UPDATE FOTO Ministrul Finantelor, Darius Valcov, este URMARIT PENAL. DNA il acuza de trafic de influenta. Valcov ar fi primit 2 MILIOANE DE EURO mita

T.d. | 13.03.2015

Pe aceeași temă

Procurorii DNA au dispus inceperea urmaririi penale fata de Darius Valcov. Anchetatorii il acuza pe ministrul Finantelor de trafic de influenta, infractiune presupus savarsita in mandatul de primar la Slatina. Valcov este acuzat ca ar fi primit 2 milioane de euro spaga.


Procurorii argumenteaza:

“În ordonanța de efectuare a urmăririi penale se arată că, în cauză, există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2009, administratorul unei societăți comerciale l-a contactat pe suspectul Vâlcov Bogdan Darius, în calitate de primar al municipiului Slatina, județul Olt, căruia i-a propus, ca în schimbul oferirii sprijinului în influențarea factorilor de decizie din cadrul autorității contractante, în vederea câștigării unor licitații de lucrări pentru obiective situate în municipiul Slatina, orașele Scornicești, Piatra Olt și Drăgănești, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate (fără T.V.A.), conform contractelor de execuție a respectivelor lucrări.
Astfel, în luna noiembrie 2008 a fost aprobat proiectul „Extinderea și reabilitarea sistemelor de apă și apă uzată în județul Olt”, al cărui beneficiar final este SC Compania De Apă Olt SA, operator regional către care Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) „Oltul” (ADI) a delegat serviciile de alimentare cu apă și canalizare în aria de implementare a proiectului „Extinderea și reabilitarea sistemului de alimentare cu apă și canalizare în județul Olt”.
În cadrul acestui proiect au fost încheiate contractele „Reabilitarea și extinderea rețelei de apă și canalizare în orașele Scornicești și Potcoava”, „Reabilitarea și extinderea rețelei de apă și canalizare în municipiul Slatina” și „Reabilitarea și extinderea rețelei de apă și canalizare în orașele Drăgănești-Olt și Piatra-Olt”.
Cu ocazia derulării procedurilor de licitație membrii comisiei au procedat, la îndemnul suspectului Vâlcov Bogdan Darius, în mod abuziv, la eliminarea din caietul de sarcini a unor condiții de eligibilitate în scopul favorizării firmei omului de afaceri.
În urma acceptării propunerii făcute, firma omului de afaceri a câștigat licitațiile organizate în cadrul proiectului „Extinderea și reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă și apă uzată în județul Olt”, având ca obiect semnarea contractelor cu Compania De Apă Olt pentru mai multe lucrări.
Administratorul societății și suspectul Vâlcov Bogdan Darius au stabilit de comun acord, ca sumele de bani să fie remise primarului, în numerar, în lei și numai la sediul firmei.
Astfel, în baza acestei înțelegeri, începând cu luna decembrie 2010, suspectul Vâlcov Bogdan Darius s-a prezentat periodic la sediul firmei omului de afaceri, unde a primit de la acesta sume de bani în lei, remiterea fiind realizată ori de câte ori contractantul Compania De Apă Olt efectua plăți în contul societății.
Începând cu jumătatea anului 2012, datorită unor probleme financiare existente în cadrul firmei sale, administratorul nu a mai putut face plățile către Vâlcov Bogdan Darius.
În acest context, suspectul Vâlcov Bogdan Darius l-a pus în legătură pe omul de afaceri cu o persoană cu funcție de conducere din cadrul Primăriei, care, având cunoștință de înțelegerea frauduloasă dintre cei doi, a hotărât, în scopul disimulării provenienței ilegale a banilor, ca diferențele de bani neonorate să fie plătite către o altă firmă, prin încheierea a trei contracte fictive de furnizare de bunuri/servicii, fără ca această societate să presteze vreun serviciu în virtutea contractelor special încheiate în acest sens.
Din materialul probator administrat în cauză a rezultat că urmare a înțelegerii cu omul de afaceri, suspectul Vâlcov Bogdan Darius a primit, în perioada 2010-2013, aproximativ 2 milioane de euro, o parte din această sumă fiind primită în mod direct, în numerar, iar suma de 2.480.000 lei a primit-o prin intermediul unor firme.
Transferul sumelor a fost realizat cu sprijinul și prin intermediul unor persoane față de care se desfășoară acte de urmărire penală, care au creat un circuit de documente financiar-contabile fictive pentru a disimula proveniența și destinația reală a sumelor de bani”
, se arata intr-un comunicat DNA.
 

(Darius Valcov a ajuns la DNA la ora 18:00)

DNA nu poate dispune retinerea lui Darius Valcov, ministrul Finantelor fiind protejat de imunitate. Senatul trebuie sa aprobe o cerere din partea DNA in acest sens.

Potrivit Evenimentul Zilei, seful de la Finante a fost adus cu mandat la DNA, cu putin timp inainte Valcov fiind prezent intr-o emisiune TV.

Potrivit Realitatea TV, Valcov a fost ridicat de la sediul unei televiziuni, el ajungand la DNA cu o masina a Guvernului, insotit de o masina a DNA.
 

Basescu si "eschiva" lui Ponta

De altfel, in 2014, Traian Basescu – presedintele Romaniei, la acel moment – atragea atentia, la momentul la care Darius Valcov a fost propus pentru postul de ministru al Bugetului, ca acesta “ar putea fi cu probleme”, potrivit informatiilor primite de fostul sef al statului de la diverse structuri ale statului.

Nu este vorba de faptul că Darius Vâlcov ar fi urmărit penal. Nu este vorba de așa ceva. Dar sunt o serie de fapte petrecute în timpul mandatului de primar pentru care au fost sesizate la diverse parchete, și care trebuie văzut ce se întâmplă, în ce stadiu sunt”, a punctat Băsescu, la acel moment.
 

(Darius Valcov, la depunerea juramantului ca ministru al Bugetului)

Basescu a vorbit atunci despre “o eschiva” a premierului Ponta in privinta propunerii lui Valcov.

Fostul presedinte a relatat că i-a transmis o scrisoare lui Ponta referitoare la aceste informații, rugându-l să spună dacă-și menține propunerea. „A fost un răspuns evaziv în care nu-și asuma direct menținerea propunerii”, a arătat Băsescu. Potrivit acestuia, Ponta n-a făcut decât să retransmită propunerea inițială.

A trimis că „Vă retransmit în copie documentul privind propunerea…”. Deci nu mi-a dat un răspuns clar „Da, îmi mențin propunerea” (…) Eu am interpretat ca fiind o eschivă. Mi-a stârnit dubii, dar am mai așteptat două zile, după care am emis decretul”, a mai spus Băsescu.
 

Din PDL, via PSD, la DNA

Darius Valcov a avut doua mandate de primar la Slatina, in perioada 2004-2012. In 27 martie 2012, Valcov si-a dat demisia din PDL, partid din care a facut parte inca din anul 2000. In decembrie 2012, a fost ales senator de Olt din partea PSD.

Din august 2014 până în decembrie 2014 a fost ministru delegat pentru Buget, iar din decembrie 2014 este ministru al Finanţelor Publice, potrivit Mediafax.

Doctor in economie, Darius Valcov a fost – pana la numirea in functia de ministru – presedinte al Comisiei senatoriale pentru administratie publica si organizarea teritoriului

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22