremierul sustine ca proiectul privind majorarea salariilor demnitarilor a fost  facut cu ceva timp in urma, ideea apartinandu-i chiar premierului. Adica celui care acum amana decizia, in conditiile in care ar fi agreata de Palatul Cotroceni.

UPDATE: Presedintele Iohannis critica “lipsa de coerenta” in actul guvernamental, in contextul contrelor privind proiectul de Ordonanta pentru cresterea salarizarii demnitarilor.

În legătură cu tema salarizării demnitarilor, dezbătută în aceste zile, vreau ca lucrurile să fie foarte clare: în ultimele luni, am discutat de mai multe ori cu prim-ministrul această temă, la inițiativa acestuia. Subscriu ideii că remunerația demnitarilor trebuie să reflecte importanța lor în stat și că nu e posibil ca un ministru să aibă venituri mai mici decât proprii subordonați. Aceasta este o chestiune de principiu.

 

 

În legătură cu tema salarizării demnitarilor, dezbătută în aceste zile, vreau ca lucrurile să fie foarte clare: în...

Posted by Klaus Iohannis on Friday, July 10, 2015

 

Înțeleg și reacția oamenilor care așteaptă performanță din partea demnitarilor, după cum cred că o asemenea măsură trebuie în timp corelată cu reașezarea întregului sistem de salarizare.
În rest, în ceea ce privește modalitățile de realizare a acestui principiu, ele revin în sarcina Guvernului și Parlamentului.

Nu pot să accept însă ideea că un Guvern adoptă în mod solidar o anumită decizie, iar apoi prim-ministrul își propune să revină asupra ei. Aceasta ar fi o lipsă de coerență a actului guvernamental, care pune sub semnul întrebării dacă România mai are sau nu Guvern funcțional”, transmite Iohannis pe Facebook.

---

Toata discutia a pornit dupa ce, miercuri, premierul interimar Oprea anunta cresterea indemnizatiilor lunare pentru mai multi inalti demnitari, incepand din luna august. E vorba despre salariile presedintelui, premierului, ministrilor, sefilor celor doua camere parlamentare, a presedintelui Inaltei Curti si ale sefilor serviciilor de informatii. Un total de 48 de functii.

"Nu este posibil ca un presedinte sa primeasca la sfarsitul lunii doar 1500 de euro", a declarat premierul interimar de la acel moment, care a argumentat si ca "am avut ministri cu salarii mai mici decat subordonatii lor". El a spus ca decizia reprezinta o incercare de reflectare a functiei in nivelul salarizarii.

La o zi distanta, joi, premierul de drept Victor Ponta – revenit in tara dupa operatia suferita in Turcia – a spus ca nu e de acord cu aceasta crestere si ca majorarea va fi amanata pentru a fi facuta simultan cu cea pentru toti bugetarii. Ponta a aratat ca stia de faptul ca masura ar fi agreata si de presedintele Iohannis.

Totusi, se pare ca Oprea nu e de acord cu versiunea premierului. Vicepremierul sustine ca proiectul in cauza a fost creat cu ceva timp in urma, iar “ideea a apartinut Guvernului si lui Victor Ponta”. Liderul UNPR a mai precizat ca Ponta si Iohannis “s-au pus de acord in principiu”, insa premierul avea rezerve ca seful statului va sustine Ordonanta, arata Mediafax.

“Proiectul de ordonanta a fost facut de mai multa vreme la Ministerul Muncii, ideea apartinand Guvernului si lui Victor Ponta. Stiu ca premierul si presedintele s-au pus de acord in principiu asupra adoptarii” actului normativ in cauza.

El a spus ca miercuri dimineata, cand a revenit la Guvern, Victor Ponta parea rezervat in privinta Ordonantei, nefiind convins de sustinerea presedintelui Iohannis pentru initiativa.

Presedintele Klaus Iohannis nu mi-a cerut asa ceva (sa publice actul normativ – n.r.), dar l-am informat in legatura cu adoptarea Ordonantei”, a mai spus Oprea. “Am stabilit cu premierul Ponta, de fata cu ceilalti ministri, sa trecem ordonanta, urmand sa o publicam in Monitorul Oficial, daca va fi sprijinita de presedinte”, in caz contrar ordonanta urmand sa nu fie publicata.

Astazi, premierul Ponta a scris pe Facebook ca "Ordonanta cu salariile demnitarilor - eu nu am fost de acord cu ea. Am spus ca intr-adevar demnitarii trebuie sa fie bine platiti, dar odata cu Legea salarizarii".

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22