UPDATE DNA: Dragos Basescu, fiul lui Mircea Basescu, acuzat de TRAFIC DE INFLUENTA. I-ar fi cerut unui om de afaceri un milion de euro pentru a-l scapa de un dosar DIICOT. A fost dispusa masura controlului judiciar

P.c. | 17.06.2015

Pe aceeași temă

Dragos Basescu, fiul lui Mircea Basescu, fratele fostului presedinte al Romaniei, este acuzat de procurorii DNA de trafic de influenta, fiind adus cu mandat la sediul DNA pentru audieri. Conform unor surse judiciare citate de Agerpres, Dragoș Băsescu ar fi suspectat de trafic de influență, după ce ar fi cerut omului de afaceri Sandu Staicu un milion de euro pentru a-i rezolva problemele judiciare într-un dosar instrumentat de procurorul Remus Jurj, de la DIICOT. Conform stiripesurse.ro, acest dosar a decurs din cel în care ginerele lui Traian Băsescu, Radu Pricop, este acuzat de complicitate la şantaj.


UPDATE 3: Procurorii DNA au dispus control judiciar pe cautiune pentru 60 de zile fata de Dragos Basescu. Nepotul fostului presedinte Traian Basescu este acuzat de trafic de influenta.

Masura il oblige pe Dragos Basescu la plata unei cautiuni de 10.000 de lei

Controlul judiciar il obliga pe inculpat la cateva masuri speciale, dupa cum urmeaza:

a) să se prezinte la Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei şi la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat;
b) să informeze de îndată Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei sau instanţa de judecată cu privire la schimbarea locuinţei;
c) să se prezinte la Secţia 11 Poliţie, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat;
d) să nu depăşească teritoriul României, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului competent;
e) să comunice periodic, conform programului de supraveghere, informaţii relevante despre mijloacele sale de existenţă;
f) să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme.

 

UPDATE 2: Radu Pricop, ginerele lui Traian Băsescu, a ajuns miercuri la DNA, acolo unde era audiat Dragos Basescu, fiul lui Mircea Basescu, fratele fostului preşedinte, conform stiripesurse. Radu Pricop este cercetat pentru complicitate la şantaj şi instigare la fals, în dosarul în care fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova, Sergiu Lucinschi, este acuzat de şantajarea unui om de afaceri. Cei doi ar fi cerut 4 milioane de euro de la un om de afaceri pentru a-l scăpa de acuzaţiile DIICOT. Pricop, a părăsit sediul DNA după 20 de minute, fără să facă declaraţii.

 

UPDATE 1: Mircea Basescu, fratele fostului presedinte Traian Basescu, sustine ca nu stie nimic despre audierea fiului sau la DNA, doar informatiile pe care le-a aflat de la televizor. Mircea Basescu a spus ca nu se astepta la asa ceva si ca nu stie de vreo implicare a fiului sau in respectivul dosar.

 

CITITI SI: Radu Pricop, ginerele lui Traian Basescu, a fost pus sub CONTROL JUDICIAR, fiind acuzat de complicitate la SANTAJ

 

Context

 

In acelasi dosar este vizat, pentru complicitate la trafic de influenta, si omul de afaceri Ciprian Nistor. Conform anchetatorilor, in 20 aprilie cei doi au promis unei persoane cercetate intr-un dosar al DIICOT, respectiv lui Sandu Staicu, administrator la S.C. Activ Invest Construct S.R.L., un mod de rezolvare a problemelor sale judiciare de la DIICOT, relateaza Hotnews.
 

In 10 martie 2014, Sandu Staicu a fost retinut de DIICOT intr-un dosar penal instrumentat de catre procurorul Remus Jurj Tudoran, pentru constituire de grup infractional si spalare de bani, iar doua zile mai tarziu instanta suprema a respins propunerea procurorilor de arestare preventiva a omului de afaceri.
 

Procurorii arata ca in 12 martie Staicu a fost contactat telefonic de catre Ionita Jenica, cu care s-a si intalnit si care i-a comunicat ca Dragos Basescu ii propune un mod de rezolvare a problemelor sale de la DIICOT, persoana de legatura fiind Ciprian Nistor.
 

Potrivit anchetatorilor, in 13 martie Sandu Staicu a stabilit o intalnire cu Dragos Basescu in jurul orei 17.00, la Clubul Pescariu, loc care ii fusese indicat de Ciprian Nistor. Cand a ajuns la club, Ciprian Nistor i-a cerut sa plateasca un abonament de intrare in zona piscinei. Intrand in incinta, acestia s-au intalnit la vestiar si cu Dragos Basescu, care i-a dat lui Sandu Staicu un slip, apoi au mers in zona de SPA si au intrat impreuna intr-o sauna. Acolo, Ciprian Nistor si Dragos Basescu i-au dat sa citeasca o lista cu nume de firme si de persoane pe care Staicu le-a recunoscut ca fiind vizate in dosarul penal in care fusese retinut. Anchetatorii spun ca cei doi i-au dat omului de afaceri lista cu date din dosar pentru a-l convinge ca au acces la dosar si ca au posibilitatea de a influenta evolutia acestuia. Tot cu aceasta ocazie, Dragos Basescu a pronuntat si numele procurorului de caz.
 

"Discutia a continuat pe fondul pretinderii de catre Dragos Basescu a sumei de 500.000 euro pentru o solutie de nearestare in contestatia formulata de catre DIICOT si inca 500.000 euro pentru o solutie favorabila in dosarul respectiv si pentru ridicarea sechestrului aplicat asupra bunurilor lui Sandu Staicu. Staicu le-a spus celor doi ca nu are posibilitatea sa achite o suma atat de mare si ca nici nu doreste sa se faca vreo interventie de acest gen. Drept urmare, Dragos Basescu i-a spus ca are o solutie, respectiv incheierea unui contract fictiv de consultanta, prin care urma sa achite suma pretinsa de 1.000.000 de euro printr-o esalonare in functie de evolutia din dosar pe o perioada de pana la doi ani", mai noteaza anchetatorii, precizand ca acel contract trebuia sa fie incheiat cu o societate de consultanta internationala, pentru a nu trezi suspiciuni.
 

Anchetatorii mai spun ca aspectele sustinute de Sandu Staicu au fost confirmate integral de Ciprian Nistor, acesta confirmand atat discutiile purtate cu Dragos Basescu, cat si propunerea acestuia de a-l ajuta pe Staicu, cunoscand persoane din domeniul justitiei.
 

Omul de afaceri Sandu Staicu este cercetat in dosarul de evaziune fiscala, spalare de bani si delapidare cu un prejudiciu de aproximativ 34 de milioane de lei, in care Dan Besciu, asociat si administrator la Euroconstruct 98 Trading, si alti trei oameni de afaceri, intre care Alexandru Horpos, au fost arestati la domiciliu, in decembrie 2014.
 

La randul sau, omul de afaceri Ciprian Nistor a fost arestat preventiv, in luna aprilie, in dosarul in care presedintele Camerei Executorilor Judecatoresti de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, Dorina Gont, este suspectata de evaziune fiscala cu prejudiciu de trei milioane de euro. Conform anchetatorilor, Ciprian Nistor ar fi controlat firme offshore in conturile carora ar fi fost virati bani din evaziune fiscala.
 

Ciprian Nistor, cercetat in dosarul lui Sergiu Lucinschi, fiul fostului presedinte al Republicii Moldova

 

Omul de afaceri Ciprian Nistor ar fi fost si intermediarul mitei in dosarul in care sunt cercetati Sergiu Lucinschi, fiul fostului presedinte al Republicii Moldova, procurorul DIICOT Remus Tudoran Jurj si Radu Pricop, ginerele lui Traian Basescu.
 

In acest dosar, omul de afaceri Sergiu Lucinschi este acuzat de santaj si trafic de influenta, Constantin Comaneanu, ofiter de politie la DIICOT, de luare de mita, iar procurorul DIICOT Remus Tudoran Jurj si Radu Pricop, ginerele lui Traian Basescu, de complicitate la santaj.
 

Potrivit Directiei Nationale Anticoruptie, in perioada decembrie 2014 - martie 2015, Sergiu Lucinschi, ajutat de avocatul Radu Pricop si de procurorul Remus Tudoran Jurj, a constrans un om de afaceri sa ii dea patru milioane de euro, pentru a-si retrage o plangere formulata la DIICOT, care face obiectul unui dosar penal, pentru mai multe infractiuni, printre care si gestiune frauduloasa.
 

De asemenea, inculpatul i-ar fi promis omului de afaceri ca va face demersurile necesare astfel incat sa fie schimbata incadrarea juridica a tuturor faptelor in infractiunea de "gestiune frauduloasa", pentru care, la retragerea plangerii prealabile, ancheta inceteaza.


In aceeasi perioada, pentru a adauga presiunii un mijloc de constrangere si mai puternic, in concordanta cu valoarea sumei respective, Sergiu Lucinschi i-ar fi spus ca are influenta, direct si indirect, asupra organelor judiciare implicate in instrumentarea unor cauze penale care il priveau pe omul de afaceri.
 

Omul de afaceri care ar fi fost santajat de Sergiu Lucinschi este Alexandru Horpos, asociat la SC Straco Group SRL, caruia i-au fost ceruti bani de catre Sergiu Lucinschi printr-un intermediar, respectiv Ciprian Nistor, pentru a-i fi solutionate favorabil dosarele penale pe care le are la DIICOT.
 

In documentele anchetatorilor se arata ca Horpos i-a dat, la un moment dat, intermediarului Ciprian Nistor 25.000 de euro din 50.000 de euro ceruti. "De asemenea, probele administrate pana in acest moment al urmaririi penale au relevat ca, in urma solicitarii din data de 23.01.2015, denuntatorul Alexandru Horpos i-a remis numitului Ciprian Nistor suma de 25.000 de euro la data de 28 ianuarie, cel din urma reiterand promisiunile, in sensul ca suma de bani va fi predata unor persoane ce activeaza in institutii cu atributii in domeniul judiciar, in scopul rezolvarii favorabile a situatiei judiciare a denuntatorului in ambele dosare penale aflate in lucru la DIICOT, la procurorul Remus Tudoran Jurj", se arata in documentele procurorilor.
 

La o saptamana dupa aceasta discutie, noteaza anchetatorii, Ciprian Nistor i-ar fi cerut lui Horpos o noua intalnire,"prilej cu care i-a restituit acestuia suma de 25.000 de euro, precizand ca, pentru o perioada de una-doua saptamani, persoanele cu care discutase nu vor putea face nimic, din cauza unor probleme aparute la nivelul institutiei in care activeaza acestia, facand aluzie la probleme aparute in spatiul public privind cauzele penale ale Elenei Udrea".
 

In documentele anchetatorilor se mai arata ca Nistor l-a asigurat pe Horpos ca persoanele la care a intervenit vor rezolva problema: "Nu ma, dar sa o facem cu totul, e ok, ti-am zis ca e ok, doar ca in momentul de fata asta este situatia, n-are legatura cu tine, uita-te si tu la televizor....Ca eu am apucat sa ... mi s-a zis, deci eu am apucat sa merg inainte de a aparea acele probleme. Deocamdata mi i-a dat inapoi (banii). Nu, a zis ca de ajutat ne ajuta, dar deocamdata n-o sa mai faca nimic o saptamana, doua, pana se rezolva alte probleme pe care le au ei".

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22